ΔΡΑΣΥ: «Προϋπολογισμός φτώχειας και εξάντλησης του λαού!»

Η εισήγηση του Στέφανου Σκοπούλη, επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης (ΔΡΑΣΥ) στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων (15 Δεκεμβρίου) για τον προϋπολογισμό του 2015:

Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2015, απόλυτα εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο κρατικό, εξειδικεύει και διεκπεραιώνει σε επίπεδο δημοτικής διοίκησης τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιταγές και κατευθύνσεις.

Είναι υποταγμένος στις αρχές της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που συνιστούν σαρωτική μείωση των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες με ταυτόχρονη υπέρογκη αύξηση της δημοτικής λαϊκής φορολογίας.

Συντάσσεται και εκτελείται κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του καθεστώτος της αυξημένης εποπτείας του παρατηρητηρίου, όπως επιτάσσουν οι αρχές της νέας οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καταρρίπτοντας τα φληναφήματα και ιδεολογήματα περί του αυτοδιοίκητου που κατά κόρο επικαλούνται οι απολογητές του συστήματος .

Στην περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που διανύουμε, και αυτός ο προϋπολογισμός, αποτελεί για την άρχουσα τάξη τους πολιτικούς της εκφραστές και τους εταίρους της σε ΕΕ και ΔΝΤ,  ένα ακόμη ταξικό εργαλείο άσκησης της πολιτικής που φορτώνει νέα βάρη στο λαό ενώ διασφαλίζει απίστευτα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Δημοτική αρχή δεκανίκι του συστήματος

Ενεργό ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό αλισβερίσι παίζει η τοπική διοίκηση μέσω του αντιδραστικού Καλλικράτη που θεσμοθετήθηκε για να υπηρετήσει ακριβώς αυτήν την υπόθεση.

Η δημοτική αρχή του δήμου μας εκδήλωσε  από την πρώτη στιγμή την απόλυτη υποταγή και ταύτισή της με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη για τη λαϊκή οικογένεια και διατηρώντας τη φορολογική ασυλία του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Έτσι και για το 2015, ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα του δήμου, τα οποία θεωρούνται και τα πιο ασφαλή και σίγουρα για τα ταμεία του, θα προέλθουν από τo γονάτισμα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων από  δημοτικά τέλη  φόρους εισφορές  τροφεία  πρόστιμα καθώς και από το αλύπητο κυνήγι των μικρο οφειλετών.

Την ίδια στιγμή εξοργιστικά χαμηλά θα είναι τα έσοδα από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου. Εξίσου σκανδαλώδης παραμένει τόσο αυτή καθεαυτή η υπόθεση της εμπορίας νερού,  όσο και διότι δεν διασφαλίζεται η φορολόγηση των πραγματικά αντλούμενων ποσοτήτων του κοινωνικού αυτού αγαθού.

Το ήδη ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, υποτυπώδες και με έργα χωρίς καμία μεταξύ τους συνοχή, απολύτως καμία σχέση δεν έχει με τις διαρκώς ογκούμενες κοινωνικές ανάγκες, ικανοποιεί όμως στο ακέραιο τις μεγαλοεργολαβικές προσδοκίες και απαιτήσεις.

Το γεγονός ότι ο πληθυσμός του δήμου μας και η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου στερούνται έργων υποδομής και προστασίας από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα, το ότι τα πλατιά λαϊκά στρώματα του δήμου πλήττονται αλύπητα από μια πρωτοφανή σε ένταση κυβερνητική πολιτική εξαθλίωσης και εξόντωσης ,αυτά δεν αποτελούν για τη δημοτική αρχή κανέναν λόγο παρέκκλισης από τις κεντρικές οδηγίες και τη διαχειριστική  λογιστική της εθελοδουλία για έναν ταξικό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015.

Τι και αν το λεκανοπέδιο πνίγεται, αν δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντισεισμική θωράκιση του πληθυσμού, αν οι δαπάνες για τα σχολεία είναι κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης της νεολαίας μας, αν οι μαθητές υποσιτίζονται, αν τα προνοιακά επιδόματα μειώνονται, αν η λαϊκή οικογένεια κρυώνει και γονατίζει από την ανεργία τα χαράτσια τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αν οι υπηρεσίες αποψιλώνονται από εργαζόμενους και παραδίδονται στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, αν οι πιστώσεις για τους εργαζόμενους πέφτουν δραματικά, αν εξακολουθεί να χάσκει η τρύπα της υπεξαίρεσης επί της θητείας της, αν ο δήμος πληρώνει στους ιδιώτες τεράστια ποσά για τη στέγαση των υπηρεσιών του όταν παραμένουν αναξιοποίητα και σαπίζουν πολλά δημόσια κτίρια;

Ο διατεταγμένος της ρόλος είναι να ισοσκελίσει την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για έργα υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής ανάγκης με  την ένταση της φοροεισπρακτικής της επίθεσης ενάντια στο ισχνότατο πια λαϊκό εισόδημα.

 Πρόκειται για ρόλο απόλυτα συνειδητό και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αθωωθεί από διαπιστώσεις και αιτιάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα αποκλειστικά στην κεντρική εξουσία.

Αλήθεια δε γνώριζε η ίδια για την πολιτική υποχρηματοδότησης που ασκεί η κυβέρνηση προς την τοπική διοίκηση και για τους παράνομα παρακρατημένους από αυτήν πόρους; Δεν γνώριζε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και τον αντιλαϊκό του προορισμό;

Και αν ο πραγματικός της στόχος όπως απατηλά διατείνονταν προεκλογικά ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων των συνδημοτών μας, τι έπραξε για να αντιταχτεί σε αυτήν την αντιλαϊκή λαίλαπα και να διεκδικήσει όσα δικαιούται ο Γιαννιώτικος λαός;

Αν είναι να επικαλεστεί το γράμμα του νόμου τότε να της θυμίσουμε ότι υπάρχουν δημοτικές αρχές που έθεσαν πάνω από νόμους  φόβο και τρομοκρατία το συμβόλαιο τιμής με τους συμπολίτες τους και βαδίζουν πλάι στο λαό τους το δύσκολο αλλά γενναίο και έντιμο δρόμο της αγωνιστικής διαχείρισης των δήμων τους, με όποιες συνέπειες και αν αυτό συνεπάγεται.

Είναι επομένως και η ίδια μέρος του προβλήματος, ένα τοπικό στήριγμα ένα γρανάζι του συστήματος που συμμετέχει με την πολιτική που εξειδικεύει στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας, που συμβάλλει στην εξαπάτηση και στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης  με βαρύγδουπες και φανφαρόνικες εξαγγελίες για στρατηγικές ανάπτυξης και  πλαίσια  ολοκληρωμένης δήθεν δράσης  για το δήμο μας!

Ο εργαζόμενος λαός δεν είναι ζήτουλας!

Ο προϋπολογισμός για το 2015 αποτελεί στην πραγματικότητα ακόμα μια θηλιά στο λαιμό του Γιαννιώτικου λαού, είναι ενταγμένος στην  πολιτική που ενισχύει την λεγόμενη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου με απίστευτα προνόμια και προκλητικές  φοροελαφρύνσεις, που προσδοκά στη δημιουργία  πλεονασμάτων από την αφαίμαξη του λαϊκού υστερήματος, προσφορά στο βωμό της εξυπηρέτησης των δανεικών της άρχουσας τάξης.

Οι υποδομές η υγεία η πρόνοια η παιδεία είναι δικαίωμα του εργαζόμενου λαού! Αυτός παράγει και πληρώνει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός του και έχει απαίτηση το κράτος να του τα ανταποδώσει στο ακέραιο χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και με υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσίες.

Δεν του ταιριάζουν επομένως η ελεημοσύνη και τα ψίχουλα της ευσπλαχνίας  της παρασιτικής και άπληστης άρχουσας τάξης με τα διαμετρικά  αντίθετα συμφέροντα της.

Οι λεγόμενες κοινωνικές δομές της τοπικής διοίκησης, τα σύγχρονα αυτά εργαστήρια συγκάλυψης και άμβλυνσης της λαϊκής εξαθλίωσης, αποτελούν όνειδος για τον πολιτισμό μας, αποδεικνύουν την χρεοκοπία του άδικου και σάπιου συστήματος που από κοινού κεντρική και τοπική εξουσία υπηρετείτε.

skopulis_syne1Μονόδρομος ο ενωμένος αγώνας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση!

Συμφέρον του εργαζόμενου λαού είναι να κατακτήσει την εξουσία  χωρίς μεσσίες και μεσάζοντες ώστε να καρπωθεί ο ίδιος τους καρπούς του σκληρού μόχθου του!  Μονόδρομος για τον ίδιο είναι ο ανυποχώρητος ενιαίος και οργανωμένος αγώνας για να πληρώσει η ολιγαρχία του πλούτου τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, να αυξηθεί η φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, να καταργηθεί μονομερώς το χρέος, τα μνημόνια και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να αποδεσμευτεί η χώρα από τη ληστοσυμμορία της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου και των πολέμων».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.