STOP σε απαλλαγή ανέργων από δημοτικά τέλη!

Απορρίπτονται αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων

Της Παναγιώτας Μπίτσικα από το ΒΗΜΑ

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση για το φρένο που θέτουν, με αιχμή τους φραγμούς της ισχύουσας νομοθεσίας, οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε αποφάσεις των δήμων για την ανακούφιση οικονομικά αδύναμων πολιτών. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται από καιρό, οι μακροχρόνια άνεργοι δεν επιτρέπεται να απαλλαγούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη, ακόμη και αν το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου όπου κατοικούν.

Ούτε μείωση τελών σε νέους επαγγελματίες είναι επιτρεπτή. Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των πολιτών που η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι μπορούν να έχουν μείωση επιβάρρυνσης σε δημοτικά τέλη. Κατά τον ίδιο τρόπο απορρίπτονται και αποφάσεις για μείωση άνω του 20% των τιμολογίων ύδρευσης.

Ηδη έχει προκληθεί σάλος μετά τις καταγγελίες του δημάρχου Πετρούπολης κ. Βαγγέλη Σίμου (έχει εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ). Στα μέσα Οκτωβρίου, με πρόταση της διοίκησης του Δήμου, ελήφθη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης να απαλλαγούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη οι μακροχρόνια άνεργοι και να μειωθούν 50% τα τέλη στους νέους επαγγελματίες της πόλης για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος. Στις 4 Νοεμβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέρριψε την απόφαση αυτή, με την αιτιολογία ότι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι επαγγελματίες δεν προβλέπονται σε καμία διάταξη νόμου.

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Σίμος, η δημοτική αρχή, μαζί με τους κατοίκους, δεν θα σταματήσει την προσπάθειά της. «Θα προσφύγουμε ως δήμος στην επιτροπή του άρθρου 152 για να εξετάσει το νομικό θέμα. Παράλληλα ενημερώνουμε τους δημότες με ανακοινώσεις και αφίσες για το ζήτημα ενώ θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ή στο υπουργείο Εσωτερικών».

Τι λέει η κρατική αρχή

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλης Αγγελάκας, σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» μαζί του, υπεραμύνθηκε της απόφασης, εξηγώντας διττά την άποψή του. «Με βάση τη νομοθεσία, ύστερα από έλεγχο νομιμότητας στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την απόφαση»σημειώνει. Παράλληλα όμως θεωρεί πως οι δήμοι θα πρέπει να συνυπολογίζουν στις αποφάσεις τους ότι δεν θα πρέπει να διαιωνίζουν καταστάσεις ελλειμματικών προϋπολογισμών. Αν κάποιος δήμος διαθέτει περίσσευμα, έχει την ευχέρεια να ανταποκριθεί σε μια παροχή, μετακινώντας ποσά από κάποιον κωδικό. Αλλιώς, όπως τονίζει, πώς μπορεί να αποφασίζει δαπάνες χωρίς να τεκμηριώνει από πού θα βρει χρήματα για να ισοσκελίσει με έσοδα από κάπου αλλού ή ποιος θα τα πληρώσει.

Εσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δαπάνες ανταποδοτικών υπηρεσιών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των τελών. Οπως άλλωστε έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, ο μη συνυπολογισμός των διαφορών που προκύπτουν κάθε οικονομικό έτος καθιστά κατ’ ουσία μονίμως ελλειμματικούς τους προϋπολογισμούς των ανταποδοτικών υπηρεσιών, γεγονός που αντίκειται, σύμφωνα με αυτή τη λογική, στη βασική αρχή της ανταποδοτικότητας – ισοσκέλιση εσόδων και εξόδων, υποχρέωση κάλυψης όλων των δαπανών από τα προερχόμενα εκ των τελών έσοδα.

Ο κ. Αγγελάκας υπογράμμισε ότι υπάρχουν κριτήρια για μειώσεις τελών και επιβαρύνσεων σε έχοντες ανάγκη, αλλά πρέπει να υπάρχει γείωση και με την πραγματικότητα σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως σημειώνει, για τη χώρα. Και προσθέτει: «Δεν μπορεί όλοι να μην πληρώνουν».

Ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Σίμος πάντως, με επίκεντρο την υπόθεση αυτή, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική η οποία, όπως σημειώνει, υλοποιείται μέσα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς να επιτρέπουν την οποιαδήποτε ελάφρυνση στις λαϊκές οικογένειες.

«Αποδεικνύεται λοιπόν για μία ακόμη φορά ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί “ανεξάρτητης Διοίκησης” είναι φούμαρα. Η τοπική διοίκηση είναι ασφυκτικά εγκλωβισμένη από το αντιλαϊκό πλαίσιο του αστικού κράτους. Και μία από τις αποδείξεις του αντιλαϊκού πλαισίου είναι η εξής: Ενώ οι απαλλαγές ή μειώσεις δημοτικών τελών (με λίγα λόγια η φοροελάφρυνση του λαϊκού νοικοκυριού) είναι, όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παράνομες, οι τραπεζικοί και οι μεγάλοι όμιλοι νόμιμα έχουν μία σειρά φοροαπαλλαγές» ανέφερε σε δημόσια παρέμβασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ 


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.