Πρώτη παρουσίαση για το «Αϊβαλί» του Soloup

Η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση για το graphic novel του Soloup, «Αϊβαλί» (Εκδόσεις Κέδρος) θα γίνει στην Θεσσαλονίκη στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Την παρουσίαση εισηγούνται οι: Εύη Σαμπανίκου (ιστορικός της τέχνης και επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο Λέων Α. Ναρ (συγγραφέας, αρθογράφος και Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.).
Η παρουσίαση γίνεται στα πλαίσια της Έκθεσης «Μισό Λεπτό 2014» (20-28 /11/2014) που συνδιοργανώνουν η εκδοτική Ένατη Διάσταση, ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ, η σχολή Comink και τα μέλη της Ιnkorrekt σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο κομίστας και γελοιογράφος Soloup ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, βυθίστηκε σε κιτρινισμένες φωτογραφίες και αρχεία, μελέτησε ελληνικές και τουρκικές μαρτυρίες και μας παραδίδει ένα graphic novel με κεντρικό θέμα τις παρενέργειες από την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης. Το μαρτυρικό χθες όμως, συνυπάρχει και συνομιλεί με το σήμερα.

Πρόκειται για ένα graphic novel 448 σελίδων που, όπως σημειώνει στην εισαγωγή του και ο Bruce Clark (συγγραφέας του βιβλίου «Δυο φορές ξένος») έχει κατορθώσει «να υφάνει μια σύγχρονη ιστορία για έναν Έλληνα που παίρνει το πλοίο από τη Μυτιλήνη για το Αϊβαλί, με αρκετές διηγήσεις από το παρελθόν». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι «σπαρακτικές αναμνήσεις» του Ηλία Βενέζη και της αδελφής του, Αγάπης, αλλά και εκείνη του νεαρού μουσουλμάνου τουρκοκρητικού, του Χασάν, που ενώ προσπαθεί να επιβιώσει στα Χανιά, η ανταλλαγή των πληθυσμών τον αναγκάζει να εγκαταλείψει το νησί που γεννήθηκε για πάντα και να βρεθεί στο Αϊβαλί.

Όλα αυτά σε έξι κεφάλαια, από τα οποία το πρώτο και το τελευταίο αναφέρονται στο παρόν, ενώ τα ενδιάμεσα παραπέμπουν σε μαρτυρικές αφηγήσεις βιβλίων των Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη και Αχμέτ Γιορουλμάζ. Θυμίζοντας αμυδρά άλλου τον Will Eisner, άλλου την γελοιογραφική του ιδιότητα αλλά πάνω από όλα τον καλύτερο εαυτό του, ο Soloup, όπως παρατηρεί ο Clark, «δείχνει πόσο εύκολο είναι να δεθούν οι άνθρωποι από τις αντίθετες πλευρές του ελληνοτουρκικού καθρέφτη, τουλάχιστον επιφανειακά. Μας υπενθυμίζει όμως ότι οι δαίμονες του παρελθόντος δεν μπορούν να εξορκιστούν με μια κουβέντα και ένα φλιτζάνι καφέ».

Το «Αϊβαλί» συμπληρώνεται στο τέλος της έκδοσης από ένα πλούσιο παράρτημα με σημειώσεις, βιογραφικά, ιστορικά κείμενα και γλωσσάρι ενώ παρατίθεται και μια εξαιρετική συλλογή σπάνιων και αδημοσίευτων φωτογραφιών που προέκυψαν από την έρευνα σε ιστορικά αρχεία και οικογενειακές συλλογές.

Ο Soloup γελοιογραφεί στο «Ποντίκι», ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά (Βήμα, Βαβέλ, Γαλέρα), έχει κυκλοφορήσει 13 άλμπουμ και φυσικά τη διατριβή «Τα ελληνικά comics», την εκτενέστερη μέχρι σήμερα μελέτη πάνω στο θέμα.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.