Το δικό του σχέδιο για τη λυματολάσπη προωθεί ο Δήμος Ιωαννιτών

Παρέμβαση στο επίμαχο θέμα της κατασκευής εργοστασίου λυματολάσπης στην περιοχή της Ελεούσας είχαμε την Τρίτη από τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τη ΔΕΥΑΙ. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης δημοσιοποίησε την επιστολή την οποία έστειλε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτη Λιάκο σε απάντηση σχετικού ερωτήματος που υποβλήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2014 προς τη δημοτική επιχείρηση (σ.σ. ο κ. Μπέγκας ανέλαβε ουσιαστικά καθήκοντα τις τελευταίες ημέρες στη θέση του προέδρου έπειτα από την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό μελών στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ). Η απάντηση του κ. Μπέγκα αναφέρεται στη διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων.

Στην επιστολή του ο κ. Μπέγκας καταλήγει με την επισήμανση πως «η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό και ενεργούμε για την άμεση υλοποίηση της παραπάνω λύσης για τη διαχείριση της αφυδατωμένης ιλύος που παράγεται στις Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Αποβλήτων Δήμου Ιωαννιτών».

Παράλληλα αναφέρει ότι η δημοτική επιχείρηση ενεργεί ώστε να δημοπρατηθεί το έργο διάθεσης της λυματολάσπης που παράγει ο βιολογικός καθαρισμός. Αναλυτικά σημειώνει:

«Κύριε Πρόεδρε, Όσον αφορά στην από 06/10/2014 επιστολή σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις θέσεις μας για τη διαχείριση της λυματολάσπης του ‘Βιολογικού Ιωαννίνων’.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων έχει καταθέσει με το υπ’ αριθμ. 2663/5.4.2012 έγγραφό της (9118146/6.4.2012 ΥΠΕΚΑ) αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου που αφορά την διάθεση της αφυδατωμένης ιλύος που παράγεται στην Περιφερειακή ενότητα των Ιωαννίνων με τη μέθοδο της θερμικής ξήρανσης. Από το σχέδιο διαχείρισης που έχει ήδη κατατεθεί προβλέπεται η διάθεση της για γεωργική χρήση, σε ανενεργούς λατομικούς χώρους και εναλλακτικά πλήρωση χώρων απόληψης εδαφικού υλικού για την παρασκευή οικοδομικών υλικών – τούβλων, (αργιλορυχεία).

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος της ΕΕΛ της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με το σύστημα μελέτη – κατασκευή σύμφωνα με την προμελέτη που έχει συνταχθεί από την ΔΕΥΑΙ.

Η αφυδατωμένη ιλύς θα μεταφέρεται στην μονάδα ηλιακής ξήρανσης προκειμένου να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά της τόσο ως προς το ποσοστό στερεών όσο και ως προς το βαθμό υγειονοποίησης.

Η εγκατάσταση ηλιακής ξήρανσης θα είναι συνολικής έκτασης 5,2 στρεμμάτων, εντός του υφιστάμενου γηπέδου της ΕΕΛ, υποβοηθούμενη από εξωτερική θερμότητα, η οποία θα παράγεται από την καύση της πλεονάζουσας ποσότητας βιοαερίου που παράγεται από τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης.

Η διαθέσιμη έκταση και το παραγόμενο βιοαέριο επαρκούν για την ηλιακή (με πρόσθετη θερμότητα από το βιοαέριο) ξήρανση του 50% περίπου της αναμενόμενης παραγωγής ιλύος στη τελική Φάση σχεδιασμού (200.000 ΙΚ) ήτοι περίπου 10.700 τόνοι αφυδατωμένης ιλύος ανά έτος.

Το ύψος της ιλύος στα θερμοκήπια θα είναι 10-15 cm και η συνολική ποσότητα της ξηραμένης ιλύος θα είναι περίπου 3.950 τόνοι ετησίως. Η ξηραμένη ιλύς θα έχει ποσοστό στερεών κατ’ ελάχιστον 60%.

Για το σκοπό αυτό έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενέργειες και πιέσεις για την έγκριση χρηματοδότησης και η προεργασία για την άμεση δημοπράτηση του έργου, μόλις εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το ΕΠΠΕΡΑΑ».

viologikos_dimosΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΕΡΓΟ

Στην επιστολή του ο κ. Μπέγκας δεν κάνει καμία αναφορά στο επίμαχο έργο το οποίο σχεδιάζεται από τον κ. Σταύρου, σύζυγο της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους του δήμου Ζίτσας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου) ο κ. Μπέγκας απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Στέφανου Σκοπούλη (ΔΡΑΣΥ) σημείωσε ότι η δημοτική αρχή δεν συνηγορήσει σε μη νόμιμες διαδικασίες, ωστόσο, «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε έναν ιδιώτη να επενδύσει». Υπενθύμισε παράλληλα την πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο Δήμος για χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Ο κ.Σκοπούλης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να συνδράμει με κάθε τρόπο στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας να κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, κάτι το οποίο αρνήθηκε ο κ. Μπέγκας.

«Επειδή το ζήτημα μας αφορά άμεσα είτε γιατί ο κύριος όγκος της λυματολάσπης θα προέλθει από το βιολογικό της πόλης, είτε γιατί η επιβαρυντική για το περιβάλλον δραστηριότητα οριοθετείται σε απόσταση αναπνοής από τις πηγές ύδρευσης και στα όρια του πρώην δήμου Περάματος, θεωρούμε επιβεβλημένη πράξη το δημοτικό συμβούλιο με σχετική του απόφαση να συνδράμει με κάθε τρόπο στον αγώνα που διεξάγεται στον όμορο δήμο.Η έως τώρα αδιάφορη στάση της δημοτικής αρχής κρίνεται τουλάχιστον πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτη, που αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες που υπηρετεί», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.