«Σώματα χωρίς καμία υπόσταση, ζωές φονεύσιμες»

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης για τους μετανάστες

Την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους μετανάστες της εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο κράτησης στην μυγδαλέζα της Αττικής (10 Αυγούστου 2013) εκφράζει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση των μεταναστών εκδικάζεται τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου (πρωτοδικείο Δεγλέρη, στις 09:00). Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση καλεί πορεία ενάντια στον κρατικό ολοκληρωτισμό το Σάββατο, 1η Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι με σημείο συγκέντρωσης το Εργατικό Κέντρο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

Σε σχετική ανακοίνωση η ΑΚ Θεσσαλονίκης εξηγεί τι συνέβη: «Στις 10 Αυγούστου 2013, ξέσπασε εξέγερση στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, με αφορμή την ανακοίνωση της παράτασης του χρόνου κράτησης από 12 σε 18 μήνες και των άθλιων συνθηκών κράτησης. Οι μετανάστες πυρπόλησαν κοντέινερ, επιτέθηκαν στους φρουρούς πετώντας πλαστικά μπουκάλια με χαλίκια και προσπάθησαν να σπάσουν τις σιδερένιε πόρτες και φράχτες του στρατοπέδου, αλλά δέχτηκαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας. Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, 65 μετανάστες δικάζονται ως υπαίτιοι της εξέγερσης, στο Πρωτοδικείο Δεγλέρη, στις 09:00, με κακουργηματικές κατηγορίες».

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ» 

Γενικότερα για τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών επισημαίνει: «Σήμερα, ο θεσμός των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, που στην ουσία αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή’ελληνικά γκουαντάναμο’, συνεχίζει να διευρύνεται. Σε δεκάδες κέντρα κράτησης αλλά και σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, συσσωρεύονται ανθρώπινα σώματα σε μια προσπάθεια να κατασταλεί, να εξαιρεθεί και σε έσχατο σημείο να δολοφονηθεί η διαφορετικότητα των νέων ταυτοτήτων που είναι αδύνατον να ενσωματωθεί.metanastes_amygdaleza_afisa_ak

Η κράτηση πέραν του18μηνου που έχει πλέον παγιωθεί σε κανονικότητα υποδηλώνει ρητά την αλλαγή του εξουσιαστικού παραδείγματος σε έναν ολοκληρωτισμό νέου τύπου.

Η επιδίωξη του κράτους να διατηρεί τους μετανάστες σε ένα νομικό κενό και σε μια αόριστη κράτηση, φανερώνει με τον πιο έκδηλο τρόπο την προσπάθειά του να καταστήσει αόριστη όχι μόνο την περίοδο της κράτησής τους, αλλά και την ίδια τη φύση του εγκλεισμού τους.

Η εξουσία λειτουργώντας σε κατάσταση εξαίρεσης αποφαίνεται περί της αξίας της ζωής τοποθετώντάς την μέσα στο στρατόπεδο, επιτρέποντας ακόμα και τη φυσική εξόντωση των κρατουμένων, των οποίων η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε νομικό έλεγχο και μπαίνει σε μια ζώνη απροσδιοριστίας.

Οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι πολίτες, δεν ανήκουν στην σφαίρα των δικαιωμάτων, ανήκουν σε αυτό που το Ρωμαϊκό δίκαιο ονόμαζε γυμνή ζωή. Είναι σώματα χωρίς καμία υπόσταση, ζωές φονεύσιμες.

Η διαρκής επέκταση των ζωνών αυτής της απροσδιοριστίας είναι καθοριστική για την ζωή στον Δυτικό κόσμο.

metanastes_amygdaleza_afisa_akΈχοντας ξεκινήσει χρόνια με τους μετανάστες μέσω του χαρακτηρισμού τους σε υπαρξιακή απειλή, το κράτος αδυνατώντας να αφομοιώσει τη διαφορά, εξαιρεί συνεχώς όλο και περισσότερα κοινωνικά κομμάτια σε μια προοπτική να διευρύνει τον χαρακτήρα των αποκλεισμένων. Η σημερινή κρατική διευθέτηση, έχοντας μετατρέψει τη δημοκρατία από κοινοβουλευτική σε κυβερνητική και έχοντας καταστήσει από καιρό την ακροδεξιά ατζέντα της σε μέσο συνολικής κυριαρχίας στην κοινωνία, επικαλείται υποκριτικά το κράτος δικαίου και την ασφάλεια απέναντι στη μετανάστευση και τις διευρυμένες κοινωνικές αντιστάσεις, αναστέλλοντας την εφαρμογή των νόμων, παράγοντας έτσι ένα παρασύνταγμα που μόνο στόχο έχει να δείξει πως η λογική των στρατοπέδων είναι μια ρύθμιση που εμπεριέχει εν δυνάμει το σύνολο της κοινωνίας.

Εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε στο πλευρό των μεταναστών, που επιλέγουν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και εξεγείρονται ενάντια στην εξουσία που τους στερεί την ελευθερία, που επιδιώκει να υποτάξει και να εκμηδενίσει τις ζωές τους

Με στόχο να σπάσουμε τον φόβο και την τρομοκρατία που επιβάλλει το κράτος, σε μια αναμέτρηση ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης, μαζί με τους μετανάστες».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.