«Να χαρακτηρισθεί το αγριογούρουνο ως επιβλαβές»

siskepsi_agriogoyroyna

Σύσκεψη στην Αποκεκτρωμένη Διοίκηση με προτάσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος

Τα μέτρα που θα προταθούν για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Δήμου Πωγωνίου εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Εκπρόσωποι των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Καλπακιού-Παρακάλαμου και υπηρεσιακοί της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων και του δασαρχείου υπό της προεδρία της γ.γ. Βίκυς Ευταξά εξέθεσαν το μέγεθος του προβλήματος και αντάλλαξαν απόψεις προκειμένου στη συνέχεια από την πλευρά των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κατατεθούν προς τα αρμόδια Υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις που από τη μια θα αντιμετωπίζουν τόσο τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων, και από την άλλη θα προστατεύουν τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση το εισόδημα των καλλιεργητών.

«Άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν» υποστήριξε η γ.γ. απευθυνόμενη στους καλλιεργητές καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα επεμβατικού χαρακτήρα και ζήτησε τις προτάσεις τους προκειμένου να συμπεριληφθούν σε εκείνες των υπηρεσιών που θα σταλούν στη συνέχεια στα Υπουργεία.

Σημείωσε δε, πως το μόνο άμεσο μέτρο που μπορεί να λάβει, είναι να προχωρήσει στον περιορισμό των απαγορεύσεων θήρας ορισμένου χρόνου, ειδικά στις περιοχές όπου ευνοείται υπέρμετρα η αναπαραγωγή του αγριόχοιρου.

Το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων έχει προκύψει την τελευταία πενταετία αλλά έχει ενταθεί πέρυσι και φέτος υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών Γ. Αλεξίου και Ε. Κάκος ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες μεταξύ των οποίων και η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου.

Ακολούθησε διάλογος με το Δ/ντη Δασών Ιωαννίνων Ν. Παπαευθυμίου, το Δασάρχη Ιωαννίνων Χρ. Λαγό και τον υπεύθυνο του γραφείου θήρας Μ. Παππά να καταθέτουν τις προτάσεις των υπηρεσιών.

Τέλος, αποφασίστηκε να κατατεθεί προς το Υ.ΠΕ.ΚΑ. πρόταση με ειδικά μέτρα διαχείρισης που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ειδικότερα στην πρόταση θα ζητείται:

  • να χαρακτηρισθεί το αγριογούρουνο ως επιβλαβές,
  • να αυξηθεί η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι ημέρες κυνηγίου και ο αριθμός των θηραμάτων,
  • να αποζημιωθούν για έκτακτες ανάγκες οι καλλιεργητές που τα κτήματά τους και οι σοδειές τους καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.