ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση του «Καλλικράτη» μέσα από διαβούλευση

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις της ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας και Όλγα Γεροβασίλη και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης και εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος, Γ. Πατούλης, οι αντιπρόεδροι, Δ. Καφαντάρης και Γ. Καραγιάννης, ο γεν. γραμματέας, Γ. Μουράτογλου, το μέλος του Δ.Σ., Δ. Μπίρμπας, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ εξέθεσε τα αιτήματά της, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των Δήμων,  ως ποσοστό και ως ποσό,   στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους  που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010, τη συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε., την ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, τη διάθεση 2 δις € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια, την απόδοση στους δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών, τη συνέχιση της χρηματοδότησης κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, που οφείλονται στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας των μνημονίων, και παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα για την οικονομική τους στήριξη.

Επίσης, ως προς την διακηρυγμένη προγραμματική θέση του κόμματος για κατάργηση του «Καλλικράτη», ενημέρωσαν πως το Τμήμα Αυτοδιοίκησης έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την θεσμική συγκρότηση και λειτουργία των ΟΤΑ, ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τη λογική των εκ των άνω επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως έγινε στην περίπτωση του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη», αλλά θα προχωρήσει σε ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο με τους αιρετούς και με τους πολίτες.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε εκ νέου το ζήτημα της στήριξης των Δημάρχων της Αριστεράς που βρέθηκαν επιλεκτικά στο στόχαστρο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λόγω της άρνησής τους να συμπράξουν στην επί της ουσίας κατάργηση του «διατάγματος Παυλόπουλου» και αντιμετωπίζουν σήμερα ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, αλλά και συνολικά το θέμα των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, το οποίο ανέδειξαν πρόσφατα σε κοινή συνέντευξη τύπου τους οι Δήμαρχοι της Αττικής που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.