«Songs for Kommeno» στα παλιά σφαγεία

Την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου

Μία παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Κομμένου Άρτας έρχεται στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για την μουσική παράσταση «Songs for Kommeno» (Τραγούδια για το Κομμένο).
Μαζί με τέσσερις σπουδαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη, Σαβίνα Γιαννάτου και Σπήλιο Καστάνη, ο μουσικός από την Δρέσδη Günter Baby Sommer αποτίει φόρο τιμής στο ελληνικό χωριό Κομμένο, όπου στις 16 Αυγούστου του 1943 στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ σφάγιασαν 317 άτομα του χωριού, ανάμεσά τους 36 νήπια ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών

Τα «τραγούδια για το Κομμένο» είναι επηρεασμένα από τη μουσική της Ελλάδας, παίρνουν ζωή μέσα από έγχορδα μουσικά όργανα όπως το γιαϊλί ταμπούρ, το ούτι του Ευγένιου Βούλγαρη, το μπάσο του Σπήλιου Καστάνη, το κλαρίνο του Φλώρου Φλωρίδηκαι συνδυάζονται αρμονικά με τη χαρακτηριστική φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και τα κρουστά του Günter Baby Sommer.

Όταν ο Γερμανός ντράμερ προσκλήθηκε το 2008 από τον Νίκο Τουλιάτο στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Κομμένου, πληροφορήθηκε τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στο χωριό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο μουσικός της γερμανικής τζαζ, που γεννήθηκε λίγες ημέρες αργότερα την ίδια χρονιά, αφιερώνει την συναυλία στα θύματα αυτής της θηριωδίας, μια και όπως λέει: «Θέλω η μουσική μου να έχει σχέση με τον κόσμο. Πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο και θέλω να συμβάλλω σ’ αυτό. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μουσικός. Αυτό που μπορώ να δώσω είναι η μουσική. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συνθέσωένα μουσικό έργο που φέρει το όνομα του χωριού, στη μνήμη των θυμάτων».

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ 2012 

Η παραγωγή «Songs for Kommeno» ολοκληρώθηκε από την Ελβετική δισκογραφική εταιρία Intakt και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2012 σε CD συνοδευόμενο από ένα βιβλίο μικρού σχήματος 156 σελίδων με ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Κομμένο και το ολοκαύτωμα της 16ης Αυγούστου 1943.

Τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα. Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της μουσικής παραγωγής έγινε στο ίδιο το Κομμένο την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012. Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 το έργο παρουσιάστηκε στη μεγάλη αίθουσα του Jazzfest BERLIN Bornemann, στο πλαίσιο του φεστιβάλ τζαζ που διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Βερολίνο. Στο διάστημα που ακολούθησε το «Songs for Kommeno» ταξίδεψε σε πολλές πόλεις του κόσμου, με τελευταίο σταθμό το Ρέικιαβικ, πρωτεύουσα της Ισλανδίας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (παλιά σφαγεία) στα Γιάννενα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Η περιοδεία ξεκινά την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου από την Πάτρα (9.00 μ. μ. Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172Β), συνεχίζεται την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (9.00 μ. μ., αίθουσα συναυλιών «Σόλων Μιχαηλίδης», Τσιμισκή 73 – πρώην Παλλάς). Το  Σάββατο, 11 Οκτωβρίου δίνεται παράσταση στην Κέρκυρα (10.00 μ. μ. αίθουσα «Seven Arts venue») και την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου στην Αθήνα (8.30 μ. μ. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14 -1) με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν: Σαβίνα Γιαννάτου φωνητικά, Φλώρος Φλωρίδης πνευστά, Ευγένιος Βούλγαρης γιαϊλί, ταμπούρ και ούτι, Σπήλιος Καστάνης κόντρα μπάσο. Γ. ΠΑΠ.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.