ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για πρυτανικές: Το Συμβούλιο απέκλεισε υποψηφίους

 Το Συμβούλιο Διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διαδικασία προεπιλογής των τριών υποψηφίων που διεκδικούν το αξίωμα του πρύτανη απέκλεισε φωνές που έχουν εκφράσει διαφορετική γνώμη ή έχουν στηρίξει κινητοποιήσεις εντός των ΑΕΙ. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται την Τετάρτη, 25 Ιουνίου, με ηλεκτρονική ψηφοφορία με τους κκ. Λαγαρή, Καψάλη και Λεοντάρη να διεκδικούν την ψήφο των εκλεκτόρων.

Μεταξύ των έξι υποψηφίων για το αξίωμα του πρύτανη ήταν και ο κ. Σπύρος Γεωργάτος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το (διορισμένο) Συμβούλιο Διοίκησης είχε διαφορετική γνώμη αποκλείοντάς τον από την προεπιλογή.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων έχει ως εξής (οι μεσότιτλοι του PP):

Ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα την αυτονομία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παρόλα ταύτα, ως υπεύθυνος πολιτικός φορέας που εκφράζει πλέον ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να αδιαφορεί όταν θίγονται ευαίσθητοι θεσμοί όπως το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της έκφρασης γνώμης και του εκλέγεσθαι.

Από αυτή τη θέση ευθύνης καταγγέλλουμε στον γιαννιώτικο λαό και την ελληνική κοινωνία γενικότερα τον ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο τα λεγόμενα ‘Συμβούλια Ιδρύματος’ επιχειρούν να εδραιώσουν τον νόμο 4009/11 της τέως υπουργού Α. Διαμαντοπούλου μέσω της προ-επιλογής των υποψηφίων της αρεσκείας τους για τη θέση του Πρύτανη, αποκλείοντας από τις πρυτανικές εκλογές κάθε πανεπιστημιακό που έχει εκφράσει αντίθετη γνώμη ή έχει στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η καθαρά καθεστωτική αυτή πρακτική –που προκύπτει ως συνέπεια της εφαρμογής του παραπάνω νόμου- απαξιώνει και δυσφημεί το ελληνικό Πανεπιστήμιο και εισάγει στα δημόσια πράγματα την παρα-συνταγματική διαδικασία της ‘ελεγχόμενης δημοκρατίας’ που εφαρμόζεται μόνο σε ανελεύθερα καθεστώτα, όπου οι ‘ενοχλητικοί’ υποψήφιοι αποκλείονται προληπτικά από τις εκλογές με διάφορες προφάσεις.

Παραδίδουμε στη δημόσια χλεύη την πρακτική αυτή των Συμβουλίων Ιδρύματος, που είναι ξένη προς κάθε έννοια ισονομίας, ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι, παρά τη μεγαλοστομία και την κομπορρημοσύνη των δήθεν μεταρρυθμιστών, ο ν. 4009/11 και αυτοί που τον ακολούθησαν δεν έθιξαν μέχρι τώρα στο ελάχιστο τα πελατειακά δίκτυα που λυμαίνονται τη διοίκηση των δημοσίων ιδρυμάτων και υποβοηθούν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσω της συστηματικής προώθησης ‘προθύμων’ και ‘ημετέρων’. Να το έχουν υπόψη τους οι ‘παράγοντες’ κάθε απόχρωσης και είδους: ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον! Όλοι κρίνονται από τη στάση και τα έργα τους και όχι από την ωραιοποιημένη εικόνα που οι ίδιοι φιλοτεχνούν, χρησιμοποιώντας μια παραπλανητική, ψευδο-προοδευτική ρητορική και εκμεταλλευόμενοι τις ‘υψηλές’ –δήθεν- πολιτικές γνωριμίες τους στην Αριστερά ή την ‘Κεντροαριστερά’.

Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

Πέρα και ενάντια σε παράγοντες και παραγοντίσκους, το αίτημα για διαφάνεια, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη που καταγράφτηκε ανάγλυφα στις πρόσφατες εκλογές θα διογκώνεται από εδώ και πέρα μέρα με την ημέρα και θα σαρώσει τελικά όλα τα κόμματα, τις πρακτικές και τα πρόσωπα που εδραίωσαν τη διαπλοκή και έφεραν τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής.

Και τότε ο νόμος 4009/11 θα καταργηθεί, τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα αφεθούν ελεύθερα να επιλέξουν την πραγματική ηγεσία τους, να επιβάλουν τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής ζωής και να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στο Όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.