Ν. Ζήκος: «Ο Καχριμάνης προσπαθεί να ξεγελάσει τους κτηνοτρόφους»

provata_metakinoumenoi

Την άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου ζητά η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. Το κείμενο-πρόταση κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης Νίκο Ζήκο στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το οποίο συζητούσε τον προϋπολογισμό του 2015.

Η πρόταση του κ. Ζήκου έχει ως εξής:

Με την ευκαιρία της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  7/10/2014 με πρωτοβουλία της ένωσης μετακινούμενων κτηνοτρόφων,  ο κύριος Καχριμάνης επιχείρησε, για μια ακόμη, να αποπροσανατολίσει  του κτηνοτρόφους από την ουσία των ζητημάτων. Από την από την τεραστία αντιαγροτική και αντικτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας, από κυβέρνηση-ΕΕ και οδηγεί τους αγροτοκτηνοτρόφους σε αφανισμό.

Μετά το κλείσιμο ΣΒΕΚΗ, έβαλε πλάτη να πουληθεί η Δωδώνη, να κλείσει η ΕΛΒΙΖ, και το φρέσκο γάλα να γίνει 7 ημερών!!!!! Ενώ τώρα προσπαθεί να ξεγελάσει τους κτηνοτρόφους για την επιδότηση που χάνουν (εξισωτική-ΟΣΔΕ), με τον νόμο της κυβέρνησης που μετέτρεψε τους περισσότερους βοσκοτόπους σε δασικές εκτάσεις, για δε τον καταρροϊκό πυρετό να βγαίνει καθημερινά στα κανάλια ως κτηνίατρος χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα συζητά τις παλιές φυλές αιγοπροβάτων, για το μοίρασμα των εναπομεινάντων βοσκοτόπων  με στόχο να φέρει σε αντίθεση κτηνοτρόφους μιας περιοχής με άλλη, κτηνοτρόφους με αγρότες και δασεργάτες ενώ ξέρει πολύ καλά ότι από τα 13 εκατομμύρια στερέματα βοσκοτόπων που υπήρχαν στην χώρα μας, τώρα έχουν απομείνει μόνο 6 εκατομμύρια στερέματα.

Δυστυχώς για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης ήρθε τη στιγμή που οι τιμές των ζωοτροφών καλπάζουν, η πολιτική για μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους παραγώγους και η μείωση των τιμών γάλακτος των παραγώγων, ενίσχυσε τα καρτέλ.

Έχοντας ως  αποτέλεσμα την καταλήστευση της ζώνης γάλακτος της Ηπείρου, την εξαφάνιση της αγελαδοτροφίας και την καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας. Εκατομμύρια έχουν χαθεί  την οικονομία της περιοχής μας, με την ανεργία να  καλπάζει.

zikos_nikosΗ κατάσταση που έχει φτάσει η κτηνοτροφία μας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, ούτε στην περιφερειακή αρχή, ούτε στις παρατάξεις του περιφερειακού συμβούλιου,  αλλά ούτε και στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια και κάθε φορέα της περιοχής.  Για αυτό το λόγο  καλούμε να γίνει άμεσα περιφερειακό συμβούλιο και να συζητηθεί το θέμα της κτηνοτροφίας και ζητάμε από όλες της παρατάξεις να συναινέσουν σε αυτό.

Οι  προτάσεις μας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση  είναι:

1. Να επανέλθει σε κρατικοσυνεταιριστική μορφή η Δωδώνη και να αποκτήσει ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα, για να σώσει την κτηνοτροφία και να δώσει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα  στους καταναλωτές.

2.  Τιμές επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους: 0,55 στο αγελαδινό, 0,75 στο κατσικίσιο.

3.  Επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ-ΕΛΒΙΖ.

4. Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων. Ένταξη του καταρροϊκού πυρετού και άλλων ασθενειών στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ειδικό πρόγραμμα αντικατάστασης – ανασυγκρότησης των κοπαδιώ . Αποζημίωση για όσα ζώα έχουν χαθεί η θανατωθεί με την αξία αγοράς ενός ενήλικου προβάτου (150 ευρώ)  καθώς και του κόστους εκτροφής του για ένα τουλάχιστο έτος η όποια ανέρχεται στα 186 ευρώ το έτος.

5.Δωρεάν ζωοτροφές για τα κοπάδια σε καραντίνα. Πλήρη επιδότηση των εμβολίων και των εμβολιασμών.  Επαρκή κονδύλια για έρευνα και για παραγωγή ντόπιων εμβολίων. Βάρος στην πρόληψη ασθενειών. Άμεση πληρωμή των καθυστερούμενων εξισωτικών αποζημιώσεων 2013 (130 εκατ. ευρώ) και 2014 (130 εκατ. ευρώ), συνολικά 260 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία περικοπή, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

6.Κατάργηση της αντικοινωνικής και αυθαίρετης «επιλεξιμότητας» των βοσκοτόπων, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων.

7. Κατάργηση Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές, εφόδια, εργαλεία, φάρμακα για μείωση του κόστους παραγωγής, σε όφελος παραγωγού και καταναλωτή.  Αύξηση στην τιμή του γάλακτος στο παραγωγό τουλάχιστο στο 1,1 ευρώ το κιλό κόντρα και ενάντια στην ληστεία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.

8.Έργα υποδομής για ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφικής παραγωγής (βελτίωση και καλλιέργεια βοσκοτόπων, φθηνό ρεύμα και νερό, ποτίστρες, ταΐστρες, αγροτικοί δρόμοι κ.ά. Άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού.

9.  Άτοκα δάνεια και αλλά κίνητρα για συνεταιρική παραγωγή των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτόφων με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

10.  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άμεση απόδοση του ΦΠΑ του 2013 στους παραγώγους.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνότροφους οργανωμένοι μέσα από συλλόγους, συνεταιρισμούς, συντονιστικές επιτροπές σε κοινό αγώνα με όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και την νεολαία για ανατροπή της βάρβαρής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.