Σωματείο Οικοδόμων: Έλλειψη μέτρων ασφαλείας έφερε το δυστύχημα

Έλλειψη μέτρων ασφαλείας και εντατικοποίηση των όρων εργασίας ευθύνονται για το τραγικό εργατικό δυστύχημα της Πέμπτης το οποίο κόστισε τη ζωή σε έναν 58χρονο κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του δρόμου Αμφιθέα – Λυκόστομο. Αυτό εκτιμά σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα 10ωρα και 12ωρα στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο, μετά από πολλούς μήνες ανεργίας, δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους συναδέλφους. Από αυτή την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο, ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φέρουν τεράστια ευθύνη για τις δολοφονίες ουσιαστικά της δουλειάς στους χώρους δουλειάς, που αυξάνονται από την εντατικοποίηση της δουλειάς όσων “γλιτώνουν” από τις απολύσεις. Με την αποδυνάμωση των επιθεωρήσεων εργασίας και τον προσανατολισμό τους στη λογική του “συμβιβασμού” και όχι στην ανάδειξη της εργοδοτικής ευθύνης, λύνουν ακόμη περισσότερο τα χέρια των εργοδοτών που δε διστάζουν πουθενά. Τίποτα δεν είναι πιο ιερό για αυτούς πέρα από το κέρδος.

Στη περιοχή μας υπουργοί και υφυπουργοί κόβουν αμέτρητες κορδέλες για την Ιόνια οδό, για την περιβόητη “ανάπτυξη”. Μόνο που η ανάπτυξη που επικαλούνται έχει τσακισμένα μεροκάματα των 25 ευρώ, 12ώρα, και τους εργάτες να “παίζουν” κάθε μέρα κορώνα, γράμματα τη ζωή τους. Στο άλλο περίφημο έργο την Εγνατία μόνο στο νομό Ιωαννίνων είχαμε 6 θανατηφόρα ατυχήματα. Δεν μπορεί στο όνομα των “μεγάλων έργων” και της “ανάπτυξης” των μονοπωλίων να σακατεύονται οι εργάτες, τα έργα να ακριβοπληρώνονται από το λαό και οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους να είναι οι μεγαλοεργολάβοι. Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η αναγκαιότητα για δημόσιο φορέα κατασκευών που θα λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Διεκδικούμε:

  • Τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων
  • Να σταματήσει η ασυδοσία κατασκευαστών και εργοδοτών. Να εφαρμοστεί το ωράριο εργασίας, η συλλογική σύμβαση και η εργατική νομοθεσία.
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργατικό ατύχημα με βάση την εργοδοτική ευθύνη στην εταιρεία, να αποζημιωθεί η οικογένεια για το εργατικό ατύχημα
  • Απαιτείται οργάνωση στο χώρο δουλειάς, όλοι οι οικοδόμοι μαζί με το συνδικάτο μας να υπερασπιστούμε τη ζωή μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη».


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.