Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας για τέταρτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη (πρόγραμμα)

Από 3-5 Σεπτεμβρίου στο Αριστοτέλειο

Για άλλη μία χρονιά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης κι άλλων συλλογικοτήτων, το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας. Θα διεξαχθεί στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Με γενική θεματική: «Η Αναμέτρηση με τον παλιό κόσμο για τις νέες κοινότητες των κοινών», το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2014  περιλαμβάνει πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως:  συζητήσεις και workshops με διεθνείς συμμετοχές, συναυλίες, προβολές  ταινιών – ντοκυμανταίρ, θεατρικές παραστάσεις, παιδότοπο, άμεση διάθεση  προϊόντων, τουρνουά πινγκ πονγκ και kick boxing, κουζίνα κ.α.

Μετά το  τέλος του τριημέρου, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου (εν όψει ΔΕΘ) καλείται πορεία αντίστασης στο νέο ολοκληρωτισμό με προσυγκέντρωση στις 18.30 στο Συντριβάνι). «Από το Ferguson μέχρι τις Σκουριές, από το Guantanamo  μέχρι την Αμυγδαλέζα, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές  υψίστης ασφαλείας, στον τρομονόμο και στην ποινικοποίηση των κινημάτων».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

politistiki1η μέρα: Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

 • Workshop στις 18.00:  Για τη Διαβαλκανική συνεννόηση για το νερό

Συμμετέχουν: Κίνηση 136, SOSτε το νερό, Κίνηση Πολιτών για το νερό, Κίνηση για την προστασία του Αώου (Protect Aoos), Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Τα Workshop θα ξεκινούν αυστηρά στις 18:00

 • Εκδήλωση  στις 20.00 με θέμα: « Η απειλή του νέου ολοκληρωτισμού και η ανάκαμψη της ακροδεξιάς στον διεθνοποιημένο καπιταλισμό. Ομιλητές:  Andreas Speit (δημοσιογράφος, συγγραφέας, κοινωνιολόγος από Γερμανία), Nataliia Neshevets (Ουκρανία), Frank Engster  TOP Berlin (αντικαπιταλιστική και αντιφασιστική ομάδα). Οι ομιλίες θα ξεκινούν αυστηρά στις 20:00.
 • Δραστηριότητες για παιδιά στις 18.30 : Project: που είναι το φεγγάρι απόψε;  (χοροθεατρικό παιχνίδι)

      -ελεύθερο παιχνίδι με πηλό – Hehe Art

      -μουσική με αυτοσχέδιο αυλό και κρουστά

 • Θεατρική παράσταση  στις 21.00 : «μαμά φρικιό» από τη θεατρική ομάδα του Βοτανικού Κήπου “Theatre de Votanique”.
 • Συναυλία στις 23.00 με τους: Nasa Funk, Ματούλα Ζαμάνη, Θανάση Παπακωνσταντίνου

2η μέρα: Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

 • Workshop στις 18.00 : Χαλκιδική-ΒΙΟΜΕ: Δύο αγώνες μαζί απέναντι στην καταστολή. Δύο αγώνες μαzi στη δημιουργία.Συμμετοχή από ΒΙΟ.ΜΕ και από τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική
 • Εκδήλωση στις 20.00 : Περιφράξεις, κοινά και κοινότητες των κοινών

Ομιλητές : Max Haiven (Καναδάς) (συγγραφέας, δάσκαλος,Βοηθός Καθηγητή στο τμήμα «Ιστορία της Τέχνης και Κριτικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Nova Scotia), Elisa Gigliarelli (Ιταλία) (Μέλος του Officine Zero), Benjamin Rochefort ZAD   (Υπερασπίσιμη Ζώνη)- (Γαλλία), Nozomi Hayase (Ιαπωνία-Ηνωμένες Πολιτείες)  Συγγραφέας ,αρθρογράφος (ROAR Magazine) Ποιήτρια ,ακτιβίστρια. Η εκδήλωση ξεκινάει αυστηρά στις 20:00

 • Δραστηριότητες για παιδιά στις 18.30 : Παιδικό τρελοξεφάντωμα με τον Τιμολέων Τιραμόλα
 • Δραστηριότητες για μεγάλους στις 18.00 : Τουρνουά Ping Pong
 • Προβολή ταινίας στις 21.30 : Dreaming of democracy (Τα όνειρα της δημοκρατίας). Μία ταινία που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας Ιρανών προσφύγων και μεταναστών καθώς προσπαθούν να περάσουν από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη. Προσωπικές σκέψεις, αγωνίες και ματαιώσεις στο δρόμο τους για την ελευθερία και την κοσμική δημοκρατία. Σκηνοθέτης : Μορτέζα Τζαφάρι
 • Άμεση διάθεση προϊόντων από βιοκαλλιεργητές
 • Συναυλία στις 23.00

          Σκηνή:Ζoao Afroso and music Oxygen (roots reggae band), Meanwhile in Mexico (surf), Kακο Συναπαντημα (reggae-dub band)

     2η  Hit & Rap Σκηνή: Jolie Roger, Miss Zebra (παράνοια), Vlasis (Productive)

    Still Free, Scrip D, Ταμπούρο Μπότα

 

ablock3η μέρα: Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Workshop:

 • στις 17.30 : Ανοικτός διάλογος για την ελεύθερη, κοινωνική και δημόσια ραδιοτηλεόραση. Διάλογος πάνω στο κείμενο-πρόταση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΡΤ3.

Συμμετέχουν αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλληλέγγυοι εργαζόμενοι από ΜΜΕ, εκπρόσωποι κινημάτων υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών.

 • Στις 18.00 : Παρουσίαση της αντιεξουσιαστικής, αντικαπιταλιστικής πλατφόρμας Beyond Europe. Συζήτηση για το Blockupy και άλλες μελλοντικές δράσεις.
 • Εκδήλωση στις 20.00 : Σύγχρονες εξεγέρσεις σε έναν κόσμο που πεθαίνει για έναν κόσμο που γεννιέται.Ομιλητές : Minel Abaz (Βοσνία), Jerome Roos.: συγγραφέας, ακτιβιστής, αρθρογράφος και κινηματογραφιστής(Ολλανδία), Alp Temiz από Επαναστατική Αναρχική Δράση (Τουρκία). Η εκδήλωση ξεκινάει αυστηρά στις 20:00
 • Δραστηριότητες για παιδιά στις 18.30 : Όταν σβήσουν τα φώτα, ένα φεγγάρι είναι ικανό να εμπνεύσει ( φεγγαροπαρμένα παιχνίδια και δραστηριότητες!!! (για παιδάκια από 1 έως 2.5 χρονών.)

             -Αφήγηση Ιστοριών για μικρούς και μεγάλους.

 • Δραστηριότητες για μεγάλους στις 18.00 : Τουρνουά Ping Pong
 • Προβολή ταινίας στις 21.00 : Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.
 • Συναυλία  στις 23.00

         1η Σκηνή:Home n dry (sludge), Mitic Threesome, Godsleep (Heavy Rock)

    2η Hit & Rap Σκηνή: Ήρωας, Dtaeys, Infinik,ΚΠΡ,Big Shine & Digital Monk

poreia deth 6-9-14Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 

Πορεία αντίστασης στο νέο ολοκληρωτισμό με προσυγκέντρωση στις 18.30 στο Συντριβάνι.

Η επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.ablocfest.gr


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.