«Συμμαχία Ηπειρωτών»: Η περιφερειακή διοίκηση αδυνατεί να προγραμματίσει

Κριτική στην περιφερειακή αρχή της Ηπείρου ασκεί με ανακοίνωσή της η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Η παράταξη έδωσε στη δημοσιότητα τις τοποθετήσεις του περιφερειακού συμβούλου Μάκη Χατζηεφραιμίδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής:

Άλλη μια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο γραφείο του περιφερειάρχη. Άλλη μια επιτροπή χωρίς καταγραφή των πρακτικών. Στην επόμενη συνεδρίαση, χωρίς μαγνητόφωνο, δεν θα πάμε.

Στη συνεδρίαση της οικον. Επιτροπής στις 22/9/2014 η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, δια του εκπροσώπου της Πρόδρομου Χατζηεφραιμίδη, τοποθετήθηκε έχοντας ως γνώμονα τις διακηρυγμένες θέσεις της παράταξης για συμβολή στο διάλογο με επεξεργασμένες προτάσεις και συγχρόνως έλεγχο των πράξεων της σημερινής πλειοψηφίας και της διοίκησης, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος για την περιφέρεια μας και οι πολίτες να βλέπουν και να αισθάνονται ότι τους αντιπροσωπεύουμε επάξια. Συναίνεσε σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι αποφάσεις για δημοπρατήσεις έργων και προμηθειών, οι εγκρίσεις πρακτικών επιτροπών διαγωνισμών και τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, με φορείς στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης.

Κατέθεσε παρατηρήσεις σε θέματα με εισηγήσεις, για παράταση προθεσμιών έργων και προμηθειών, για τη χρήση ιδιωτικών μηχανημάτων, για τα διασυνοριακά προγράμματα και τη μεταφορά μαθητών.

Ειδικότερα για την παράταση προθεσμιών στην ολοκλήρωση έργων, μελετών  ή προμηθειών, η παράταξή μας επεσήμανε την αδυναμία της διοίκησης να προγραμματίσει και να υπολογίσει την εκπόνηση μελετών και έργων σε πραγματικό χρόνο. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε συνεχείς παρατάσεις, άνευ ουσιαστικού λόγου. Ή η υπηρεσία δε θέτει εφαρμόσιμες ημερομηνίες, ή οι ανάδοχοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους, ή κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο πρέπει να ειπωθεί.

Για τη χρήση μηχανημάτων έργων με ανάθεση, θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η όλη λειτουργία του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες αρχές, όπως: το μικρότερο κόστος, τη χρήση τους για έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις, επείγουσες, την επίβλεψη των εργασιών που εκτελούν, τον έλεγχο για τις πραγματικές ώρες που εργάζονται, τη χρήση τους μόνο για εργασίες που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των έργων για μελέτη και δημοπράτηση και άλλες παράμετροι – σκέψεις για τη συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος αυτού.

Για τα διασυνοριακά προγράμματα τονίσθηκε από την πλευρά μας, ότι με τον τρόπο πού μελετώνται και υλοποιούνται, αλλά και για το πώς αποφασίζονται οι συμμετοχές των εταίρων, χωράει πολύ συζήτηση. Οργανώνονται από εταιρείες συμβούλων, για να διεκπεραιωθούν από τις ίδιες τις περισσότερες φορές, με μόνο στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους τους και χωρίς κανένα μα κανένα όφελος, για την περιφέρεια, τον τόπο και την οικονομία.

Επίσης για τη ασφαλή και ομαλή μεταφορά των μαθητών ζητήσαμε:

1ο. Να εξεταστούν όλα τα προβλήματα που μας γνωστοποιούνται από τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα και να εξευρεθούν λύσεις προς όφελος των μαθητών, χωρίς χάσιμο ατέλειωτων ωρών στους δρόμους.

2ο. Να γίνονται έλεγχοι για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

3ο. Να εξετάζονται οι συνθήκες υγιεινής.

4ο. Να επιβλέπεται από την πλευρά της περιφέρειας το όλο πλέγμα των μεταφορών.

5ο. Να έχουμε μια ετήσια απολογιστική έκθεση, με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής χρονιάς, ώστε εντοπίζοντας τα προβλήματα και τα λάθη να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις την επόμενη χρονιά, για να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και το μικρότερο κόστος μεταφοράς.

Τέλος διαφωνήσαμε, με τον τρόπο χειρισμού του θέματος της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου ΔΟΥΚΑ στην Πρέβεζα και τις επιβαρύνσεις της περιφέρειας για αυτό, ύψους 1.500.000 ευρώ και με τις απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών. Ακόμα καταθέσαμε τις παρατηρήσεις μας για τις κακοτεχνίες στη συντήρηση του ασφαλτοτάπητα του εθνικού δικτύου, με τη θέση, πως όταν κάνουμε μια εργασία να την κάνουμε σωστά για να μην επανερχόμαστε ξοδεύοντας άσκοπα χρήματα».


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.