«Θέλουμε ένα σχολείο για ανθρώπους, όχι μηχανές αποστήθισης»

arta_mathites_gefyra

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε κατάληψη εξηγούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Άρτας:

Θέλουμε ένα σχολείο για ανθρώπους και όχι γα μηχανές αποστήθισης

Πρόσφατα, εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά και με «τεράστια επιτυχία» το νέο εκπαιδευτικό σύστημα με την ονομασία ΄νέο λύκειο΄. Οι τυχεροί μαθητές, που είχαν την ευτυχία να το δοκιμάσουν, έχουν ήδη εντοπίσει τα «προτερήματά του».

Η προχειρότητα και η ανοργανωσιά του συγκεκριμένου συστήματος φτάνει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κανείς να αναρωτιέται αν πρόκειται πράγματι περί προχειρότητας ή περί οργανωμένου σχεδίου. Την περσινή σχολική χρονιά η περιβόητη τράπεζα θεμάτων δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις, και μάλιστα μετά το τέλος των μαθημάτων, καταφέρνοντας μόνο να αγχώσει ακόμη περισσότερο τους μαθητές. Για αυτή τη σχολική χρονιά η τράπεζα της Β΄ Λυκείου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ κανείς δεν γνωρίζει την ύλη ή έστω τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές θα εξετασθούν πανελλαδικά. Παίζουμε λοιπόν σε ένα παιχνίδι χωρίς να γνωρίζουμε τους κανόνες. Όμως εμείς ως μαθητική κοινότητα διαφωνούμε με το «νέο λύκειο» και με τη γενικότερη πολιτική την οποία πρεσβεύει. Ειδικότερα πιστεύουμε ότι το «νέο λύκειο»:

Απαγορεύει στους καθηγητές την ουσιαστική δουλειά μέσα στην τάξη καθώς τους επιβάλει τη διδασκαλία μιας τεράστιας και περιττής ύλης μαθημάτων

Επιδεινώνει το άγχος των μαθητών οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν το επόμενο θέμα της κληρωτίδας

Μειώνει τον ήδη λιγοστό ελεύθερο χρόνο των μαθητών

Καλλιεργεί τη βαθμοθηρία εφόσον ο γενικώς μέσος όρος κάθε τάξης παίζει ρόλο στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Προωθεί τη στείρα γνώση και τη λογική της παπαγαλίας μεταμορφώνοντας το σχολείο από εργαστήρι δημιουργίας ανθρώπων σκεπτόμενων και χρήσιμων για την κοινωνία σε εκκολαπτήριο παπαγάλων που μόνο στόχο έχουν την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με οποιοδήποτε κόστος

• Ενισχύει την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση, εφόσον είναι σχεδόν αδύνατο να ανταπεξέλθει κανείς σε ένα τέτοιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό σύστημα χωρίς επιπλέον βοήθεια. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας αντιλαμβανόμαστε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών είτε δεν ολοκληρώνει ποτέ το λύκειο είτε του αφαιρείται το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εμείς λοιπόν οι μαθητές οργανωνόμαστε και συσπειρωνόμαστε έχοντας ως κοινή συνισταμένη τον αγώνα ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν έχει χώρο ούτε για μας ούτε για τα όνειρά μας, τον αγώνα ενάντια σ’αυτούς που αναπαύονται στις υπουργικές τους καρέκλες και για ακόμη μια φορά επιβάλλουν ένα ανούσιο και μη ολοκληρωμένο σύστημα, ενάντια στην εκπαίδευση της αμορφωσιάς. Καλούμε όλα τα σχολεία της περιοχής σε περεταίρω συντονισμό και συνέχιση των κινητοποιήσεων μας. Ακόμη, καλούμε τους συλλόγους γονέων και τις τοπικές ΕΛΜΕ να προστατέψουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Απαιτούμε τη μείωση της ύλης των μαθημάτων ώστε να προλαβαίνουμε να κατανοούμε όσα διδασκόμαστε αλλά και την άμεση δημοσίευση της ύλης της Γ΄ Λυκείου. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός δημόσιου και δωρεάν σχολείου που θα προάγει τη γόνιμη σκέψη, την ουσιαστική μόρφωση και τη δημιουργία. Ζητάμε ένα σχολείο που θα μας διδάσκει αξίες όπως ο αλτρουισμός και όχι το πως να συγκεντρώσουμε περισσότερα μόρια από το διπλανό μας στις πανελλήνιες, που θα μας μαθαίνει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να εναντιωνόμαστε σε κοινωνικές παθογένειες όπως ο φασισμός και ο ρατσισμός. Θέλουμε ένα σχολείο για ανθρώπους και όχι για μηχανές αποστήθισης!

Λέμε όχι:

• Στο «νέο λύκειο» των φροντιστηρίων που πετάει κόσμο έξω από την εκπαίδευση!

• Στην τράπεζα θεμάτων- την τράπεζα της αδικίας- που μετατρέπει τα σχολεία σε κάτεργο αλλεπάλληλων πανελλαδικών εξετάσεων!

• Στις συγχωνεύσεις σχολείων και στις απολύσεις καθηγητών που στερούν από τους μαθητές κάθε πιθανότητα να μορφωθούν!

• Στην επιβολή ημιτελών εκπαιδευτικών συστημάτων !

• Στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της τεχνικής παιδείας!

• Στην παιδεία για λίγους που βάζει φραγμούς στην μόρφωση των παιδιών της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων!

Και τέλος λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΓΕΝΙΑΣ!!!


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.