Παρέμβαση ΕΣΑμεΑ για τις απολύσεις στη ΔΕΥΑΙ

deyai_ktirio

Επιστολή προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα των απολύσεων 40 ατόμων με αναπηρία από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ)  απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ( ΕΣΑμεΑ).

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννίνων προέβη σε μια απόφαση, μέσω της οποίας θα παραμείνουν στην εργασία τους 25 άτομα με αναπηρία που έχουν εργαστεί επί τέσσερα έτη μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, γνωστά ως 3+1, και των οποίων η σύμβαση μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος έληξε αυτές τις ημέρες. Η απόφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί άκρως θετική εάν το ίδιο συνέβαινε για άλλους 40 εργαζόμενους που είναι άτομα με αναπηρία και είχαν προσληφθεί μέσω του ίδιου προγράμματος, προσφέροντας επί 4 συναπτά την εργασία τους στο ίδιο αντικείμενο.

esamea_logoΤο μοναδικό κριτήριο για αυτές τις δύο αντίθετες αποφάσεις ήταν το ποσοστό αναπηρίας των εργαζομένων. Όμως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με τα οποία προσλήφθηκαν εξαρχής οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποτελούσαν κίνητρο προς τους εργοδότες για την πρόσληψη των ατόμων με αναπηρία με την προοπτική της διατήρησης των θέσεων εργασίας τους μετά τη λήψη των προγραμμάτων. Άλλωστε κανένας εργαζόμενος με αναπηρία ή όχι δεν προσλαμβάνεται με την προοπτική της απόλυσης», σημειώνεται στην επιστολή στην οποία τονίζεται ακόμη ότι: «Αγνοούνται οι ανάγκες των εργαζομένων που το ποσοστό αναπηρίας τους είναι κάτω του 67%, παρόλο που το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία εντάσσει στις ρυθμίσεις του τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω».

Η ΕΣΑμεΑ αναμένει την εξεύρεση άμεσης και δόκιμης λύση για να μην βρεθούν στο δρόμο 40 εργαζόμενοι με αναπηρία που εργάζονται 4 χρόνια στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου.


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.