Αλ. Τσίπρας: «Μπορεί τα σκυλιά να ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

«Μπορεί τα σκυλιά να ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά». Με αυτή την αραβική παροιμία που ενέπνευσε τον τίτλο μιας συλλογής ταξιδιωτικών κειμένων του Αμερικανού συγγραφέα Τρούμαν Καπότε έκλεισε τη ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής στα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος, στην οποία παρουσιάστηκαν πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά σφοδρή επίθεση σε τρόικα και κυβέρνηση ενόψει και της λήψης νέων μέτρων που σχεδιάζονται. «Δεν έχουν άλλο πραγματικό επιχείρημα, παρά μόνο το φόβο. Όπως κάθε απολυταρχικό καθεστώς, λίγο πριν καταρρεύσει, στηρίζει την εξουσία του στο φόβο των ανθρώπων. Έτσι και το καθεστώς των μνημονίων δε στηρίζεται στη λογική αλλά στον τρόμο του ΑΤΜ. Στη τρομοκράτηση ότι αν σηκώσουμε κεφάλι και ζητήσουμε εκλογές, θα μας το κόψουν το κεφάλι. Στον εκβιασμό ότι οι αγορές θα καταστρέψουν την Ελλάδα, αν δεν τους αρέσει η κυβέρνηση που θα εκλέξει ο ελληνικός λαός» σημείωσε προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να τελειώσει το δράμα που ζει η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα, δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα». Κάνοντας εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα που παρουσίασε τον Σεπτέμβρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως «το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του. Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ «ΔΩΔΩΝΗ»

Στα της Ηπείρου τώρα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον φάκελο για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» («θα ξαναφέρουμε στο φως όλα τα στοιχεία για το πως οργανώθηκε αυτή η αρπαγή του δημόσιου πλούτου») καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις για νέες συνεταιριστικές μορφές. Επανέλαβε ακόμη την αντίθεση του κόμματος του στην ιδιωτικοποίηση των φραγμάτων της ΔΕΗ στον Άραχθο, ενώ έθεσε ως στόχους την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Καλαμπάκα, την άμεση ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας και του αεροδρομίου του Ακτίου. Ανέφερε ακόμη ότι στους στόχους είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η σύνδεση του ΤΕΙ Ηπείρου με την πρωτογενή παραγωγή και κατέληξε με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αποκατάστασης των υδάτινων πόρων (ποτάμια, λίμνες θαλάσσιες ακτές) ώστε να προχωρήσει και η παραγωγή ανασυγκρότηση του τόπου (έφερε ως παράδειγμα τον Αμβρακικό). (Αναλυτικά

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ …ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Το παρών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Du Lac έδωσαν ως προσκεκλημένοι του ΣΥΡΙΖΑ,  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης (πιστός στη λογική των φαραωνικών έργων που πλήττουν το περιβάλλον κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την εκτροπή του Αχελώου!), ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας (τοποθετήθηκε για τη διαρκή θεσμική υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης), ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Παπαβανούσης, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο πρώην δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευρ. Γλαβάς, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Κατηρτσίδης, οι Γιάννης Σκοπούλης, Γιώργος Ζάψας (περιφερειακός σύμβουλος) από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Οικονόμου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ (ψηφίζοντας μνημόνια) και τώρα στέλεχος (τελευταία μετεγγραφή…) της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα» (συμμετέχει ο βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρης), ο Χρυσόστομος Βούζας (εκ μέρους της “Κοινωνικής Συμφωνίας” της Λούκας Κατσέλη).

Πολλές παρουσίες από πρόσωπα τα οποία είχαμε συνηθίσει να πλαισιώνουν το ΠΑΣΟΚ (κάποια εξ αυτών και το λεγόμενο “βαθύ”), γεγονός το οποίο δημιουργεί και την αναμενόμενη προσμονή σε ορισμένους ώστε να βρεθούν εντός των ψηφοδελτίων του κόμματος σε περίπτωση που προκύψουν εκλογές. 

Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Ήπειρο παρουσίασε ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς σημειώνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις για δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου, τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ιωαννίνων, τους υπό απόλυση εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο, την Κίνηση «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες-Ιωάννινα».

tsipras_giannenak tsipras_giannenanoemvris tsipras_vouzas tsipras_kosmos2 pap_oikonomou tsipras_giannena4 tsipras_kosmos era_tsipras


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.