4.000 ευρώ θα δώσει ο Δήμος Ιωαννιτών για την υποδοχή του νέου μητροπολίτη

papagiannis

Υπέρ χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά…ενέκρινε τη δαπάνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Μία μικροφωνική εγκατάσταση (νοικιασμένη από ιδιώτη), η μεγάλη εξέδρα (ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών, θα την τοποθετήσει η Τεχνική Υπηρεσία), ένας σταυρός ευλογίας (αγοραστός που λένε λαϊκά, ποιος ξέρει πόσο θα κοστίσει), ανθοστολισμός (πρέπει να αγοραστεί κι αυτός): σύνολο λογαριασμού 4.000 ευρώ.

Τόσο θα κοστίσει στο Δήμο Ιωαννιτών, στους δημότες της πόλης δηλαδή, η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, την Κυριακή, 20 Ιουλίου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ενθρόνισή του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αθανασίου. Σύμφωνα με το τυπικό ο Δήμαρχος υποδέχεται τον Μητροπολίτη στα όρια της πόλεως, ακολουθεί προσφώνηση στην κεντρική πλατεία και αντιφώνηση του Μητροπολίτη κι έπειτα πεζή κατευθύνονται στην Μητρόπολη, όπου πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης.

Η σχετική απόφαση έγκρισης των δαπανών ελήφθη κατά πλειοψηφία στη σημερινή, μεσημεριανή κι έκτακτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο να υποστηρίζει ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να προβεί στις παραπάνω δαπάνες. Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο, ο Δήμος κάνει τα απολύτως απαραίτητα καθώς «η εποχή που διανύουμε και η οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι, δεν επιτρέπουν περιττές δαπάνες». Όπως είπε ο Δήμος δεν θα συμβάλλει οικονομικά στο δείπνο που θα ακολουθήσει την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη (σ.σ. αυτό έλειπε – φτάνουν τα 4.000 ευρώ).

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Θετική ψήφο έδωσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής το Νίκο Γκόντα ο οποίος τόνισε ότι η τελετή ενθρόνισης θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο λιτά κι έκανε λόγο για την ανάγκη χωρισμού των εξουσιών Κράτους-Εκκλησίας-Αυτοδιοίκησης…ψηφίζοντας στο τέλος τη σχετική δαπάνη.

Προηγήθηκε παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της ίδιας παράταξης Βασίλη Χήτου ο οποίος ζήτησε από τον κ. Φίλιο να συμπιεστεί η σχετική δαπάνη χαρακτηρίζοντας υπερβολικό το ποσό πχ. στο κομμάτι της μικροφωνικής η οποία «κοστίζει 150 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά είπε. Έδωσε θετική ψήφο αρκεί να μειωθεί το ποσό της δαπάνης.

«ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ»

Λευκή ήταν η ψήφος του Τάκη Τασιούλα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μία θρησκευτική τελετή που θα έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της εκκλησίας και τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού κράτους εκκλησίας. Μίλησε δε για προκλητικές φανφάρες και φιέστες την ώρα που ο λαός δεν έχει ένα πιάτο φαί στο τραπέζι.

Την εισήγηση καταψήφισε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία τελετή που είναι έξω από την ευθύνη του Δήμου. Χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόκληση να ζητείται η οικονομική συμμετοχή του Δήμου σε μία τελετή που είναι καθαρά υπόθεση της Εκκλησίας την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε απόγνωση. Στις αιτιάσεις ανταπάντησε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος υποστηρίζοντας ότι απόψεις που αφορούν στο χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους είναι και δικές τους, όπως ήταν-πρόσθεσε- του εκλιπόντα Μητροπολίτη Θεόκλητου.

Μ’ αυτά και μ΄αυτά κι ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέμεναν ανυπόμονα να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, το σώμα ενέκρινε τη σχετική δαπάνη χάνοντας την ευκαιρία για μία ιστορική απόφαση άρνησης να καταβάλλει χρήματα για μία καθαρά θρησκευτική τελετή, αποδεικνύοντας με τη σημερινή απόφαση ότι δεν εννοεί πραγματικά τη θέση περί χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους…


Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Στ. Σκοπούλης: Εκτός αρμοδιότητας Δήμου οι δαπάνες για Μάξιμο | Pamvotis Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.