Προβληματίζουν τα ανείσπρακτα το Δήμο Ιωαννιτών

Οι Οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμού – απολογισμού) για τη διαχειριστική χρήση του έτους 2013 του Δήμου Ιωαννιτών, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και παρουσιάστηκε η αναλυτική έκθεση ελέγχου από τον ορκωτό ελεγκτή. Αρνητική ήταν η ψήφος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στην παρέμβαση του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, εκτός από την αναφορά του στα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην γενικότερη εικόνα που παρουσίαζε το 2013 και στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο κ. Μανταλόβας υπενθύμισε τα δεδομένα του 2013 -μιας  πολύ δύσκολης χρονιάς για το Δήμο Ιωαννιτών, με την κλοπή στο ταμείο του- και περιέγραψε τις επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομικής  υπηρεσίας και την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί όταν ανέλαβε την αντιδημαρχία στα τέλη καλοκαιριού.

«Καταφέραμε με πολύ δουλειά, με οργάνωση, αλλά κυρίως με την αυταπάρνηση των εργαζομένων στην οικονομική υπηρεσία, να κλείσει η πολύ δύσκολη χρονιά του 2013 με τον καλύτερο τρόπο. Από τότε ο Δήμος μπήκε σε μια τροχιά συνεχώς ανοδική με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα μια εντελώς διαφορετική εικόνα», είπε ο κ. Μανταλόβας.

Υπογράμμισε πως σήμερα εφαρμόζεται το διπλογραφικό σύστημα και υπάρχει η παρακολούθηση των οικονομικών διαθέσιμων του Δήμου σε καθημερινή βάση μέσα από μια πιστοποιημένη διαδικασία, ενώ – όπως ανέφερε- «γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή όχι μόνο το ταμειακό διαθέσιμο του Δήμου, αλλά από ποια κατηγορία προέρχεται. Πριν δεν το γνωρίζαμε, όλα ήταν ένα μόνο νούμερο. Σήμερα παρακολουθούμε τα πάντα σε καθημερινή βάση».

Ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών, κατά τη συζήτηση επί των παρατηρήσεων που αποτυπώνει η έκθεση ελέγχου για το 2013, διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως, όταν σε ένα χρόνο θα συζητηθεί ο έλεγχος του 2014 θα αποτυπώνεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα, μιας και πολλές από τις βελτιωτικές υποδείξεις που καταγράφει έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική δουλειά από την οικονομική υπηρεσία που είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά κυρίως δύο κατευθύνσεις: τα λεγόμενα «ανείσπρακτα» και το περιουσιολόγιο του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αυξήσει ο Δήμος τα έσοδα του μέσω των ανείσπρακτων οφειλών, πολλές εκ των οποίων χρονολογούνται από το παρελθόν, ο κ. Μανταλόβας επανέλαβε πως σήμερα η υπηρεσία ξεκαθαρίζει έναν-έναν τους φακέλους όλων των οφειλετών ώστε να υπάρχει μια πραγματική εικόνα και πως πολύ σύντομα, στις αρχές του 2015, «θα υπάρχει πλήρης φάκελος για τον καθένα οφειλέτη».

Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του περιουσιολόγιου του Δήμου, ο κ. Μανταλόβας μίλησε για μια τεράστια σε όγκο δουλειά που έχει ξεκινήσει από την οικονομική υπηρεσία, ώστε να καταγραφεί πλήρως σε όλη την έκταση του Δήμου η ακίνητη περιουσία του. «Δεν είναι καθόλου εύκολο, δεν υπάρχουν στοιχεία, είναι δύσκολο να γίνουν οι αντιστοιχήσεις, είναι τεράστιος όγκος δουλειάς, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, όμως προσπαθούμε να στήσουμε για πρώτη φορά το περιουσιολόγιο για το Δήμο Ιωαννιτών», είπε.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.