«Δεν θα ταΐζει ο λαός τα κόμματα, αλλά ο κάθε κύριος Χριστοφοράκος»

Παρέμβαση από την Ο. Γεροβασίλη

Κριτική στο σχέδιο νόμου για τη χρημαδότηση των κομμάτων άσκησε η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που συζητάμε σήμερα, είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία σημαντική, όμως, προς ποιά κατεύθυνση; Η έκθεση υποστηρίζει της διαφάνειας. Δεν διαφωνούμε, διότι η διαφάνεια ως αξία είναι αυτονόητη, αλλά προσέξτε, δεν είναι η απόλυτη αξία. Θα έπρεπε να συνδέεται με άλλες αξίες και άλλα έννομα αγαθά για να μπορεί η διαφάνεια να αποτελεί πραγματική αξία.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις, κυρίως όσον αφορά στους τρόπους επίτευξης της διαφάνειας που κατά τη γνώμη μας χωλαίνουν με κυριότερο βέβαια την εισαγωγή της ιδιωτικής χρηματοδότησης από εταιρείες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή, ότι συνέβαινε και στο παρελθόν θα συμβαίνει στο μέλλον, αλλά πλέον νόμιμα και ηθικά. Τώρα δεν θα ταΐζει βέβαια ο λαός τα κόμματα, αλλά ο κάθε κύριος Χριστοφοράκος. Τον κ. Χριστοφοράκο ποιος θα τον ταΐζει; Μήπως πάλι ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα πληρώνει μέσα από τη φορολογία του τα διπλά και τρίδιπλα, εξοπλισμούς, προμήθειες, κατασκευές κ.λπ.; Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και πάρα πολλά παραδείγματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σε πολλές δε περιπτώσεις τα συμφέροντα έχουν καταστεί υποβολείς της πολιτικής τόσο των κυβερνήσεων όσο και των αντιπολιτεύσεων.

Εμείς πραγματικά δεν θέλουμε κόμματα τα οποία να αντιμετωπίζονται με πρακτικές ανωνύμων εταιρειών της αγοράς. Ήταν ευχάριστες μερικές αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο. Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη η ομόθυμη αντίδραση των συναδέλφων και είναι ευχάριστο ότι αρχίζει να φτιάχνει το νομοσχέδιο και όσον αφορά στο ζήτημα των κουπονιών.

Κύριε Πρόεδρε, θα περιμένουμε μέχρι το τέλος να δούμε πώς θα διατυπωθεί ακριβώς αυτό και επίσης ήταν θετικό που αποσύρθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 18 που ουσιαστικά ασκούσε λογοκρισία στα ΜΜΕ.

Το πολιτικό χρήμα έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Θυμίζω στην συγκυβέρνηση ότι χρησιμοποιήθηκε η Βουλή για να εξυπηρετηθεί η σχέση διαπλοκής μεταξύ μεγάλων μεν χρεοκοπημένων μιντιακών συμφερόντων και των κομμάτων που κυβερνούν.

Τέλος, θα ήθελα να θίξω το ζήτημα της μεταφοράς των ετεροδημοτών. Γνωρίζουμε όλοι τι συνέβαινε στο παρελθόν. Σήμερα όμως τα πράγματα γίνονται αρκετά επικίνδυνα. Θυμίζω ότι στις πρόσφατες εκλογές που ήταν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, εμμέσως καταργήσατε το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο τους, διότι εκτιμήθηκε ότι από εκεί μείωνε το πολιτικό κόστος για την συγκυβέρνηση. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων στις εκλογές. Ήδη έχουμε μία μειωμένη συμμετοχή με φθίνουσα πορεία και φυσικά θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να φτάσει να ψηφίζει το 20% – 30% του πληθυσμού. Υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο στις οποίες κι εμείς θα σταθούμε θετικά, αλλά παραμένει για εμάς σημείο αιχμής το ζήτημα της ιδιωτικής χρηματοδότησης και θα επιφυλαχτούμε περιμένοντας για να κριθεί όλο μαζί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.