Γιώργος Κοτζιούλας, ο τρυφερός ποιητής του προλεταριάτου

kotzioulas_ekdilosi

Του Σπύρου Τζίμα*

Είχαμε την τύχη αρκετοί Ηπειρώτες, από κοινού με ένα μικρό αλλά εκλεκτό ακροατήριο, να παραστούμε τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2014, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Γιώργο Κοτζιούλα, που επιμελήθηκαν η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και ο γιος του Κώστας Κοτζιούλας.

Ενώπιον της προτομής, δια χειρός του Θ. Παπαγιάννη, που ήταν παρών, μιας φωτογραφικής προσωπογραφίας του Κώστα Μπαλάφα, αλλά κυρίως μιας επισταμένης φιλολογικής αποτίμησης του ποιητικού και γενικά λογοτεχνικού, δοκιμιακού, θεατρικού, καλλιτεχνικού, μαζί και του αντιστασιακού έργου, επιβεβαιώθηκε το μέγεθος του αναστήματος και η αξία της ζωής και του έργου του Γ. Κοτζιούλα, ο οποίος κόντρα στη φτώχεια, τις ασθένειες, τον πόλεμο και την κατοχή, ζώντας μονάχα 47 χρόνια, άφησε ανεξίτηλο το χνάρι του στην ιστορία του τόπου, ενώ παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρος.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι ο χώρος του Κοτζιούλα υπήρξε πάντα η απειρόκαλλη και πάμφτωχη συνάμα Ήπειρος, ως σημείο αναφοράς και αποκούμπι και μαρμαρένιο αλώνι πάλης ζωής και θανάτου, κι ύστερα η Ελλάδα κι ο νέος κόσμος της εργατικής αφύπνισης και της αντιφασιστικής πάλης, ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας δηλαδή. Κι ο χρόνος του απεριόριστος. Έρχεται από πολύ παλιά, απ’ τον Ηράκλειτο και τους Τραγικούς, πατάει σθεναρά στον καιρό του και τον πλάθει, ενώ εξακοντίζεται στο τώρα και στο μέλλον.

kotzioylas_ekdilosi1«Υπήρξε ο τρυφερός ποιητής του προλεταριάτου» όπως αποφάνθηκε ο κ. Μ. Μερακλής, λογοτέχνης βαθύς ως διηγηματογράφος, όπου τα εσώψυχα των ανθρώπων του μόχθου, οι αγώνες κι οι αγωνίες τους μέσα σ’ ένα πανέμορφο, αλλά επίφοβο και φτωχικό τοπίο και σε θανατερή και δύσκολη εποχή, κτερίζονται άριστα. Παράλληλα μεγαλουργεί και ως ιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και θεατράνθρωπος, κριτικός, πολιτικός σχολιαστής και επιστολογράφος πολυγραφότατος κι εργατικός σε όλα, όπως το μαρτυρούν τα αρχεία του που ξεπερνούν και τις 4.000 σελίδες, καθώς και το ανέκδοτο και εκδοθέν έργο του.

Παράλληλα, καθημερνά μοχθούσε για τον επιούσιο και ήταν μαζί με το Βασίλη Ρώτα η ψυχή του θεάτρου της Αντίστασης και με το όπλο του αγώνα στο χέρι δίπλα στον Άρη, αντάρτης και ποιητής. Αναμένεται να κάνει πάταγο η νέα έκδοση βιβλίου για τη σχέση του με το Βελουχιώτη, καθώς κι άλλα ανέκδοτα έργα, τόνισε ο εξίσου πανάξιος λόγιος γιος του, Κώστας Κοτζιούλας.

Παρά ταύτα του χρωστάμε κι άλλες τιμές του Γιώργου Κοτζιούλα που χωρεί άνετα στη συνομοταξία των μέγιστων δημιουργών της σύγχρονης Ελλάδας κι είναι τιμή για τη στενή πατρίδα του, την Πλατανούσσα και την Ήπειρο, αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του έργου του.

Εύγε, λοιπόν, στους διοργανωτές.

*Φιλόλογος, μέλος Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.