Φωτογραφία: «Παμβώτις …η τα πάντα τρέφουσα»

«Παμβώτις γράφουν τα λεξικά είναι θηλυκό του παμβώτωρ ή του παμβώτηρ και σημαίνει: η τα πάντα τρέφουσα». Αυτή η φράση, μας λέει ο Θύμιος Μάντζιος, καθόρισε τον τίτλο της πρώτης του έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και θα φιλοξενηθεί  από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2014 στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (παλιά σφαγεία).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, έως και τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

Ψαρομάνα από παλιά η Παμβώτιδα, λίμνη με πλούσια αλιεύματα ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί πηγή εσόδων κυρίως για τους Νησιώτες, αλλά και για κατοίκους των παραλίμνιων οικισμών. Το ψάρεμα στη Λίμνη παραμένει μια παραδοσιακή ασχολία των κατοίκων της περιοχής, με τους ερασιτέχνες να το αντιμετωπίζουν ως μια ευχάριστη στιγμή της ημέρας τους, αλλά και πολλούς να το εξασκούν σε επαγγελματική βάση για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Ο Θύμιος Μάντζιος επιβιβάστηκε στη βάρκα του Δημήτρη Βαράκα, ενός από τους ψαράδες της Παμβώτιδας, και αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό την καθημερινότητά του. Από το πρώτο φως της ημέρας, όταν η βάρκα ξεκίνησε μέσα στην ομίχλη, το άπλωμα των διχτυών και την αναμονή, μέχρι το μάζεμα των διχτυών και την επιστροφή με την ψαριά στο Νησί. Κατέγραψε στιγμές, τεχνικές, μα πάνω απ’ όλα βίωσε και μοιράζεται μέσα από τα φωτογραφικά του καρέ τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την ικανοποίηση του αποτελέσματος.

mantzios_photografia_afisaΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Θύμιος Μάντζιος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974, όπου και διαμένει. Ασχολείται με την φωτογραφία από το 2010 και φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι εικόνες του διηγούνται ιστορίες που τεκμηριώνουν την πραγματικότητα και μερικές φορές την περιγράφει διαμορφώνοντας πορτρέτα που σχετίζονται με το περιβάλλον τους ή αλληλεπιδρούν με αυτό. Αποτελεί ιδρυτικό και ενεργό μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Φωτογραφιστές» στα Ιωάννινα.

Χορηγοί της έκθεσης είναι τα καταστήματα: Πρόκος, Kolionasios, House of Electronics και ο Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.