3ο Φεστιβάλ ηπειρωτικών παραδοσιακών χορών Δ. Ιωαννιτών

, Έναρξη 3ου Φεστιβάλ ΠΚΔΙ (φωτ Δημ. Γκαρτζονίκας)

Με μια εκδήλωση που τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η ουσία και το θέαμα έκλεισε, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014, ο κύκλος των τριών παραγωγών που διοργάνωσε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και ήταν αφιερωμένες στα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.
Εκατοντάδες Γιαννιώτες και επισκέπτες της πόλης γέμισαν κάθε γωνιά της όμορφης πλατείας Μαβίλη, δίπλα στη θρυλική λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων για να απολαύσουν τα προγράμματα των 10 συλλόγων και άνω των 250 χορευτών που συμμετείχαν στο 3ο Φεστιβάλ Ηπειρώτικων Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών. Ένας θεσμός που δημιουργείται στην Ηπειρώτικη πρωτεύουσα αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας στοιχεία του Λαϊκού Πολιτισμού και φιλοδοξεί, αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις, να εξελιχτεί σε Πανηπειρωτικό και έπειτα σε Πανελλήνιο Φεστιβάλ, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ και του Συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης. Παράλληλα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να εξελιχτεί σε ένα τουριστικό γεγονός για τα Γιάννινα.
Της όμορφης σκηνικής παρουσίασης των δωδεκάλεπτων προγραμμάτων με χορούς και τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ηπείρου προηγήθηκε η εντυπωσιακή παρέλαση των εκατοντάδων χορευτών από την «Κυρά Φροσύνη» στο χώρο του φεστιβάλ απλωμένη σε μήκος 200 μέτρων δίπλα από τη λίμνη και κάτω από τα αιωνόβια πλατεία.
Το φεστιβάλ προλόγισε ο Πρόεδρος του ΠΚΔΙ κ. Μωυσής Ελισάφ, ενώ η Διευθύντρια κα Μαρία Στρατσάνη απένειμε στη λήξη τιμητικούς επαίνους στους συμμετέχοντες συλλόγους. Και οι δύο συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τους φορείς για τη συνεργασία και τόνισαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν παρόμοιες ενέργειες.
Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στο 3ο φεστιβάλ, μετά τους 18 των δύο πρώτων, ήταν:
Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλιωτών «Το Ιστορικό Σούλι», Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων, Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρακίου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιάφας, Σύλλογος Γυναικών Νέου Βελισαρίου Ιωαννίνων και Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής «Λορέντζος Μαβίλης».
Τη μουσική συνοδεία είχαν: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Φώτης Καραμπάς (βιολί) και Βασίλης Τσίκας (λαούτο).


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.