Το Σάββατο «ανάβει» το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Γιάννενα

Μια γιορτή με το φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου το Σάββατο στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία, σηματοδοτεί  την επίσημη «είσοδο» στο κλίμα των γιορτών για το Δήμο Ιωαννιτών.

Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας «να ανάψουμε όλοι μαζί συμβολικά, μαζί με ο Δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο».

Η γιορτινή ατμόσφαιρα θα ενισχύεται από τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου, ενώ η συντεχνία των αρτοποιών θα προσφέρει παραδοσιακά γλυκά σε όλο τον κόσμο που θα συμμετέχει στην εκδήλωση.

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου, εναλλακτική εικαστική πρόταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Luminous – IoanninaLightFestival από τον εικαστικό Γιώργο  Κεβρεκίδη.

Όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Γκόλας, σε μια δύσκολη εποχή που η ατμόσφαιρα βαραίνει από τις συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, θέλει τα φετινά Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά για την πόλη των Ιωαννίνων και για όλο το Δήμο.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτό που επιδιώκει φέτος η Δημοτική Αρχή είναι να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα τονώσει την αγορά και θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχής.

gkolas_kevrekidis

Γ. Κεβρεκίδης, Ν. Γκόλας

ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Το Δέντρο που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία αποτελεί μια ξεχωριστή μίνιμαλ εικαστική πρόταση. Σε αυτό αναφέρθηκε ο δημιουργός του, Γιώργος Κεβρεκίδης, λέγοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί μια μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση η συμμετοχή του σε ένα σημαντικό  γεγονός , το πρώτο φεστιβάλ του φωτός στην Ελλάδα, το 1ου Luminous – Ioannina Light Festival.

«Ξεδιπλώνοντας τη φαντασία, ελπίζω να μπορέσω να πάρω μαζί μου τα παιδιά και να δούνε το Δέντρο σαν ένα μεγάλο παιχνίδι που θα τους θυμίζει κάτι σημαδιακό, τα τρίγωνα που κρατάνε στα κάλαντα και για τους μεγάλους να γίνει η πλατεία μια αγκαλιά που θα μας ζεστάνει», είπε ο κ. Κεβρεκίδης.

Πηγή έμπνευσης για την κατασκευή του χριστουγεννιάτικου δέντρου αποτελεί η βασική γεωμετρική μορφολογία ενός τυπικού χριστουγεννιάτικου δέντρου που σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο καθώς και άλλα παραπλήσια τριγωνικά σχήματα που συνδέονται συνειρμικά με τα Χριστούγεννα, όπως τα παραδοσιακά μεταλλικά τρίγωνα για τα κάλαντα.

Η γλυπτική μιμείται τη φύση και εμπνέεται από την παράδοση.

Τα σκληρά βιομηχανικά υλικά του Δέντρου τονίζουν τον προσανατολισμό μας στον υλικό πολιτισμό και τα γήινα υλικά στη βάση του εναποθέτουν μνήμες από την παράδοση. Σακιά γιούτας στη βάση του Δέντρου, «σακιά μνήμης» όπως τα αποκαλεί ο καλλιτέχνης που συνδέονται με τις τοπικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, όπου ο στολισμός των δέντρων περιλάμβανε καρπούς όπως επιχρυσωμένα καρύδια, τσίγαλα (αμύγδαλα), λεφτόκαρα (φουντούκια) και κάστανα μαρόνια.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.