Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές προς Δήμο Ιωαννιτών, ΔΕΥΑΙ

Τη δυνατότητα για να κλείσουν οικονομικές εκκρεμότητες προς το Δήμο Ιωαννιτών έχουν ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες της περιοχής, καθώς με τη νέα νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης, αλλά και απαλλαγής από πρόστιμα και προσαυξήσεις ακόμη και στο 100%.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, επαναφέρει παλιότερη απόφαση για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση νερού σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των καταναλωτών που χρωστάνε στην επιχείρηση.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας απηύθυναν έκκληση προς όλους να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες εξόφλησης των χρεών τους, με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μανταλόβας από την Οικονομική Υπηρεσία, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα αποσταλούν 2.500 χιλιάδες επιστολές, σε οφειλέτες του Δήμου.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 46 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι στα δημοτικά ταμεία από τη στιγμή που οι πολίτες ανταποκριθούν,  θα μπει πολύ μικρότερο ποσό καθώς η ρύθμιση, την οποία ζητούσε επί χρόνια η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) δίνει τη δυνατότητα διαγραφής προστίμων.

Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές που είχαν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και σε οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 30 Απριλίου του 2014.

Για τις οφειλές αυτές, ο νέος νόμος, δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων ακόμη και στο 100%.

Πρόκειται για δυνατότητα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα επαγγελματίες στους οποίους είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα από αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Για οφειλές μέχρι και 5.000 ευρώ, μπορεί να γίνει ρύθμιση μέχρι και 24 δόσεις.

Για οφειλές μέχρι και 10.000 ευρώ, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν τις 48.

Για ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ οι δόσεις δύναται να ανέρχονται στις 72.

Για οφειλές άνω των 20.000 οι δόσεις θα φτάνουν τις 100.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κατέστησε σαφές πως για όσους δεν προβούν στη ρύθμιση ο Δήμος θα προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξη των χρημάτων που του οφείλονται, ενώ επεσήμανε πως για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση και την αθετήσει μπορούν να επανέλθουν τα πρόστιμα και ο δήμος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα.

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλους να απαλλαγούν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους να αυξήσουν τα έσοδά τους σε μία δύσκολη συγκυρία», τόνισε.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΙ

Από την πλευρά του ο Φ. Φίλιος γνωστοποίησε ότι επανέρχεται σε ισχύ παλιότερη απόφαση της ΔΕΥΑΙ (Απρίλιος 2012), προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι οφείλουν στην επιχείρηση.

Η ευνοϊκή απόφαση θα ισχύσει για ένα δίμηνο, ειδάλλως η επιχείρηση θα προχωρά ακόμη και σε διακοπές νερού επειδή, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας, οι υπάλληλοι θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για τις οφειλές είναι τα εξής:

-Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 100% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

-Σε δύο μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

-Σε 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75% από προσαυξήσεις

– Σε 25 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 60%

– Σε 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 45% από προσαυξήσεις

– Σε 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 25% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

«Διαπιστώνουμε ότι το 85% των καταναλωτών είναι συνεπείς προς την επιχείρηση. Υπάρχει όμως ένα 10% που συστηματικά δεν πληρώνει. Κρίνουμε ότι αυτό είναι άδικο. Δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης και εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους. Αν δεν τακτοποιηθούν η επιχείρηση μπορεί να αποστείλει τα ποσά στην εφορία προς είσπραξη. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε διακοπές νερού, αλλά θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε για όσους δεν τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς προς τη ΔΕΥΑΙ», τόνισε ο Δήμαρχος.

Η απόφαση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Επιμέλεια: Γ. Παπαχριστοδούλου

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.