Σαββατοκύριακο με ποδήλατο για την προστασία του Αώου

Πλούσιο το πρόγραμμα του 2ου Protect Aoos MTB Ultra και χωρίς αντίτιμο

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Με κάθε τρόπο οι κάτοικοι και οι φορείς της Βωβούσας επιχειρούν να αναδείξουν τη σημασία του οικοσυστήματος της Βάλια Κάλντα και του Αώου διατρανώνοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη εκτροπή του ποταμού Αώου προς τα Γιάννενα, όπως προβλέπει το φαραωνικό σχέδιο της εταιρικής κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή, 31 Αυγούστου, με αφετηρία και κατάληξη τη Βωβούσα του Ανατολικού Ζαγορίου διοργανώνεται, με πρωτοβουλία της Κίνησης για την προστασία του Αώου (ProtectAoos), ο δεύτερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας (Protect Aoos MTB Ultra).

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στα Γιάννενα οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες του αγώνα. Στόχος είναι να ακουστεί ένα βροντερό «όχι» στην καταστροφή του Αώου από μία (δεύτερη) εκτροπή των νερών του ποταμού σημείωσε ο Γιώργος Τσαμητρόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βωβούσας, ενώ ο Χρόνης Δρούγιας, «ψυχή» της διοργάνωσης, σημείωσε πως πρόκειται για μία «γιορτή χαράς» η οποία θα αναδείξει την αντίθεση στην εκτροπή του ποταμού. Μία εκτροπή η οποία είναι επιστημονικά αστήρικτη – σημείωσε- όσον αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων τα οποία υποτίθεται θα ευνοήσει (Αώος, Καλαμάς, Παμβώτιδα), ενώ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις επιθυμίες της κοινωνίας.

ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ο κ. Δρούγιας ανέφερε ότι η συμμετοχή στον περσινό, πρώτο αγώνα ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών(συμμετείχαν 79 ποδηλάτες και τερμάτισαν οι 59), κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί και φέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι στη διοργάνωση συμμετείχαν υψηλού επιπέδου ποδηλάτες με την πρώτη 12άδα να απαρτίζεται από τους: Περικλή Ηλία, Παναγιώτη Σκυλοδήμο , Γιώργο Δάντο, Θοδωρή Πετρίδη, Ιωάννη Σκόρδα, Χρήστο Μυλωνά, Αναστάσιο Κουρμπέτη, Βασίλη Κρομμύδα, Ιωάννη Διττόπουλο, Πέτρο Τυρολόγο, Βασίλη Κουγιώνη, Αλέξανδρο Ιορδανίδη, ενώ 18ος τερμάτισε ο Κώστας Συμελίδης. Δεκατέσσερις από τους συμμετέχοντες- όπως είπε ο κ. Δρούγιας- έχουν κατά καιρούς πλαισιώσει Εθνικές Ομάδες.

Την προηγούμενη ημέρα και συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου στη Βωβούσα  διεξάγεται και αγώνας τρίαθλου για μικρούς αθλητές ο οποίος περιλαμβάνει κολύμπι στον Αώο, ποδηλασία και τρέξιμο, ένας αγώνας που δεν θα έχει νικητή για να δοθεί το μήνυμα του ευγενούς συναγωνισμού μεταξύ των μικρών παιδιών. Ακόμη, στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κονιτσιώτης Αλέξανδρος Νικολόπουλος θα πραγματοποιήσει επίδειξη κανόε καγιάκ κάτω από το πέτρινο γεφύρι της Βωβούσας.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ

Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή στον αγώνα δεν απαιτείται η καταβολή  χρηματικού αντιτίμου καθώς όπως ανέφερε ο κ. Δρούγιας οι διοργανωτές δηλώνουν αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ του αγώνα των 120 χλμ. ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike marathon, point to point), θα δοθεί στις 8.30 το πρωί της Κυριακής από τη Βωβούσα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διαδρομή διέρχεται εντός των ορίων και ενίοτε και των οικισμών, των κάτωθι οικισμών του Ανατολικού Ζαγορίου: Βωβούσα, Λάιστα, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι, Γυφτόκαμπος, Μακρίνο, Καστανώνας, Δόλιανη, Γρεβενήτι, Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι, βρίσκεται συνεχώς εντός δάσους, (κυρίως μαύρης πεύκης, οξιάς, ελάτης), καλύπτει υψομετρική διαφορά περίπου 3.500 m ανάβασης και 3400 m κατάβασης ενώ τα συνολικά η διαδρομή καλύπτει 120 kmμε τα αρχικά 2.700 mως προεκκίνηση σε άσφαλτο .

Συνολικά μαζί με την προεκκίνηση τα ασφάλτινα χιλιόμετρα ανέρχονται σε 12 καλύπτοντας το 10% της συνολικής απόστασης. Στα δύο άκρα της διαδρομής Βωβούσα και Φλαμπουράρι θα λειτουργήσουν Ιατρεία. Στο μεν Φλαμπουράρι την ημέρα του αγώνα και στην Βωβούσα από την Παρασκευή το απόγευμα για να καλύψει τυχών ανάγκες αθλητών και επισκεπτών, με δυνατότητα όχι μόνο πρώτων βοηθειών, αλλά και συντηρητικής αποκατάστασης καταγμάτων, συρραφής θλαστικών τραυμάτων, χορήγησης ενδοφλέβιων υγρών κ.λ.π.. Η διαδρομή θα υποστηρίζεται από 9 σταθμούς ανεφοδιασμού όπου θα προσφέρονται ηλεκτρολύτες, ξηροί καρποί, μέλι, μπάρες ενέργειας, τζέλ ενέργειας. Σε δύο τουλάχιστον από τους σταθμούς θα υπάρχει τεχνική υποστήριξη των ποδηλατών.

MTB Fun Race 30km | Κυριακή 31.08.2014 # Εκκίνηση 10:15 π.μ.

Μετά την εκκίνηση του αγώνα των 120km θα δοθεί εκκίνηση μέσα από την Βωβούσα αγώνα 30km, πάνω στην διαδρομή του MTB Ultra 120km, από το 10ο km μέχρι και το 27ο km αυτής. Στο χιλιόμετρο αυτό, λίγο πριν την Μόρφα οι ποδηλάτες του Fun Race θα επιστρέψουν με κατηφορική διαδρομή και θα τερματίσουν στη Βωβούσα.

Οι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μαζί με τον αριθμό τους και την κάρτα συμμετοχής τους για το Pasta Party του Σαββάτου και για την γιορτή λήξης το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως και στον MTB Ultra 120km δεν απαιτείται η καταβολή συμμετοχής.

Chris_Boukoros_MG_9776Kid Cross 3athlon | Σάββατο 30.08.2014: Οι μικροί φίλοι δεν πρόκειται να πλήξουν το τριήμερο στην Βωβούσα. Έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν, να ποδηλατήσουν και να τρέξουν στο παιδικό τρίαθλο το Σάββατο 30 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα.

Θα περιλαμβάνει:

– 50 μ. Κολύμβηση στην Θέση «Κολύμπι»

-1700 μ. Ποδηλασία μέχρι την θέση «Σάλα»

-600 μ Τρέξιμο από Θέση «Σάλα» μέχρι την πλατεία της Βωβούσας.

Και αφορά παιδιά κάτω των 14ων ετών.

Στο κολύμπι των 50m θα υπάρχει ομάδα ασφαλείας και υποβοήθησης μέσα στο νερό.

Στο ποδήλατο των 1700m θα ακολουθούνται από ομάδα επίβλεψης, το δε τρέξιμο των 600m θα διεξαχθεί στον κεντρικό δρόμο της Βωβούσας κατά μήκος του Αώου. Δηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι μία (1) ώρα πριν την εκκίνηση.

Επίσης πριν από την έναρξη του παιδικού 3άθλου θα γίνει επίδειξη καγιάκ από τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο κάτω από το Πέτρινο Γεφύρι της Βωβούσας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (Επιμέλεια: Καμίλο Νόλλας):Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Πουλαρίκα στο Δημοτικό Σχολείο της Βωβούσας και έκθεση φωτογραφίας του BorisKirpotinστο πατάρι ενός ξυλουργείου.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αριστερά ο Γιώργος Τσαμητρόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βωβούσας με τον Χρόνη Δρούγια


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.