Τι έγινε στη δίκη για τη ΒΙΟ.ΜΕ.

biome_dikasthrio

Η εργατική αυτοδιαχείριση ήρθε για να μείνει

Με μεγάλη συμμετοχή δεκάδων αλληλέγγυων, μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Ιουλίου η εκδίκαση της υπόθεσης της αίτησης της συνδίκου της Φιλκεραμ – Johnson.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη ΒΙΟμηχανική Μεταλλευτική στη Θεσσαλονίκη, στην κατάπτυστη αυτή αίτηση η σύνδικος ζητάει να επανέλθει στην διοίκηση, έστω και προσωρινή, της ΒΙΟ.ΜΕ. η οικογένεια Φιλίππου, αυτοί δηλαδή που εγκατέλειψαν εργοστάσιο και εργαζόμενους, που χρωστούνε εκατομμύρια ευρώ και έχουν καταδικαστεί γι’ αυτά τα χρέη σε αρκετά χρόνια φυλάκιση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ…ΑΥΣΤΡΙΑ

Απο τις 9 το πρωί, πλήθος αλληλέγγυων «κατέλαβαν» τον έξω χώρο των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, δείχνοντας έτσι την συμπαραστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και του σωματείου τους. Εκτός από εργαζόμενους, ανέργους, συνδικαλιστές και συλλογικότητες, μια ευχάριστη έκπληξη μας ήρθε από μια πολυμελής ομάδα της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας, που στα πλαίσια της επίσκεψης τους στην Ελλάδα, συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στηρίζοντας και αυτή τον αγώνα.

Η ΔΙΚΗ

Στα της δίκης, η σύνδικος Α. Σεμερτζίδου αφού ζήτησε να απορριφθεί η παρέμβαση των εργατών της ΒΙΟΜΕ ως «μη έχοντες έννομο συμφέρον» (!!!), παρέμεινε πιστή στις προτάσεις της και στήριξε μέχρι τέλους την εξωφρενική πρόταση της για επιστροφή των παλιών αφεντικών καθώς όπως είπε: «Με αυτούς στην διοίκηση η ΒΙΟΜΕ παρήγαγε ποιοτικά και εμπορικά προϊόντα», λες και δεν έχουν υπάρξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά των εργαζομένων, τόσο ο εκπρόσωπος του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟΜΕ, όσο και ο δεύτερος μάρτυρας Γ. Παπακωνσταντίνου, μέλος του Μ.Ε.Τ.Α., υποστήριξαν το δικαίωμα των εργαζομένων να αναλάβουν οι ίδιοι την επαναλειτουργία του εργοστασίου, και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην πτωχεύσει και η ΒΙΟΜΕ, κάτι που θα οδηγήσει στην έξωση των εργαζομένων και την κατάπτωση όλων των απαιτήσεων τους από την εργοδοσία.

Ο ΜΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Συγκεκριμένα ο Μάκης Αναγνώστου, από την πλευρά των εργατών, αποδόμησε πλήρως τα επιχειρήματα της εργοδοσίας που χρησιμοποιούσε διαρκώς η σύνδικος, αναδεικνύοντας και με οικονομικά στοιχεία την μεθόδευση της οικογένειας Φιλίππου που οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου. Μίλησε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίχτηκαν μπροστά στους εργαζόμενους μετά την δεδομένη αδιαφορία που έδειξε γι’ αυτούς η εργοδοσία και υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις, όπως ισχυρίστηκε η σύνδικος, αλλά τουναντίον εξαιτίας της δράσης μέσα στο εργοστάσιο από το σωματείο είναι σε άριστη κατάσταση.

Ακόμη αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση δικηγόρου «πρώην εργαζομένων» που υποστήριξε ενόρκως ότι ‘η κατάληψη γίνεται απο τέσσερα (4) άτομα” (!!!) κάτι που επέφερε την χλεύη των παρευρισκομένων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο εν λόγω κύριος υποστήριξε μεταξύ άλλων, βέβαια, ότι «γνωρίζει την οικογένεια Φιλίππου, πολύ καλά» και ότι πιστεύει πως «θα βοηθήσει στην επαναλειτουργία του εργοστασίου», δηλώσεις που όποιος έχει στοιχειωδώς παρακολουθήσει τις εξελίξεις του θέματος, θα γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη ένα κακόγουστο αστείο.

20140708_095916

Διεθνής αλληλεγγύη

«ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»; ΑΠΟΝΤΕΣ 

Στα δικαστήρια δεν εμφανίστηκαν αυτή την φορά ούτε οι «πρώην εργαζόμενοι» που έχουν πάρει το μέρος των αφεντικών, ούτε όμως και κάποιος από την οικογένεια Φιλίππου. Εικάζουμε πως δεν τόλμησαν να εμφανιστούν γιατί δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν κατάματα τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, ούτε τις οικογένειες του που και αυτές στηρίζουν εδώ και χρόνια τον αγώνα. Ίσως να ντράπηκαν να εμφανιστούν, όμως εξακολουθούν να έχουν το θράσος να βάζουν τους δικηγόρους τους να κάνουν ανερυθρίαστα τη «βρώμικη δουλειά».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΑΝΤΟΥ

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες ανέργους, εργαζόμενους, συλλογικότητες και ομάδες που στήριξαν, για μια ακόμη φορά τον αγώνα, τόσο έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, αλλά και στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο εργασίας, στην χθεσινή πορεία στην Κρήτη, και την παρέμβαση στη Σπάρτη, αλλά και τους συναγωνιστές από την Ιταλία που βρέθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που θα την αναμένουμε στις επόμενες εβδομάδες, δεν θα ορθώσει ένα ακόμη εμπόδιο ενάντια στον δίκαιο και μακροχρόνιο αγώνα των εργατών. Σε κάθε περίπτωση το κίνημα αλληλεγγύης έδειξε σήμερα πως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην πάει βήμα πίσω αυτός ο αγώνας.

Η εργατική αυτοδιαχείριση στη ΒΙΟ.ΜΕ. ήρθε για να μείνει.


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.