Λαϊκή Συσπείρωση: Να συζητηθεί το θέμα της ανεργίας στο περιφερειακό

oly tsoumani

Συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου της Τετάρτης, 29 Οκτωβρίου για το θέμα της ανεργίας ζητά η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Σταύρο Παργανά οι περιφερειακοί σύμβουλοι Όλυ Τσουμάνη, Κώστας Κωτσαντής, Βασίλης Ζιώβας επισημαίνουν ότι «αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη καμπάνια διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης των ανέργων από εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες , εργατικά σωματεία και άλλους φορείς.

Αυτή η πρωτοβουλία κορυφώνεται  με μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα στη 1η του Νοέμβρη, με κάλεσμα μέχρι σήμερα 650 φορέων». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο «πρέπει να   ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα και να πάρει μέτρα ανακούφισης  των ανέργων  και των οικογενειών τους»

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Δεν είναι πρώτη φορά που τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα της περιοχής της Ηπείρου θέτουν το ζήτημα της ανεργίας σαν φλέγον ζήτημα για την επιβίωση της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Αναπτύχθηκε σημαντική δραστηριότητα με κορύφωση το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο πριν το καλοκαίρι με απόφαση 31 σωματείων και 5 Ε.Κ. της περιοχής όπου ζητήθηκε συνάντηση με τον περιφερειάρχη αίτημα το οποίο αγνοήθηκε.

 Είναι γνωστό ότι η Ήπειρος έρχεται πρώτη πανελλαδικά με ποσοστά της επίσημης ανεργίας να ξεπερνούν το 30%. Οι άνεργοι έχουν «χορτάσει» με λόγια της παρηγοριάς, συμπαράστασης και ευχές  από την περιφέρεια το κράτος και τους δήμους.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, διεκδικούν – και δικαιολογημένα -  εδώ και τώρα άμεσα μέτρα προστασίας για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Τα νούμερα και τα ποσοστά δεν είναι παγωμένοι αριθμοί αντιπροσωπεύουν φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι οικογένειες που δυσκολεύονται να βάλουν ψωμί στο τραπέζι που κυριολεκτικά φυτοζωούν.

Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο η μη δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι, τη ΔΕΗ, τη δόση του δανείου.  Η πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. αναπαράγει ανέργους, εξαθλιώνει τη ζωή τους. Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς . Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, η νεανική ανεργία φουντώνει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται εκτός προστασίας, χωρίς βοήθημα, χωρίς επίδομα.

 Το μέλλον, η ζωή των οικογενειών των ανέργων δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια, οι ουρές στον ΟΑΕΔ, και των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων. Αμέτρητα προγράμματα προσπαθούν να ξεγελάσουν, πατάνε στην ανάγκη για ένα μεροκάματο για να σαρώσουν εργασιακές σχέσεις  και μισθούς. Όλα λειτουργούν ως άλλοθι για να καθορίσουν οι εργοδότες τους όρους εργασίας όπως θέλουν χωρίς καμιά δέσμευση για να θησαυρίζουν.

Σπρώχνονται εκατομμύρια ευρώ στα χέρια των εργοδοτών, τα ΚΕΚ ξεφυτρώνουν και στην περιοχή μας το ένα μετά το άλλο ανακυκλώνοντας τη φτώχεια μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς με μεροκάματα πείνας.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επίδομα ανεργίας να μετατρέπεται μέσω προγραμμάτων σε επιδότηση προς τους εργοδότες και να τους χαρίζει τζάμπα εργάτες με φτηνή εργασία.

 Η ανεργία δεν αφορά μονάχα τους ανέργους. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους. Στην πλειοψηφία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών υπάρχουν άνεργοι αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ανά πάσα στιγμή.

Η περιφέρεια πρέπει να παύσει να «νίπτει τας χείρας της», να ικανοποιήσει από τη πλευρά της αιτήματα ζωτικής ανάγκης για τους ανέργους.   

Διεκδικούμε:

 • Άμεση μείωση των λογαριασμών  κατά 30% για τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και απαγόρευση διακοπής της παροχής.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Να διεκδικήσει το περιφερειακό Συμβούλιο έκτακτο κονδύλι που θα καλύψει τις ανάγκες για τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία, θέρμανση σε κάθε σχολείο και σε οικογένειες ανέργων
 • Χορήγηση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων μέσω της αστικής συγκοινωνίας σε ανέργους και τις οικογένειες τους.
 • Άρση του περιορισμού για τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Έκτακτό επίδομα 1000 ευρώ
 • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ και σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων
 • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειας τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας
 • Ενοικίαση ξενοδοχείων για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.
 • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος της ανεργίας, επέκταση σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.