Xαράτσι στους κτηνοτρόφους μέσω… Πειραιώς

Διαμαρτυρίες από τους αγελαδοτρόφους Άρτας-Πρέβεζας για τις φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ

του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Νέο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους αυτή τη φορά με τη σφραγίδα της Τράπεζας Πειραιώς η οποία αγόρασε αντί πινακίου φακής, το καλοκαίρι του 2012, την Αγροτική Τράπεζα.

Η Πειραιώς είναι βασικός μέτοχος, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΕΞΕΛΙΞΗ A.E., στην εταιρεία «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε.». Συμμέτοχος στο σχήμα είναι ακόμη η ΠΑΣΕΓΕΣ (το τριτοβάθμιο όργανο των συνεταιρισμών της χώρας) και η εταιρεία πληροφορικής  Neuropublic Α.Ε. η οποία από το 2006 μέχρι και σήμερα, έχει το μονοπώλιο ως διαμεσολαβητής για τις αιτήσεις των παραγωγών. 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ A.E. επιλέχτηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως φορέας συντονισμού της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του ΟΣΔΕ για την περίοδο 2014-2020.

Για να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τη συγκεκριμένη αίτηση αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα. Αυτό συμβαίνει – σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας – Πρέβεζας – «στην παρούσα οικονομικά δύσκολη εποχή, όπου και ο αγροτικός κόσμος ζει εδώ και καιρό μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας και ήδη οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημά τους να ‘εξαφανίζεται’ λόγω της φορολογίας, του υψηλού κόστους παραγωγής, ηλεκτροδότησης, προμήθειας πετρελαίου».

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ…

Ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας – Πρέβεζας διαμαρτύρεται για τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού για τη μείωση των τιμολογίων από τον φορέα που έχει αναλάβει την εκτέλεση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ και την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε όσους πλήρωσαν.

Σημειώνει μάλιστα: «Πολύ δε περισσότερο που αφενός οι περισσότερες δηλώσεις δεν απαιτούν κάτι άλλο από την επικαιροποίηση των δικαιολογητικών αφετέρου πρόκειται για δεδομένα που τόσα χρόνια έχουν πληρωθεί πολλάκις από τους παραγωγούς και την ελληνική κοινωνία. Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον βάρη από τα υφιστάμενα και δεν είναι δυνατό να αντέξει άλλο τη ληστρική πολιτική και πρακτική των αναδόχων υλοποίησης του ΟΣΔΕ».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ-ΠΑΡΩΔΙΑ

Στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει εκ μέρους του Δ.Σ. ο Ταξιάρχης Μπρούβας γίνεται λόγος για διαγωνισμό – παρωδία καθώς «οι διαδικασίες ήταν φωτογραφικές για όσους γνώριζαν την επικείμενη προκήρυξή του».

Στο πλαίσιο αυτό καλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στη δημοσιοποίηση των προσφορών και της κοστολόγησης που είχαν καταθέσει οι φορείς προκειμένου να πιστοποιηθούν ως πύλες εισόδου και να δώσει εκ νέου τη δυνατότητα στους παραγωγούς να υποβάλλουν μεμονωμένα τις αιτήσεις ΟΣΔΕ ανεξάρτητα αν πρόκειται για ζωικής ή μικτής κατεύθυνσης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Καταλήγοντας οι αγελαδοτρόφοι της Ηπείρου προειδοποιούν τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου: «Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου της ‘ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ’ που είναι οι πρώην ΕΑΣ τους θυμίζουμε πως και τα κτίρια και οι υποδομές έχουν γίνει με χρήματα των ίδιων των παραγωγών. Με τέτοιες πολιτικές είναι σαφές πως αποξενώνονται ακόμη περισσότερο από τον αγροτικό κόσμο και όπως είναι φυσικό πολύ σύντομα θα αποβληθούν ως ξένο σώμα».

Η επιστολή του Συνεταιρισμού απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, τους βουλευτές Ηπείρου. 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.