Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015

Κατά πλειοψηφία με το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να επισημαίνει ότι πρόκειται για «ένα δυναμικό εργαλείο που θα αναμορφωθεί» το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 15 Δεκεμβρίου τον προϋπολογισμό του 2015.

Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» να ψηφίζει «ναι» στο κομμάτι που αφορά τις ανελαστικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Νίκο Γκόντα ο προϋπολογισμός δεν έχει όραμα, ενώ διακρίνεται για την προχειρότητά του. Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα-Πολίτες για την ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι ανείσπρακτες οφειλές, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί Δήμους και Περιφέρειες. Από την πλευρά του ο Τάκης Τασιούλας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έκανε λόγο για προϋπολογισμό που εξαθλιώνει περαιτέρω τα λαϊκά στρώματα χαρίζοντας στους ιδιώτες βασικούς τομείς δημόσιας διαχείρισης.

Από τη ΔΡΑΣΥ ο Στέφανος Σκοπούλης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό το εργαλείο που «εξειδικεύει και διεκπεραιώνει σε επίπεδο δημοτικής διοίκησης τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιταγές και κατευθύνσεις».

mantalovas_dimotikoΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ

«Η αλλαγή σελίδας στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών είναι μπροστά μας και οφείλεται αποκλειστικά στην αλλαγή  πολιτικής. Ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί σήμερα χάρη στις πολιτικές νοικοκυρέματος που ασκήθηκαν να είναι βιώσιμος, λειτουργικός και επιχειρησιακά ικανός», τόνισε ο από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας,

Σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα οι αριθμοί που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, αποτυπώνουν πως ένας Δήμος υπερχρεωμένος από τον αλόγιστο δανεισμό του παρελθόντος, παρά τις δραματικές περικοπές πόρων από το κεντρικό κράτος, ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. Όχι απλά νοικοκυρεύεται και καθίσταται οικονομικά αξιόπιστος, αλλά μπορεί να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους πλέον, έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική και να επενδύει σε αναπτυξιακά έργα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αδιάθετου χρηματικού υπολοίπου που θα υπερβαίνει τα 2.000.000 €.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών «πίσω από κάθε κωδικό, πίσω από κάθε λογιστική εγγραφή υπάρχει το όραμα, αλλά και  η τεράστια προσπάθεια της Δημοτικής  Αρχής για ένα Δήμο οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά ευαίσθητο, επιχειρησιακά ικανό να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις των πολιτών, ιδιαίτερα σήμερα».

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ

Ο κ. Μανταλόβας έκανε αναφορά και σε προγραμματισμό έργων για την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικά:

-κατασκευή της Λεωφόρου Δημοκρατίας στη Νέα Ζωή, την Αριστοτέλους και τις καθέτους σε αυτήν, στην περιοχή της Βρυσούλας

-ποκατάσταση του οδοστρώματος σε αρκετές οδούς της πόλης, μεταξύ των οποίων ένα σύμπλεγμα οδών στα Καρδαμίτσια

-αναβάθμιση και πιστοποίηση της ασφάλειάς τους για τουλάχιστον 25 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο Ιωαννιτών,

-χρηματοδότηση με τουλάχιστον 500 χιλ. €  χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως γήπεδα, πλατείες και πάρκα.

-αποκατάσταση της πλατείας Μαβίλη το πιο τουριστικό σημείο της πόλης που θα τύχει της αντίστοιχης φροντίδας και μέριμνας

-βελτίωση της προσβασιμότητας κυρίως για ΑΜΕΑ, αλλά όχι μόνο

-ειδική πρόβλεψη και μνεία για τις Δημοτικές Ενότητες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας με προϋπολογιζόμενο ποσό των 600 χιλ. ευρώ.

Ο Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε πως  ο πρώτος προϋπολογισμός που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή «δίνει το στίγμα της πολιτικής μας για την επόμενη πενταετία».

«Δηλώνω στους πολίτες ότι θα εφαρμόσουμε την πολιτική για την οποία μας ψήφισαν, σε βάθος πενταετίας. Επιλέγουμε να μην χρησιμοποιούμε τους πόρους ‘ατάκτως ερριμμένους’, αλλά σχεδιάζοντας συνολικά και κάθε χρόνο θα τοποθετούμε ένα κομμάτι του ‘παζλ’ στη διάρκεια της πενταετίας», είπε ο Δήμαρχος.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.