Ούτε μία αράδα για τους απλήρωτους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η SPIDER- Οι δημόσιοι χώροι και τα πρόστιμα

του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

*Οι 135 εργαζόμενοι στη μεταλλοβιομηχανία SPIDER ιδιοκτησίας της οικογενείας Πέτσιου απεργούν από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου. Απλήρωτοι από 8 έως 10 μήνες σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου, η οποία έχει επεκταθεί ήδη στο εξωτερικό στα Βαλκάνια κι αλλού. Μεγάλο κεφάλαιο όπως καταλαβαίνουμε.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ (είχε άλλωστε στηρίξει την απεργία στο κομμάτι της ανακύκλωσης στην ίδια επιχείρηση), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων το οποίο μετά από πίεση έλαβε απόφαση για διήμερη απεργία την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Από το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε φωνή ούτε ακρόαση που λένε. Ούτε μία αράδα υπέρ των απεργών; Ας το αποδώσουμε την μετεκλογική κούραση

*ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Με την ευκαιρία: από τη στιγμή που, όπως ισχυρίζεται η εργοδοσία στη συγκεκριμένη βιομηχανία, δεν υπάρχει ρευστό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που έχουν φτάσει στα όρια τους αλλά αντιστέκονται σθεναρά στους εκβιασμούς, ας αφεθεί το εργοστάσιο στα χέρια τους. Δεν μπορεί: την πρώτη ύλη, τα σκουπίδια στην ανακύκλωση, αλλά και αγοραστές για τους κάδους, οι εργαζόμενοι θα τα βρουν!

Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Πολύ απλά ότι μία επιχείρηση που ασχολείται με τα χρυσοφόρα σκουπίδια, έχει πάντοτε μέλλον…

*ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ: Έκκληση προς τους δημότες να προσέλθουν ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΙ απηύθυναν μέσω συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη ο δήμαρχος Φ. Φίλιος και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Θ. Μανταλόβας. Είναι- όντως-ευκαιρία για τους οφειλέτες αφού δίνεται η δυνατότητα να γλιτώσουν από συσσωρευμένα χρέη χρόνων-ειδάλλως, θα ακολουθήσουν αναγκαστικές κατασχέσεις.

Η ρύθμιση την οποία ζητούσαν χρόνια οι Δήμοι, μας άφησε ωστόσο μία απορία: για ποιον λόγο θα πρέπει να διαγράφονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αφορούν στην καταπάτηση των κοινόχρηστων, δημόσιων χώρων από επαγγελματίες του χώρου της εστίασης; Μήπως μία τέτοια ρύθμιση αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο, το χώρο ο οποίος συν-ανήκει σε όλους τους πολίτες, αποκλειστικά ως συντελεστή κέρδους με τις δημοτικές αρχές να δίνουν το περιθώριο στους επαγγελματίες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους χωρίς να πληρώνουν τις παραβάσεις, σε βάρος της ελεύθερης πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους και πεζόδρομους.

Κατά τη γνώμη μας η ρύθμιση  (και κυρίως η ανοχή που έχει επιδειχθεί επί χρόνια και στα Γιάννενα σε εκείνους που θεωρούν τις πλατείες ή τους πεζοδρόμους τσιφλίκι για τα τραπεζοκαθίσματα τους) κλείνει το μάτι στις λογικές ασύδοτης συμπεριφοράς απέναντι στο δημόσιο χώρο, απέναντι στις μαμάδες με τα καροτσάκια ή τους ηλικιωμένους, τον καθέναν, που προσπαθούν να περάσουν ανάμεσα στα καρέκλες και τραπέζια.

*ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Απόλυτα επιτυχημένο κρίνεται το πρώτο φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το τριήμερο 6,7,8 Ιουνίου.

Αφενός υπήρξε ένα επιστέγασμα όλης της δραστηριότητας των κινήσεων, των ομάδων και των ατόμων που συμμετέχουν στα δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης και τις κινήσεις για την υπεράσπιση της φύσης και των δημόσιων αγαθών αφετέρου ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν για έναν άλλο κόσμο, με δημοκρατία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κόσμο που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπαρκτός (όπως στην περίπτωση της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ. ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη ή των διανομών τροφίμων χωρίς μεσάζοντες).

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ δηλώνει ικανοποιημένη από τη συμμετοχή του κόσμου στο τριήμερο κι ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.

Α, τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν και μία έμμεση απάντηση σε όσους (πχ. το ΚΚΕ ή άλλες αριστερές δυνάμεις) παραπέμπουν τον άλλο κόσμο σε ένα αόρατο μέλλον (κάτι σαν τη Δευτέρα παρουσία ένα πράγμα)…

*ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΓΙΟΝ. «Ο τομέας του πολιτισμού μπορεί να είναι ο σημαιοφόρος της νέας Ελλάδας». Έχοντας ως προηγούμενη υπουργική εμπειρία την Εθνική Άμυνα, με τα άπαντα του Παπάγου παραμάσχαλα, διώκτης κι αυτός των ‘ερυθρών’ του Αλέξη, ο Κώστας Τασούλας δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί στη σημαία ώστε να παρουσιάσει, εξερχόμενος του Μαξίμου, στους στόχους του ως υπουργός Πολιτισμού της νέας Ελλάδας.

Η (νέα Ελλάδα) αφήγηση παρούσα όπως κάνει κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο σέβεται τον εαυτό του: επιχειρεί να πείσει τους υπηκόους, καμιά φορά και τον ίδιο του τον εαυτό, ότι αφήνει πίσω του τη μιζέρια, τη φθορά, το Κακό και πρεσβεύει το φως, τον πολιτισμό, το Καλό, το νέο. Καμία πρωτοτυπία.

Η Ελλάδα του κ. Τασούλα και του κ. Σαμαρά φτιασιδιώνει και κρύβει τη φτώχεια, την πολιτιστική ένδεια, από τη μία μας βομβαρδίζει με την παράδοση, από την άλλη μας καλεί να ενταχτούμε στον φανταχτερό κόσμο των κερδοσκόπων.

Λίγο  κραγιόν κι όλα ξεχνιούνται…

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.