Το περιφερειακό συμβούλιο στηρίζει το αίτημα για τα βοσκοτόπια

Ομόφωνη στήριξη στους κτηνοτρόφους

Την ομόθυμη συμπαράστασή του στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου στον αγώνα τους για επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους βοσκοτόπους  εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, την Τετάρτη 27 Αυγούστου.

Το θέμα εισηγήθηκε εκτός ημερησίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Κώστα Κωτσαντή να χαρακτηρίζει δίκαιη την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων αφού από τη μία η κυβέρνηση από τη μια τους χαρατσώνει κι από την άλλη τους κόβει την εξισωτική αποζημίωση.

«Δεν πρόκειται για λάθος όπως λέει ο κ. Καχριμάνης. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της ΕΕ να συγκεντρωθεί η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών», σημείωσε. Η παράταξη ζήτησε την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2013, 2014 με βάση τα στοιχεία για τους βοσκοτόπους που είχαν καταθέσει οι παραγωγοί τα προηγούμενα χρόνια. Το αίτημα αυτό αποφάσισε να στηρίξει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από την ξεχωριστή ανάλυση κάθε παράταξης.

Ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην περιφερειακή αρχή συνδέοντας τις ανατροπές στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων με τις αλλαγές τις οποίες προτείνει η περιφερειακή αρχή στο χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου. Όπως ανέφερε, βάσει των προτάσεων, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χρήσεις γης.

Υπέρ της οριοθέτησης των δραστηριοτήτων στις εκτάσεις καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να προσδιορίσουν τις χρήσεις γης τάχτηκε ο Β. Αργύρης, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», ενώ ο Γιάννης Παπαδημητρίου από το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη Κτηματολογίου το οποίο δημιουργεί προβλήματα, έκανε λόγο για πολιτική η οποία επιδοτεί την ιδιοκτησία και όχι την παραγωγή και ζήτησε πολιτική λύση από τα αρμόδια υπουργεία.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του για την επίλυση του θέματος (διένειμε μάλιστα σχετική επιστολή την οποία απηύθυνε στις 13 Αυγούστου στα συναρμόδια υπουργεία), ζήτησε για μία ακόμη φορά να γίνει σύσκεψη των υπουργείων, με τη συμμετοχή της περιφέρειας Ηπείρου, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη να συνταχτούν οι προβλεπόμενες διαχειριστικές μελέτες. Αρμόδιοι για τη σύνταξη των μελετών αυτών είναι οι Δήμοι, με τον περιφερειάρχη να εκτιμά ότι αδυνατούν να το πράξουν.

Οπότε η Περιφέρεια είτε θα συνδράμει το έργο τους αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλίας συνεννόησης για την επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν στους βοσκοτόπους ή θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


 

 

 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.