Σε ύφεση ο καταρροϊκός στο νομό Ιωαννίνων, ανησυχία για την ευλογιά

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης με βάση αναλυτική ενημέρωση που ζήτησε και έλαβε για το καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε., ανέφερε σε χτεσινές του δηλώσεις ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από τούδε και στο εξής στην υποβολή των αιτήσεων τους, καθώς δεν επιτρέπεται σε αυτές να ταυτίζονται εκτάσεις γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

«Κάθε τόπος, κάθε έκταση, μπορεί να δηλώνεται για μια μόνο κοινοτική επιδότηση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ελαιώνες, για τους οποίους δεν μπορούν να εισπράττουν ενιαία ενίσχυση οι καλλιεργητές τους και εξισωτική αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι που τις χρησιμοποιούν ως βοσκότοπους.

Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη των χαρτών για τους βοσκότοπους, για γεωργική χρήση και για τα δάση, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την Ε.Ε. ως κριτήριο χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής λαμβάνεται υπ΄ όψη η ύπαρξη δέκα μεγάλων δένδρων σε ένα στρέμμα.

Τα στοιχεία αυτά, όπως συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης είναι χρήσιμα ενόψει σύνταξης της νέας ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, η οποία προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε στην προ εβδομάδος σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ο Αν. Υπουργός κ. Π. Κουκουλόπουλος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Στην ίδια σύσκεψη, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης, έγινε εκτεταμένη εξέταση των προβλημάτων που υπάρχουν από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Για τη δυνατότητα αποζημίωσης των ζημιών του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό, ο Περιφερειάρχης είπε ότι πρέπει οι κτηνοτρόφοι να είναι σε συνεχή επαφή με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τις δηλώσεις και την εναπόθεση των νεκρών ζώων, υπογραμμίζοντας ότι η νόσος είναι σε ύφεση στο Νομό Ιωαννίνων, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κρούσματα στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου, στους οποίους διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την κτηνοτροφία, τόνισε ο Περιφερειάρχης, είναι η ευλογιά από την οποία μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 25.000 πρόβατα στον Έβρο.

«Αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο και πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα ώστε να υπάρχουν απολυμάνσεις στις μονάδες για να μην έρχονται σε επαφή με προϊόντα που μετακινούνται με κάθε είδους μεταφορικό μέσο από περιοχές στις οποίες έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι οι κτηνοτρόφοι, γιατί τυχόν μετάδοση της ασθένειας θα είναι καταστροφική για την κτηνοτροφία μας, όπως έγινε στον Έβρο και στην Τουρκία, από την οποία και μεταδόθηκε η νόσος».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.