Casus belli το ΤΑΙΠΕΔ στα Γιάννενα, αλλά με τι όπλα;

dimotiko_symboylio5

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Η πώληση των δημοσίων ακινήτων σε Αμπελόκηπους, Άγιο Νικόλαο Κοπάνων. Λιθαρίτσια, παλιές στρατιωτικές φυλακές, στρατόπεδο Βελισσαρίου αποτελεί casus belli για τον δήμο Ιωαννιτών.

Σε αυτή τη θέση την οποία διατύπωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, λίγο πολύ, συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις στο χτεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Απομένει βέβαια να μετουσιωθεί και σε πράξη ώστε να μην περάσουν σε κερδοσκοπικά χέρια αδόμητοι δημόσιοι χώροι, απαραίτητοι για την ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Διαφώνησαν, ωστόσο, στα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτόν τον…πόλεμο κόντρα στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων της πόλης που προωθείται από τη συγκυβέρνηση.

ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ

Διατυπώθηκαν δύο απόψεις για το πώς θα παραχωρηθούν στο Δήμο οι εκτάσεις: η πρώτη ότι θα χρειαστεί ανταλλαγή με ίσης αξίας εκτάσεις του Δήμου, η δεύτερη ότι θα πρέπει η παραχώρηση να γίνει άνευ όρων. Με την πρώτη συμφώνησαν η δημοτική πλειοψηφία (με τους κκ. Μανταλόβα, Δουβανά να εκφράζουν ωστόσο διαφωνίες), η παράταξη Γκόντα, η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα.

Με τη δεύτερη τάχτηκε σαφώς η παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση, ενώ στη σημασία της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα στάθηκαν στις τοποθετήσεις του οι κκ. Τασιούλας («Λαϊκή Συσπείρωση») και Σκοπούλης (ΔΡΑΣΥ).

ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τελικώς, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία το συντομότερο θα καταλήξει σε ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί προς το ΤΑΙΠΕΔ και κάθε αρμόδιο φορέα ώστε να σταματήσει τώρα η διαδικασία εκποίησης των τριών ακινήτων στην πλατεία Χατζή (ο διαγωνισμός ορίστηκε για τις 14 Ιανουαρίου 2015) και να μην προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία μέσω του Ταμείου για την παραλίμνια έκταση των 56 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων.

Ο Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας ο Δήμος μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα καταθέσει πρόταση στο ΠΕΠ Ηπείρου για την ενοποίηση και ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης, έργο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις στον Άγιο Νικόλαο και οι παλιές στρατιωτικές φυλακές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο οι εκτάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Ζητάμε ισχυρή και ομόφωνη απόφαση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του Δήμου. Είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση των εκτάσεων αυτών που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη και το κοινωνικό σύνολο. Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο- και νομικά, ακόμη και με ενεργοποίηση των πολιτών. Ο Δήμος έχει παραχωρήσει πολλές εκτάσεις στο Δημόσιο- η Κοινότητα Σταυρακίου 25 στρέμματα για το Άσυλο Ανιάτων, η Κοινότητα Ανατολής έκταση για την ανέγερση του κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ, την έκταση στην Κόντσικα για την ανέγερση φυλακών, την έκταση για τις Εργατικές Κατοικίες. Ως ανταπόδοση ζητάμε να μας παραχωρηθούν οι εκτάσεις αυτές», σημείωσε προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος θα αποσβέσει ποσό ύψους 6,6 εκ. ευρώ τα οποία οφείλει στο Δημόσιο (600 χιλ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας για το ενοίκιο του εργοταξίου του Δήμου στον Άγ. Νικόλαο και 6 εκ. ευρώ από την απαλλοτρίωση της πλατείας Χατζή).

Ο Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, αφού θύμισε την περίφημη συμφωνία του 62%-38% επί δικής του θητείας η οποία χάριζε το στρατόπεδο Βελισσαρίου στον… στρατό, πρότεινε την ανταλλαγή των εκτάσεων που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ με ίσης αξίας ακίνητα του Δήμου. Ανέφερε δε ότι επί δικής του θητείας, από το 2005, στο Δήμο έχουν περάσει με αμετάκλητη δικαστική απόφαση περίπου 18 χιλ. στρέμματα στην περιοχή των Μαρμάρων τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλαγούν.

taiped_ampelokhpoiΔΙΑΦΩΝΙΕΣ Λ. ΝΑΤΣΗ

«Να απαιτήσουμε να περάσουν στο Δήμο με απευθείας παραχώρηση», ανέφερε από πλευράς του ο Λαζ. Νάτσης εκφράζοντας τη διαφωνία του στη διαπραγμάτευση: «Δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τον σχεδιασμό των πόλεων. Η πολιτεία δεν θα δεχτεί ανταλλαγή».

Ο Α. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο ο Α. Μπαρτζώκας χαρακτήρισε πεσιμιστική τη θέση του κ. Νάτση τασσόμενος υπέρ της διαπραγμάτευσης και της ανταλλαγής ακόμη και με ακίνητα που διαθέτει ο Δήμος σε άλλες πόλεις. Συνέδεσε τέλος την παραχώρηση της έκτασης στον Άγιο Νικόλαο με την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης.

Ο Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Σφοδρή επίθεση στις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Τασιούλας σημειώνοντας ότι η λογική των δημοτικών αρχών είναι λογική παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας όπως συμβαίνει με τους κοινόχρηστους χώρους στους πεζοδρόμους ή με την παραχώρηση χρήσης του πάρκου Λιθαρίτσια για χριστουγεννιάτικο χωριό. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τασιούλας εκτίμησε ότι η διαφωνία του αφορά στο χαμηλό τίμημα της πώλησης, «όπως το εξέφρασε εκπρόσωπος του στη συγκέντρωση του κόμματος προ δύο εβδομάδες στην πλατεία Χατζή».

Ο ΣΤ. ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ

Οι δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προσποιούνται τώρα ότι θέλουν να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία σημείωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Σκοπούλης σημειώνοντας ότι με τη λαϊκή ενεργοποίηση θα αποφευχτεί η πώληση των εκτάσεων. Ζήτησε στο ψήφισμα να υπάρχει και αναφορά για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο ΧΡ. ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ

Διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ κι αύξηση των πόρων για τους δημόσιους χώρους και άλλες κοινωνικές ανάγκες, πρότεινε ο Χρήστος Πατσούρα, επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο (δεν εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο- ολόκληρη η παρέμβαση εδώ), ενώ εκ μέρους της ομάδας κατοίκων Αμπελοκήπων η κα Πλατή κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στο συμβούλιο (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ).

Τοποθετήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι με τον κ. Μανταλόβα εκ μέρους της πλειοψηφίας να συμφωνεί με τον κ. Σκοπούλη (“δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάμε σε μία λογική ανταλλαγής”), τον κ. Δουβανά εκ μέρους της δημοτικής πλειοψηφίας να ζητά δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων στον Δήμο, τον κ. Κυριαζή (“Γιάννενα Τώρα”) να επισημαίνει ότι ολόκληρη η περιοχή που περικλείεται από την οδό Β. Ηπείρου μέχρι την υπό διάνοιξη Λεωφόρο Δημοκρατίας στερείται δημόσιου χώρου (“η παραλίμνια έκταση θα μπορούσε να μας λύσει τα χέρια”) και τον κ. Στέφο (“Πολίτες για την Ανατροπή”) να επισημαίνει ότι η δημόσια γη είναι περιουσία του λαού και “δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική της ανταλλαγής”.


Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Αμπελόκηποι: Προτάσεις κατοίκων για κοινωνική αξιοποίηση vs ΤΑΙΠΕΔ | Pamvotis Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.