«ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ»: Να διεκδικηθούν τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ

Την άμεση κύρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει για λογαριασμό του τις εκτάσεις οι οποίες πωλούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ (π.χ. αγορά με συμβολικό τίμημα)  ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».

Η παράταξη με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα εκφράζει τη λύπη της για την έκδοση του ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύεται η υπ’ αριθμ. 250/2014 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις στην περιοχή μας. Σημειώνει τα εξής:

-Το κάτω μέρος της πλατείας Χατζή, μια περιοχή με πράσινο μετά την πλατεία Χατζή προς την οδό Καλπακίου, και ένα ακίνητο όπου σήμερα στεγάζεται το ΠΕΔΥ, ‘από το Π.Ε.Σ.Υ.Π. Ηπείρου που απέκτησε τα άνω ακίνητα δια του Ν. 3106/2003 περί αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Α΄ 30), δυνάμει του οποίου καταργήθηκε ο δικαιοπάροχος αυτού, ήτοι το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Παιδιών Ιωαννίνων και η κινητή και ακίνητη περιουσία αυτού περιήλθε αυτοδικαίως και δια του άνω νόμου στο οικείο Π.Ε.Σ.Υ.Π.’, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ.

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε ποιος παραχώρησε το χώρο αυτόν στο Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Παιδιών Ιωαννίνων και για πιο λόγο με την μη υλοποίηση του Θεραπευτηρίου δεν διεκδικήθηκε η επιστροφή του στον Δήμο Ιωαννιτών.

Ο χώρος από την «Συνάντηση» μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, δεξιά της οδού Κωνσταντινουπόλεως και ως την λίμνη, συνολικού εμβαδού 56,6 στρεμμάτων! Επισημαίνουμε ότι ο τελευταίος χώρος, στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων αναφέρεται ως Αστικό Πάρκο Υπερτοπικής Κλίμακας, με σήμανση Αναψυχής και Αθλητισμού.

‘Ειδικά στον χώρο αυτό, προτείνεται η ανάπτυξη σύνθετου ‘αστικού πάρκου Αθλητισμού/Αναψυχής Λιμνοπούλας–Μάτσικα’. Η ανάπτυξη του πάρκου προτείνεται να υλοποιηθεί με ενιαία μελέτη για τη γενική οργάνωση της παραλίμνιας ζώνης που περιλαμβάνει και την περιοχή ‘Μάτσικα’. Η μελέτη και το πρόγραμμα υλοποίησης της απαιτεί την πρόβλεψη της αποκατάστασης με ειδικούς όρους που θα ορισθούν (χαμηλά ύψη και μικροί συντελεστές δόμησης), ώστε αφ’ ενός να καταστεί δυνατόν με εργαλείο τον αστικό αναδασμό να αποκατασταθούν κατά το δυνατόν οι κάτοικοι της περιοχής «Μάτσικα» στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να υπάρξει σημαντική αρνητική παρέμβαση στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης. Πόλοι Πρασίνου–Αθλητισμού, Λιμνοπούλα-Κολυμβητήριο 457 στρέμματα».

Στο τελευταίο ΠΔ Παμβώτιδας (Δεκεμβρίου 2012) η περιοχή είναι στη ζώνη Β5.3 στην οποία επιτρέπονται «Τα έργα, δραστηριότητες, χρήσεις γης, καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης που θα προβλέπονται στην εγκεκριμένη ειδική μελέτη οργάνωσης των υποζωνών Β.5.2. και Β.5.3, με τη γραμμή δόμησης να μην υπερβαίνει την καθορισμένη οριογραμμή της παρόχθιας ζώνης όπως ισχύει, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.2971/2001, όπως ισχύουν. Έως την έκδοση της απόφασης Υπουργού Περ/ντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έγκρισης της ειδικής μελέτης οργάνωσης των υποζωνών Β.5.2 και Β.5.3, απαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων.»

Εγείρονται λοιπόν τα εξής ζητήματα:

  • Η χλιαρή αντίδραση της υπάρχουσας Δημοτικής αρχής που είναι και η νικήτρια των εκλογών. Δεν απασχολεί κανέναν το ότι 56,6 στρέμματα χάθηκαν από τον Δήμο και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εγκαταστάσεις ανοίκειες με την περιοχή;
  • Η μηδαμινή αντίδραση των άλλων παρατάξεων του Δήμου σε ένα ζήτημα του το θεωρούμε μείζον και σημαντικότατο για την πόλη.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα μπορούσε να ληφθεί αν είχε κυρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το οποίο από το 2009 περιμένει έτοιμο στα συναρμόδια υπουργεία την υπογραφή των εκάστοτε υπουργών, και που συμφέροντα της περιοχής μας και η αδιαφορία των διοικούντων το καθυστερούν.

Οι αναπτυξιακές επενδύσεις στον Δήμο μας εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα εάν υπάρξει ταυτόχρονα βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Δεν χρειάζεται να γίνουν μεγάλες και ογκώδεις επενδύσεις σε περιοχές που μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου και ψυχαγωγίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε σημαντικό να ψηφιστεί το ΠΔ της λίμνης Παμβώτιδας το οποίο μπορούσε να οριοθετεί τον χώρο αυτό ως χώρο πρασίνου.

Η ουσία είναι ότι η πόλη χάνει έναν τεράστιο χώρο που θα μπορούσε να την συνδέσει με την λίμνη, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές (π.χ. στην Καστοριά), και η αντίδραση και η αδιαφορία τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της αντιπολίτευσης μας απογοητεύουν».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.