Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου υπέρ δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ

Ομόφωνη αντίθεση στην επιστροφή το καθεστώς αποικίας

Με την επισήμανση ότι βασική υποχρέωση της πολιτείας είναι η μέριμνα για την διασφάλιση της παροχής των συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινωνικών αγαθών, που ανάμεσά τους είναι και η ενέργεια, η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επμελητηρίου Ελλάδας εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ.

Η διοικούσα επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, 3 Ιουλίου και συζήτησε τις επιπτώσεις του προτεινόμενου διαχωρισμού από την ΔΕΗ του 30% των παραγωγικών της μονάδων και των πελατών της, με την δημιουργία νέας επιχείρησης  την λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ».

Η απόφαση:

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΔΕΗ: Οι υποδομές ενέργειας που η ΔΕΗ δημιούργησε, επενδύοντας το υστέρημα και τον πλούτο των πολιτών και της χώρας είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, ο οποίος απαιτεί ενεργειακή ασφάλεια, ποιοτικές υπηρεσίες, χαμηλό κόστος ενέργειας. Η υποχρέωση εξασφάλισης αυτών ανήκει εξολοκλήρου στο κράτος. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας.

Σήμερα, που η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει θεσμοθετηθεί, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα περιορίστηκε σε μεταπρατικό επίπεδο με ταυτόχρονη προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ. Ακόμη και το κράτος την χρησιμοποίησε ως εργαλείο είσπραξης εσόδων και της δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Με πρόσχημα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ και την άρση της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης των λιγνιτικών και υδάτινων πόρων της χώρας επιχειρείται η επιλεκτική αφαίρεση του 30% όχι μόνο των παραγωγικών της μονάδων της αλλά και των πελατών της.

Αντί να θεσμοθετηθούν και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων και προσέλκυσης νέων πελατών, μέσα από νέες επενδύσεις, προσφέρονται προς πώληση έτοιμα τμήματα της περιουσίας του Ελληνικού λαού.

Υπόσχονται και διαβεβαιώνουν για την μείωση του κόστους της ενέργειας με μόνη την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ήδη υφιστάμενων μονάδων παραγωγής και αυτό το ονομάζουν απελευθέρωση και ανταγωνισμό. Και σε άλλες περιπτώσεις υποσχεθήκαν ότι θα επέλθουν μειώσεις τιμών. Οι τιμές δεν έπεσαν, όπως δεν θα πέσουν και στην περίπτωση αυτή γιατί πουθενά αυτό δεν συνέβη.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’50: Με το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» ουσιαστικά αποδυναμώνουν, μέχρι καταστροφής, την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Πιθανά τότε να επανέλθει  το καθεστώς που πριν εξήντα χρόνια ίσχυε με αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά.

Θεωρούν ότι με τέτοιες επιλογές και ρυθμίσεις αυτόματα θα λειτουργήσουν οι νόμοι της αγοράς χωρίς ισχυρό έλεγχο και τήρηση των κανόνων, χωρίς πρώτα να δράσουν αποφασιστικά για την ανάταξη των διαπιστωμένων πρακτικών κακοδιαχείρισης και συμπεριφορών.

Προβλέπεται να εκποιηθούν υδροηλεκτρικές παραγωγικές μονάδες όπως είναι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (ΥΗΣ) Πουρνάρι Ι και ΙΙ.

Μονάδες υψηλού αρχικού κόστους μελέτης και κατασκευής αλλά με ελάχιστο κόστος παραγωγής και πλήρη ευελιξία και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας στις ζώνες μεγάλης ζήτησης άρα και τιμής. Τα υδροηλεκτρικά έργα είναι έργα συνδυαζόμενου οφέλους διότι ρυθμίζουν και εξασφαλίζουν το νερό (το κατ’ εξοχή δημόσιο κοινωνικό αγαθό) και για άλλες ζωτικές ανάγκες και παραγωγικές δραστηριότητες. Τα χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων των ΥΗΣ έχουν συνυπολογιστεί στις αποφάσεις κατασκευής τους και στην δικαιολόγηση και ανάληψη του υψηλού αρχικού κόστους τους.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να απαιτούν από την συντεταγμένη πολιτεία την εξασφάλιση και τον έλεγχο, κατ’ απόλυτο τρόπο, των δυνατοτήτων των ΥΗΣ. Η σε βάθος χρόνου συνεχής απόδοση των ωφελημάτων των έργων αυτού του είδους και της κλίμακας, δεν μπορεί να επαφίεται ουσιαστικά στην καλή πρόθεση των επενδυτών, όσες διαβεβαιώσεις και αν δώσουν και όσες δεσμεύσεις αναλάβουν, μια και φυσική και αναμενόμενη επιδίωξή τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Επιλογές που βάσιμα πλήττουν, την δυνατότητα παρέμβασης και τον δημόσιο έλεγχο στην διασφάλιση παροχής των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, μας βρίσκει αντίθετους.

Επιτελώντας τον ρόλο μας ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας θα συμβάλουμε με την συμμετοχή μας σε προσπάθειες και πρωτοβουλίες που τεκμηριωμένα αναδεικνύουν τα προβλήματα και προσπαθούν να αποτρέψουν εφαρμογή καταστροφικών πολιτικών»

 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.