«Οφείλουμε να απαντήσουμε στον τσαμπουκά των φασιστών»

panepisthmio

Παν. Ιωαννίνων: Αλληλεγγύη διοικητικών υπαλλήλων στον Άρη Σαραφιανό

Την αλληλεγγύη του στον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Σαραφιανό ο οποίος δέχτηκε τις απειλές θρασύδειλων φασιστικών στοιχείων εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου άγνωστοι φασίστες διαρρήξανε το γραφείο του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Άρη Σαραφιανού και προέβησαν σε βανδαλισμούς ζωγραφίζοντας σύμβολα φασιστικά και αντισημιτικά. Δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του, με γραπτά μηνύματα στον τοίχο!!!

Για εμάς τους Διοικητικούς Υπαλλήλους δεν είναι τυχαία η επιλογή του κυρίου Σαραφιανού όπως δεν είναι τυχαία και φωτογραφία του Χίτλερ που υπήρχε σε περίοπτη θέση στην πόρτα του γραφείου του. Η φωτογραφία είναι από την ταινία ‘Θρίαμβος της θέλησης’, όπου ο καθηγητής χρησιμοποιούσε ως αντιπαράδειγμα στις διαλέξεις του για την αντι-ναζιστική Τέχνη και τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες του 20ου αι.

Είναι αυτονόητη η στήριξή μας στον κ. Σαραφιανό, αλλά δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε:

Πού ήμασταν όλοι εμείς όταν γίνονταν όλα αυτά;

Πού ήμασταν εμείς, οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι διανοούμενοι, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι γονείς, οι φίλοι, όταν λάμβαναν χώρα εκατοντάδες ξυλοδαρμοί, δολοφονικές επιθέσεις σε αριστερούς, αντιφασίστες και μετανάστες…

Πού ήμασταν όταν δολοφονούσαν τον μετανάστη Λουκμάνκαι τον Παύλου Φύσσα οι φασίστες;

Μήπως αρκούμαστε στο να λέμε την Μέρκελ ναζί, όταν εκείνη ζει σε μία χώρα που το ναζιστικό κόμμα είναι εκτός νόμου, κι εμείς σε μία άλλη χώρα, όπου η ΧΑ είναι στο κοινοβούλιο και οι συμπολίτες μας εξακολουθούν να τη βγάζουν, τρίτο κόμμα;

Το φίδι του φασισμού εκτρέφεται και μεγαλώνει μέσα στο πλαίσιο μιας αστικής δημοκρατίας, η οποία ενώ είναι η ίδια που το επωάζει και το ταΐζει, είναι και η ίδια που παριστάνει τη ‘σοκαρισμένη’ από την ανάπτυξή του.

Ρατσιστικός λόγος και πρακτικές ήταν καθημερινό φαινόμενο πολύ πριν την εμφάνιση της ΧΑ. Ας μη ξεχάσουμε τον ρατσιστικό λόγο του φασιστοειδούς σημερινού Υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στην αντιμετώπιση των ‘περιθωριακών’ και των μεταναστών με όρους υγειονομικούς και τις πρακτικές του: την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Καλλιεργήθηκε και ρίζωσε ο ρατσισμός στην κοινωνία. Καλλιεργήθηκε μαζί με μια διάχυτη lifestyle βλαχογκλαμουριά.

Δεν πρόκειται απλά για ένα κίνημα, ένα κόμμα ή μια ιδεολογία αλλά για έναν τρόπο ζωής, μια ρατσιστική κουλτούρα που διακίνησε και ανέχθηκε η ελληνική κοινωνία. Και τι πρέπει να κάνουμε;

dioikhtikoi_panepisthmioΕμείς σαν διοικητικοί ζητάμε να γυρίσουν πίσω οι φύλακες συνάδελφοί μας, που υπέστησαν ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του κλάδου τους και όχι σεκιουριτάδες που θα μας οδηγήσουν σε ένα ‘λοκ αουτ’ σαν αυτό που ζούνε αυτές τις μέρες οι συνάδελφοι και οι φοιτητές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Ο φασισμός ως κοινωνικό ρεύμα-ριζωμένος στην κοινωνία-δε ρυθμίζεται με νόμους. Ποιοι άλλωστε θα τους εφαρμόσουν; Ο Μπαλτάκος, ο Φαήλος, ο Λαζαρίδης, ο Άδωνις, ο Βορίδης, ο Δένδιας, ή οι φασίστες της ακροδεξιάς παρέας των Σαμαροβενιζέλων;

Η απάντηση θα δοθεί με διαρκή μάχη στα πεδία όπου ο φασισμός γεννιέται, στον δρόμο, στις γειτονιές, στα σχολεία και στην εργασία ενάντια στην ιδεολογία και τις σχέσεις που γεννά. Οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι και όλες στον τσαμπουκά των φασιστών και οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στις κυβερνήσεις που τους εξέθρεψαν.

‘Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα’. Αντόνιο Γκράμσι. Είναι καιρός να μισήσουμε την αδιαφορία. Ας αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας και ας οργανωθούμε».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.