ΠΑΜΕ Υγείας Ιωαννίνων: Επιπλέον καθήκοντα δημιουργούν κίνδυνο σε κοινωνικές δομές  

pame_geniko

Η Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η.) που επιβάλει, στους εργαζόμενους των τριών Κέντρων Προστασίας Παιδιού του Νομού Ιωαννίνων,  να υλοποιούν επιπλέον καθήκοντα από αυτά της ειδικότητά τους, «με άλλοθι την έλλειψη προσωπικού» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ

με απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου επιβάλλεται στον οδηγό ενός Κέντρου Προστασίας Παιδιού να ασκεί επιπλέον καθήκοντα επιμελητή παιδιών, ή συντηρητή. Στην καθαρίστρια άλλου Κέντρου επιβάλλονται επιπλέον καθήκοντα μαγείρισσας, στη μαγείρισσα καθήκοντα επιμελήτριας παιδιών, στην νοσοκόμα καθήκοντα επιμελήτριας παιδιών, στο υποχρεωτικής εκπαίδευσης βοηθητικό προσωπικό καθήκοντα επιμελητή παιδιών κ.α.

«Το απαράδεκτο και επικίνδυνο αυτό μέτρο αφορά το προσωπικό των Κέντρων Προστασίας του Παιδιού Ιωαννίνων (θηλέων), Πωγωνιανής και Κόνιτσας (Αρρένων και τα δύο).Η  επιβολή σε έναν εργαζόμενο καθηκόντων, για τα οποία δεν έχει εκπαιδευτεί και ειδικά σε δομές πρόνοιας (δηλαδή σε δομές με εξειδικευμένες και αυξημένες ανάγκες) εγκυμονεί κινδύνους. Πρώτα και κύρια για την ασφάλεια και την υγεία (σωματική και ψυχική) τόσο των παιδιών όσο και των ενήλικων. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές ήδη εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, εξαιτίας  της έλλειψης προσωπικού. Είναι προφανές ότι με περισσότερα και αλλότρια καθήκοντα κινδυνεύει και η δική τους υγεία και ασφάλεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση για να επιβάλλει το μέτρο αυτό, χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και χρησιμοποιεί την απειλή ότι αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν  ‘οι δομές θα κλείσουν’. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο: Αν επιβληθεί τελικά  το μέτρο, να περιμένουμε εξάπλωσή του και στις άλλες προνοιακές δομές των ΑΜΕΑ (με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών) και κλείσιμο των δομών ως αποτέλεσμα της υποβάθμισής τους», επισημαίνει το ΠΑΜΕ προσθέτοντας:

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι. Η πολιτική της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Πρόνοια, στηριγμένη και στις επιταγές  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και χρόνια (πριν την κρίση και τα μνημόνια) είναι σαφής: Να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη για την Κοινωνική Πρόνοια. Γι αυτό έχουν ήδη κλείσει ή συγχωνευτεί  δεκάδες Δημόσιες δομές Πρόνοιας σε όλη την χώρα.

Στην Ήπειρο μέσα από  τη συγχώνευση 1) του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος Ιωαννίνων», 2) του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα) και των τεσσάρων Κέντρων Προστασίας του Παιδιού (Ιωαννίνων, Πωγωνιανής, Κόνιτσας και Φιλιατών) δημιουργήθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου οι υπηρεσίες του οποίου έχουν πληγεί καθοριστικά  λόγω της τραγικής κρατικής υποχρηματοδότησή τους. Σ΄ αυτές τις ελάχιστες προνοιακές δομές που έχουν απομείνει ακόμη ανοιχτές, κυριαρχεί η επίσης τραγική έλλειψη προσωπικού, ενώ την ίδια στιγμή επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ για θέσεις σε αυτές τις δομές δεν τοποθετούνται και δεν γίνεται καμία πρόσληψη για να καλύψει τις κενές θέσεις των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται. Αντίθετα οι κενές θέσεις καταργήθηκαν μετά την αποχώρηση των συναδέλφων με τη συγχώνευση των δομών.  Έτσι περισσεύει κρατικό χρήμα για την επιδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την πολυδιαφημισμένη ‘ανάπτυξη’ που είναι μόνο προς όφελός τους . Έτσι προκύπτει και το περιβόητο ‘πλεόνασμα’. Επιπλέον, έτσι ανοίγει ο δρόμος για να αναπτυχθεί παραπέρα η επιχειρηματική δράση στην πρόνοια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία έχει επιβληθεί η λογική των εργαζόμενων ‘γενικών καθηκόντων’, χωρίς ειδικότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι και στις δομές πρόνοιας επιδιώκεται να είναι ακόμη πιο φτηνοί, χωρίς δικαιώματα, ειδικότητες,  συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, απολύσεις και διαθεσιμότητες μέσω της αξιολόγησης, της εντατικοποίησης και άλλων πρακτικών».


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.