Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για να μην πουληθεί η πλατεία Χατζή

syriza_ampelokipoi1

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου 

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ δημοσίων ακινήτων τα οποία βρίσκονται στη συνοικία των Αμπελοκήπων στα Γιάννενα εξέφρασαν με σημερινή τους παρέμβαση τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Η παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε στη μέση της πλατείας Χατζή, ακριβώς επάνω από το ακίνητο έκταση 2.740 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει ηλεκτρονικό πωλητήριο.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ αυτοκινήτων της συνοικίας (είτε για τη γειτονιά είτε για όσους επισκέπτονται παρακείμενο μεγάλο σούπερ μάρκετ είτε για όσους εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες στη ‘Ριζάρειο Πολιτεία’). Άλλα δύο οικόπεδα, επί της οδού Καλπακίου, δρόμος πολύ κοντά στην δυτική πλευρά της πλατείας Χατζή, προορίζονται για πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το τέταρτο φιλέτο το οποίο ετοιμάζονται να καταβροχθίσουν οι περίφημοι «επενδυτές» βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Κοπάνων, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα (συνολικού εμβαδού 56,59 στρεμμάτων).

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Σάββας Δημητριάδης, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για σκανδαλώδη πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματος στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων. «Αφαιρούν χώρο από τους πολίτες, ξεπουλάνε τον χώρο που παίζουν τα παιδιά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται οι ίδιοι οι πολίτες να αγωνιστούν ενάντια στο ξεπούλημα των εκτάσεων αυτών, ξεφεύγοντας από τη λογική της ανάθεσης της υπόθεσης στα χέρια τρίτων.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ακόμη στην αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία η τεράστι έκταση του Ελληνικού στην Αθήνα (τον οποίο επίσης διεκδικούν ως δημόσιο κοινωνικό χώρο οι πολίτες) πωλήθηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Lamda Development (συμφερόντων του ομίλου Λάτση), 222% κάτω από την πραγματική του αξία. Σύμφωνα με οικονομικοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ η εταιρεία απέκτησε μια δημόσια έκταση αξίας τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με μια προσφορά αξίας μόλις 915 εκ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί μάλιστα σε βάθος δεκαετίας.

 ampelokipoi_syriza_taipedΧΑΜΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, ήταν εξαιρετικά μικρή γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους διοργανωτές όσο και τους κατοίκους της περιοχής.

Γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το χρέος του (παρότι κατά τη γνώμη μας θα ήταν ακόμη καλύτερο να αναληφθεί μία ευρύτερη πρωτοβουλία από πολιτικά σχήματα, δυνάμεις και συλλογικότητες της πόλης), οι κάτοικοι της συνοικίας θα πρέπει να βγουν από το ιδιωτικό καβούκι τους, να αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες ώστε να μην περάσουν στα χέρια της κερδώας αγοράς οι παραπάνω δημόσιες εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν  προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.