Ταινία: “Κληρονομήστε τον άνεμο” στα παλιά σφαγεία

Την ταινία του Στάνλεϊ Κράμερ, Κληρονομήστε τον άνεμο (Inherit the Wind, ΗΠΑ, 1960, διάρκεια: 128’) προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο του κύκλου “Κυριακές στο πανί”. 


O ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Παναγιώτης Κράββαρης αναφέρει σχετικά:
«Όποιος αναστατώνει την οικογένειά του θα κληρονομήσει άνεμο». Με αυτή την παροιμία της Παλαιάς Διαθήκης, ο συντηρητικός θρησκόληπτος πολιτικός Μάθιου Μπρέιντι σταματά το κήρυγμα μίσους του εφημέριου της φανταστικής πόλης του Χίλσμπορο, ο οποίος προσπαθεί να τονώσει την πίστη των κατοίκων της πόλης απέναντι στα ασεβή και αθεϊστικά μηνύματα της θεωρίας του Δαρβίνου, όπως αυτά διδάχτηκαν από έναν καθηγητή σε μια σχολική τάξη της πόλης. Ο εφημέριος, μέσα στον παροξυσμό του, αποκήρυξε την κόρη του που είναι αρραβωνιασμένη με τον καθηγητή, γιατί εκλιπάρησε τον πατέρα της να δείξει αγάπη.
Ο Μάθιου Μπρέιντι όμως, παρόλο που ξέρει ότι το τυφλό μίσος φέρνει το κενό και την άγνοια, τον «άνεμο» δηλαδή, επιλέγει να γίνει ο κατήγορος του καθηγητή Κέητς στη δίκη που θα ακολουθήσει στο δικαστήριο της πόλης, καθώς υπάρχει νόμος στην πολιτεία του Τενεσί στη δεκαετία του 20 που απαγορεύει τη διδασκαλία του Δαρβίνου. Εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον προοδευτικό δικηγόρο υπεράσπισης Χένρυ Ντράμοντ, σε μια μάχη μεταξύ «αυτού που πιστεύει ότι η Βίβλος ερμηνεύεται κυριολεκτικά και αυτού που πιστεύει ότι μια ιδέα είναι μεγαλύτερο μνημείο από έναν καθεδρικό ναό» (R. Ebert).
Τελικά, όπως λέει και ο ίδιος ο Ντράμοντ, αυτό που διώκεται δεν είναι ένας καθηγητής που παραβίασε τον νόμο, αλλά το δικαίωμα του ανθρώπου να σκέφτεται, αλλά και το δικαίωμα του να είσαι διαφορετικός, που είναι «το πιο μοναχικό συναίσθημα στον κόσμο».

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 στις 8.30 το απόγευμα., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.