Συνθήκες νέας αυτοδιοίκησης βλέπει ο Θ. Μπέγκας

Δηλώσεις για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οκτώ Δήμαρχοι

Δημιουργικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις χρειάζονται στην αυτοδιοίκηση υποστήριξε ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε τη Δευτέρα. «Είναι θέμα επιβίωσης να αναπτύξουμε μια νέα αντίληψη που θα ανατρέπει στερεότυπα του παρελθόντος. Που θα σχεδιάζει, θα επιδιώκει και θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Μακριά από τον λαϊκισμό και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Μακριά από τη λογική που ήθελε την αυτοδιοίκηση κομματικά χειραγωγούμενη. Αυτή είναι η άλλη κουλτούρα, αυτή είναι η διαφορετική φιλοσοφία που καταθέσαμε στους πολίτες των Ιωαννίνων και πήραμε την ισχυρή εντολή να την υλοποιήσουμε.Όσο περισσότερους συμμάχους έχουμε, τόσο διευκολύνεται ο στόχος μας», σημείωσε.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε αυτή τη νέα αντίληψη στην αυτοδιοίκηση εκφράζει και η πρωτοβουλία των 8 Δημάρχων στην οποία ο ίδιος συμμετέχει.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρωτοβουλία της πρόσκλησης «για μια νέα Αυτοδιοίκηση» που αναλαμβάνει ο ίδιος μαζί με τους Δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, Αχαρνών Γιάννη Κασσαβό, Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και Χανίων Τάσο Βαμβούκα.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι η απόφαση να πρωτοσταστήσει  η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα-Κοινωνία Πολιτών» στη δημιουργία της πρωτοβουλίας «ήταν μια ομόφωνη απόφαση της δημοτικής μας ομάδας, στην οποία έθεσα το θέμα πριν συνυπογράψω το κείμενο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

“ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

«Πολλοί έκαναν συσχετισμούς με την ‘κίνηση των 5’ Δημάρχων, της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.  Όμως αυτή η πρωτοβουλία έχει νέα χαρακτηριστικά που διευρύνουν τον ορίζοντα και την απεύθυνση της. Δεν είμαστε μόνο ένα forum προβληματισμού, όπως ήταν η ‘κίνηση των 5’. Δεν είμαστε μια κλειστή ομάδα 8 Δημάρχων, αλλά επιδιώκουμε τη διεύρυνση», υποστήριξε ο κ. Μπέγκας προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα έχουμε νέα δεδομένα. Όπως τονίζουμε στο κείμενο μας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου οι τοπικές κοινωνίες έφεραν σε πέρας, με ωριμότητα, μια σιωπηρή επανάσταση, ανανεώνοντας σε πρωτοφανή βαθμό το πολιτικό προσωπικό των δήμων.

Σήμερα, στα δύο τρίτα των Δήμων, έχουν εκλεγεί νέοι Δήμαρχοι και υπάρχει εξίσου μεγάλη ανανέωση στα Δημοτικά Συμβούλια.

Αυτό δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, την επιθυμία των δημοτών για ένα καινούργιο ξεκίνημα, στηριγμένο σε υγιείς βάσεις και νέους ανθρώπους.

Θεωρούμε ότι είναι μια θεμελιώδη απόφαση των πολιτών που έχει χαρακτηριστικά  ιδρυτικού χαρακτήρα για τη νέα αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε και όλους τους συναδέλφους μας στην Ήπειρο να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Να διαμορφώσουμε μαζί τους όρους για μια αυτοδιοίκηση που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της εποχής.

Θα αναλάβω άμεσα πρωτοβουλία επικοινωνίας με όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν απαξιώνουμε τα κόμματα. Τα θεωρούμε βασικό πυλώνα της δημοκρατία μας.Όμως πρεσβεύουμε την αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Και διαφωνούμε με λογικές που επιδιώκουν να την μετατρέψουν σε κομματικό λάφυρο».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.