Εικαστικό αφιέρωμα του Αστέρη Γκέκα στον ποιητή Θόδωρο Ποάλα στη Λάιστα (photos)

Της Αναστασίας Τσιότσκα

Η πανέμορφη Λάιστα Ζαγορίου έμελλε να εμπνεύσει τον ζωγράφο και χαράκτη Αστέρα Γκέκα, ο οποίος ετοίμασε και παρουσίασε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Λαϊστινό ποιητή και στιχουργό Θόδωρο Ποάλα από τις 4 έως και τις 18 Αυγούστου 2014.

Στο ιδιόχειρο σημείωμά του για την έκθεση στη Λάιστα ο εικαστικός αναφέρει:

“Ένα εικαστικό πανηγύρι (μνημόσυνο) για τον ποιητή ΘΟΔΩΡΟ ΠΟΑΛΑ στον γενέθλιο τόπο των προγόνων του την προκομμένη ΛΑΪΣΤΑ. Εικόνες- τραγούδια, σελιδοδείκτες ξυλοανάγλυφους, ζωγραφιές σαν παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα και ένα τραγουδάκι…
Η βάση της έμπνευσης: οι στίχοι του ΘΟΔΩΡΗ, τα εκατό τραγούδια μα και οι τριάντα μόνιμοι κάτοικοι της Λάιστας στους οποίους αφιερώνεται. Ο ΜΑΝΘΟΣ που είκοσι χρόνια τώρα σηκώνει λόγο υμνητικό για τη ΛΑΪΣΤΑ. Οι συγκινητικές αναρτήσεις του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΪΣΤΑΣ και ο έρανος για τον ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ. Οι συναντήσεις των Λαϊστινών στην Ελλάδα. Ο ΣΑΡΕΑΣ, ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ. Οι αφηγήσεις για τον Ζησίκο. Το Μουσικό αφιέρωμα της ΝΕΝΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ. Ο Ε.Ο.Σ. ΛΑΪΣΤΑΣ και τα ΛΑΪΣΤΙΝΑ ΝΕΑ σκέτη περηφάνεια. Ένα κύτταρο της καλύτερης Πατρίδας μας. Η πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας κι έξω καθημερινός πανηγυριώτης χορεύει ο Αρχάγγελος Φόρης που σε κάθε ανάσα και ανάγκη έρχεται από πάνω και από μέσα μας, ΠΑΡΩΝ, πάντα.
Η ΜΠΟΥΛΟΝΑΣΑΙΝΑ που φοβάται τους σημερινούς Νταβελαίους που κάναν την ΕΛΛΑΔΑ έναν «ΓΚΟΥΤΖΙΑ» και στέλνουν διωγμένα τα παιδιά έξω. Η αδελφότητα των Λαϊστινών, ο δάσκαλος που τιμάται και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ της Λάιστας ένας φάρος στο πούσι.
Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστο και ο Γκουτζιάς πανελλήνιο σήμερα με τις γυναίκες, μάνες, κόρες, και η φεγγαροπρόσωπη, αναμένουσες ν’ αγναντεύουν μπροστά τον Μέλοντα χρόνο του «ΠΡΙΝ».

Αστέρης Γκέκας,
Λάιστα 4 Αυγούστου 2014″

Είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε αυτή την έκθεση- μνημόσυνο στον Θοδωρή Ποάλα δυο μέρες πριν τη λήξη της και προσπαθήσαμε με τον ερασιτεχνικό φωτογραφικό μας φακό να αποτυπώσουμε μέρος της συγκίνησης που μας προκάλεσε.

Αφήνουμε, λοιπόν, τους αναγνώστες μας να περιηγηθούν στις δημιουργίες του Αστέρη Γκέκα παραθέτοντας στίχους του τιμώμενου ποιητή:
“Γυρεύω ακόμα
αυτό το σώμα
λιακάδα στο χιονιά
Γυρεύω ακόμα
αυτό το σώμα
μα δεν υπάρχεις πια»
(“Λιακάδα στο χιονιά”, στίχοι: Θόδωρος Ποάλας, μουσική: Μάνος Βαφειάδης, ερμηνεία: Μανώλης Μητσιάς)

dimotiko_sxoleio_laista1

asteris_gkekas#1n

asteris_gkekas#2n

asteris_gkekas#3n

asteris_gkekas#4n

asteris_gkekas#6n

asteris_gkekas#7n

asteris_gkekas#8n

asteris_gkekas#9n

asteris_gkekas#10n

asteris_gkekas#11n

asteris_gkekas#12n

asteris_gkekas#5n

*Φωτογραφίες: Αναστασία Τσιότσκα


 

 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.