Γιάννενα: Κυριακή…χωρίς αργία, με σύμμαχο τον ήλιο (photos,video)

orario1

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Δεύτερη ημέρα του Νοέμβρη στα Γιάννενα και η ηλιοφάνεια αποδείχτηκε σύμμαχος της κυβέρνησης, των μικρών και μεγάλων αλυσίδων του εμπορίου οι οποίες άνοιξαν τα καταστήματά τους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα εμπορικά καταστήματα του εμπορικού κέντρου της πόλης (Χαρ. Τρικούπη, Μιχ. Αγγέλου, Γρ. Σακκά, Πυρσινέλλα και γύρω δρόμοι) ήταν ανοιχτά σήμερα Κυριακή εφαρμόζοντας έμπρακτα το κυβερνητικό μέτρο του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Ανοιχτά ήταν και πολλά σούπερ μάρκετ τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά.

Το μέτρο προκαλεί, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων στο εμπόριο οι οποίοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για χειροτέρευση των ήδη άθλιων συνθηκών εργασίας και το ξεχείλωμα των ωραρίων στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό στα Γιάννενα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Μιχ. Αγγέλου και Χαρ. Τρικούπη, με κεντρικό σύνθημα της Πρωτοβουλίας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: «Δεν μας λείπει ο χρόνος να ψωνίσουμε / Μας λείπουν τα χρήματα να ζήσουμε».

Περίπου πενήντα συγκεντρωμένοι για πάνω από δύο ώρες πορεύτηκαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πραγματοποιώντας ολιγόλεπτες στάσεις φωνάζοντας συνθήματα έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα στα οποία μπαινόβγαινε αρκετός κόσμος (μεταξύ άλλων Μαρινόπουλος, Zara, Berska, Pull and Bear, Ousho, H & M κλπ.).

«Ούτε 52 ούτε κι επτά/ καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά», «Την Κυριακή να πάνε για δουλειά / οι υπουργοί, οι δήμαρχοι κι όλα τα αφεντικά», «Δεν σου λείπουωε οι μέρες να ψωνίσεις / σου λείπουνε τα φράγκα για να ζήσεις», «Είμαστε εργάτες, δεν είμαστε πελάτες / στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες», κάποια από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων.

orario_platanosΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΧΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΛΑΤΑΝΟ»

Κι αν η συμμετοχή στη διαμαρτυρία ήταν μικρή απαιτώντας ωστόσο την αξιοθαύμαστη όρεξη να διαδηλώνεις επί δίωρο στο εμπορικό κέντρο που ήταν γεμάτο από κόσμο, πολύς κόσμος συμμετείχε στην πρωτότυπη διαμαρτυρία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πλάτανος».

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου (μπροστά από το παλιό κατάστημα του βιβλιοπωλείου «ΔΩΔΩΝΗ») με κορίτσια, μέλη του τμήματος χορού Zumba του συλλόγου, να χορεύουν για πάνω από μισή ώρα μπροστά στους γονείς τους, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των περαστικών.

ΕΑΝ ΕΒΡΕΧΕ…

orario_bearΗ σημερινή εικόνα από το εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων δεν αμφισβητείται- το μέτρο του ανοίγματος επτά Κυριακές το χρόνο αποδεικνύεται επιτυχημένο. Για ποιους όμως; Σίγουρα για τις μεγάλες αλυσίδες που διευρύνουν τις ώρες κατανάλωσης, σίγουρα για ορισμένα εμπορικά συμφέροντα της πόλης (κάποια από τα οποία δεν είναι και τόσο μικρά όσο καμώνονται). Όχι για όλα πάντως  σε άλλους δρόμους όπως η Ανεξαρτησίας και η Ναπ. Ζέρβα, ελάχιστα καταστήματα λειτούργησαν. ενώ πολλοί μικροί και μεσαίοι αυταπασχολούμενοι επαγγελματίες κρατιούνται με τα δόντια να επιβιώσουν.

Δεν μπορεί ωστόσο να απαντήσει κανείς με σιγουριά πόσος κόσμος θα κυκλοφορούσε στους πεζοδρόμους εάν σήμερα έβρεχε ή είχε κρύο (όπως συνηθίζει εδώ στα Γιάννενα). Όπως δεν γνωρίζει κανείς εάν οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την ξεκούρασή τους την πρώτη Κυριακή του μήνα αμείφθηκαν αντάξια από επιχειρήσεις στις οποίες εάν απεργήσεις, η απόλυση είναι η σίγουρη εξέλιξη. Όσο για τους καταναλωτές; Ε, δεν ψώνισαν όλοι σήμερα. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα. Η ανάγκη για βόλτα στο κέντρο, να χαζέψουμε τις βιτρίνες ή να σκοτώσουμε την ώρα στα ράφια κι ύστερα να πάμε για καφέ, αποτελεί μία συμπεριφορά που εξηγεί ίσως τη σημερινή κοσμοπλημμύρα.

Όσο για τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης ούτε μία ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου κόντρα στο άνοιγμα των καταστημάτων – προφανώς επειδή εκτός από τις πολυεθνικές του εμπορίου, υπάρχουν και τα ντόπια μονοπώλια που κοιτάνε τον κόσμο στην τσέπη. Για να ζήσουν αυτοί καλά και κάποιοι χειρότερα. Δεν βαριέσαι. Έτσι είναι ο ανθρωποφαγικός «ανταγωνισμός»…

orario3

Δρώμενο από τον σύλλογο του Πλατάνου

orario7

Ζήσε…

orario4

Ποτέ την Κυριακή…

orario2

Στη Μιχ. Αγγέλου

orario_platanos orario_zara orario_zara1 orario1


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.