Τι ζήτησε ο περιφερειάρχης από Χρυσοχοΐδη

xrysoxoidis_kaxrimanhs1

Σε εκτενή ενημέρωση για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τις συγκοινωνιακές υποδομές της Ηπείρου, καθώς επίσης και για τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές της Περιφέρειας, προέβη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στον Υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σε συνάντηση που είχε μαζί του, αλλά και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εργοτάξιο της Ιόνιας Οδού στην περιοχή Πέρδικας του Δήμου Δωδώνης.

Ειδικότερα:

1. Για την Ιόνια οδό και προκειμένου να παραδοθεί για την εκτέλεση των εργασιών στην ανάδοχο εταιρία ολόκληρο το τμήμα από Σκλίβανη μέχρι και Αμπελιά, πρότεινε να υπάρξει άμεση επαφή με το Υπουργείο Άμυνας ώστε να παραδοθεί, χωρίς περαιτέρω κωλυσιεργίες το κενό πλέον στρατόπεδο Αβγού. Επίσης, σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών και προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση, πρότεινε να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή, αν κρίνεται απαραίτητο, της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών. Τέλος ως προς τις απαλλοτριώσεις ο Περιφερειάρχης, δήλωσε ότι μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών, είναι διατεθειμένος να συμβάλει ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων – για τους οποίους έχουν ήδη κατατεθεί οι αποζημιώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα – να συναινέσουν στην επίσπευση των διαδικασιών.

2. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της συνέχισης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, έστω και τμηματικά σε πρώτη φάση, ζήτημα το οποίο υποσχέθηκε να εξετάσει ο Υπουργός.

3. Επανέλαβε το αίτημα για την ολοκλήρωση της Ε-65 με την κατάληξή της στην Εγνατία Οδό και παράλληλα την κατασκευή ημικόμβων.

4. Έθεσε επίσης τις προτεραιότητες για τα νέα οδικά έργα που είναι:

  • Σύνδεση Πρέβεζας- Ιόνιας Οδού (περιοχή Καμπής), για την οποία ολοκληρώθηκε η μελέτη και μπορεί να δημοπρατηθεί ένα τμήμα της.
  • Την βελτίωση – αναβάθμιση της παραλιακής οδού Θεσπρωτίας- Πρέβεζας και ειδικότερα του τμήματος Πάργα – Μεσοπόταμος την οδική σύνδεση περιοχή Φαναρίου – Εγνατία Οδός, την οδική σύνδεση Γέφυρα Μπακόλα- Θεσπρωτικό (για τις οποίες επίσης ολοκληρώθηκαν οι μελέτες).
  • Για την οδική σύνδεση Εγνατίας Οδού – Μαυρομάτι, ο Περιφερειάρχης, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει συναινέσει και μεταβιβάστηκε στην αρμοδιότητα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., η μελέτη και η κατασκευή του έργου.
  • Επίσης ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης κατασκευής του τμήματος Ηγουμενίτσα- Πλαταριά, το οποίο ήταν με προαίρεση στο έργο Καρτέρι – Πάργα και δεν υλοποιήθηκε τόσο εξαιτίας καθυστέρησης έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων, όσο και της εξέλιξης του διαγωνισμού για το λιμάνι Ηγουμενίτσας.
  • Έγινε επίσης συζήτηση για το έργο της Μεσοχώρας, και για την οδική σύνδεση Ηπείρου – Θεσσαλίας (Ε.Ο. Άρτα – Βουργαρέλι), για την οποία έχει εκπονηθεί μελέτη από την ΕΥΔΕΜ-ΕΔΕ μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.

4. Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Ζητήθηκε η λήψη μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Β΄ φάσης και να προχωρήσει και η Γ’ φάση.

5. Αεροδρόμια Ιωαννίνων- Ακτίου: Τονίστηκε η σημασία που έχει για την ανάπτυξη της Ηπείρου, ο εκσυγχρονισμός των δύο αεροδρομίων. Ειδικά για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, επισημάνθηκαν προβλήματα που διαπιστώνονται εξαιτίας της πολιτικής της Υ.Π.Α., τα οποία αντιμετωπίζονται, όπως ανέφερε ο υπουργός, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα τελειώσει τον επόμενο χρόνο.

6. Ο κ. Καχριμάνης έθεσε και το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που εκτελούν έργα του Δημοσίου, από τη στάση των Οικονομικών εφοριών, οι οποίες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις οφειλών, εισπράττουν το 70% ή και ακόμη στο σύνολό τους όλους τους εξοφλούμενους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η συνέχιση των έργων.

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.