Κόνιτσα: Αξιοκρατία, ε Δήμαρχε;

Του Νίκου Κυρίτση, προέδρου του Τουριστικού Σωματείου Κόνιτσας

Ο Δήμος Κόνιτσας, δημιούργησε νέες επιτροπές για τους διάφορους τομείς που αφορούν στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης. Ως όφειλε, βεβαίως.
Ξεκινώ τον σχολιασμό μου, με φράση της ομιλίας του Δημάρχου, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του: «Θα είμαστε διοίκηση για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και προώθηση ημετέρων ».
Για να δούμε αν είναι έτσι τα πράγματα:
-Στην επιτροπή πολιτισμού, έμειναν «εκτός», πρόσωπα που έχουν δώσει την ψυχή τους για τον πολιτισμό στον τόπο. Που τον υπηρέτησαν από θεσμικές και μη, θέσεις ευθύνης
-Στην επιτροπή αθλητισμού, αγνοήθηκαν στελέχη με μακρόχρονη πορεία και εμπειρία, ενώ επικεφαλής τέθηκε ένας μη σχετικός με τα αθλητικά δρώμενα συνεργάτης της δημοτικής αρχής.
Κι ας έρθω τώρα σε κάτι στο οποίο εμπλέκομαι, θεσμικά:
Για την αλλαγή της Eπιτροπής Tουρισμού, που προϋπήρχε, καταρτίσθηκε μια λίστα (η οποία και ψηφίστηκε από τους κυβερνώντες τον Δήμο), από πολιτικούς φίλους τους.
papaspyrou_konitsaΚι ας πούμε ότι αυτό είναι σύνηθες, αν και έξω απ΄ τα όρια της ηθικής και της αποτελεσματικότητας. Το μη σύνηθες είναι ότι αγνοήθηκε ο μοναδικός φορέας στον  Δήμο, που ασχολείται με τον τουρισμό: το Τουριστικό Σωματείο Κόνιτσας, το οποίο είναι εγκεκριμένο απ’ το πρωτοδικείο και δρα στον τόπο εδώ και μερικά χρόνια.
Με προτάσεις και παρεμβάσεις ουσιαστικές και κρίσιμες για την τουριστική προοπτική της περιοχής. Και που αριθμεί 50 επαγγελματίες του τουρισμού. Δηλαδή, σχεδόν όλους!
Ξέρετε γιατί; Γιατί πρόεδρος είναι ο γράφων, που είναι πρόσωπο μη συμπαθές στους δημοτικούς άρχοντες.
Μπορείτε κύριοι, να παρακάμψετε το γεγονός ότι εργάζομαι για τον τουρισμό στην περιοχή από το 1990. Μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός ότι διευθύνω μία από τις πρώτες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Μπορείτε τέλος να κλείσετε τα’ αυτιά και τα μάτια, στα αναρίθμητα δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές που έκαναν γνωστή την περιοχή, μέσω της διοργάνωσης ΕΥΑΘΛΟΣ, που το γραφείο μου διοργανώνει.
Εξάλλου, Δήμαρχε, εσύ δεν ήσουν εδώ, όταν διοργανώναμε παγκόσμιους αγώνες, και κατέφθαναν στο όμορφο χωριό μας, άνθρωποι από όλα τα σημεία του πλανήτη. Ούτε γνωρίζεις, γιατί η Νομαρχία κάποτε, στα πλαίσια της τουριστικής της προβολής, έβγαζε αφίσες με τίτλο «Κόνιτσα, η πόλη του καγιάκ».

Αυτό δεν είναι μομφή. Απλά, έτσι έχουν τα πράγματα.
Για να σεβαστείς την ιστορία κάποιων πραγμάτων, πρέπει πρώτα να τη γνωρίζεις.
Δεν μπορείτε όμως, κύριοι, να παρακάμψετε τον θεσμικό μου ρόλο, ως πρόεδρο του Τουριστικού Σωματείου. Γιατί ψηφιστήκατε για να διαχειρίζεστε τα κοινά, προς όφελος των πολιτών, και όχι για να προωθείτε τους φίλους και τους κολλητούς σας, ή για να αποκλείετε όσους αντιπαθείτε, μόνο και μόνο γιατί τους αντιπαθείτε !
Γιατί αυτή η συμπεριφορά, δείχνει στην καλύτερη περίπτωση μικροψυχία, και στη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης των κοινών μας υποθέσεων.
Σου θυμίζω, Δήμαρχε (όλων των Κονιτσιωτών, εκτός απ΄ αυτούς που δε σε ψήφισαν), ήμασταν μέλη κι οι δυο στην προηγούμενη επιτροπή τουρισμού (επί Γαργάλα), και συμφωνούσες με τις περισσότερες απ’ τις προτάσεις που κατέθετα προς συζήτηση. Τι έγινε ξαφνικά;
Τέλος, αναγιγνώσκοντας τη λίστα των μελών της επιτροπής τουρισμού, διαπίστωσα και δυο κωμικά στοιχεία. Για γέλια, που λέει κι ο κόσμος:
-το ένα, είναι ότι συμμετέχει πρόσωπο που έχει προ πολλού κλείσει την τουριστική του επιχείρηση. Δεν έχει καν ΑΦΜ δλδ !
– και το δεύτερο πρόσωπο ονόματι Προπός (ή κάτι αντίστοιχο, τελοσπάντων), με μηδενικό παρελθόν (και μάλλον αντίστοιχο μέλλον) στα του τουρισμού.
rafting_konitsaΔιερωτώμαι: μήπως γιατί, όπως λένε οι κακές γλώσσες, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του προεκλογικού σου αγώνα, Δήμαρχε; Ή μήπως, κύριε Καλλιντέρη, είδες εκκλησία στον …κήπο του, και σκέφτηκες «καλός άνθρωπος θα ΄ναι ετούτος. Βάλ’ τον στη λίστα» ;
Ειρήσθω εν παρόδω, συμπαθή κατά τα άλλα κύριε Καλλιντέρη, τι σχέση έχεις  με τον τουρισμό, και είσαι ο υπεύθυνος του Δήμου για τα τουριστικά δρώμενα;
Δεν αρχίσαμε καλά Δήμαρχε.
Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε μια κακή πενταετία μαζί σου. Αλλά νομίζω ότι, αν θέσεις ως κυρίαρχες τέτοιες συμπεριφορές, κι εσύ θα έχεις μια κακή πενταετία μαζί μας…
Υ.Γ.
1. Λίγα λεπτά πριν πληκτρολογήσω τα παραπάνω, έφτασε στα χέρια μου πρόσκληση από την Περιφέρεια Ηπείρου, «Προς τον πρόεδρο του Τουριστικού Σωματείο Κόνιτσας», για μια τουριστική ημερίδα που θα γίνει στα Γιάννενα 22 Οκτώβρη. Ο κ. Καχριμάνης Δήμαρχε, μάλλον δεν σκέφτεται όπως εσύ. Γι’ αυτό και μακροημερεύει στην πολιτική…
2. Δεν εκφράζω προσωπική πικρία που δεν συμμετέχω στην επιτροπή σας. Όρεξη είχα … Απλά, η υπόθεση του τουρισμού, είναι σπουδαία υπόθεση για την Κόνιτσα, για να τη χειρίζεστε με τέτοιον τρόπο.

ΠΗΓΗ


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.