Πολλές αντιδράσεις για την καθυστέρηση του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων

Τι δηλώνουν Καχριμάνης, Φίλιος, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης

Έντονο προβληματισμό στους φορείς των Ιωαννίνων προκαλεί η καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το νέο χωροταξικό το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στο κοινοβούλιο, στο πρώτο θερινό τμήμα,  και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους της συγκυβέρνησης, Ρυθμιστικά Σχέδια όπως αυτό των Ιωαννίνων, θα θεσμοθετηθούν αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου το χωροταξικό ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης με άγνωστη την ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του, κατά συνέπεια οι τοπικοί φορείς εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους σε μία ακόμη καθυστέρηση που προκύπτει από την παραπάνω ρύθμιση.

Ο Φ. ΦΙΛΙΟΣ

Στους αντιδρώντες προστέθηκε την Πέμπτη και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππης Φίλιος, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια, η οποία επηρεάζει τη συνολική ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της περιοχής.

«Όταν η Ήπειρος παρουσιάζει το χαμηλότερο ΑΕΠ στη χώρα και τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, τότε είναι σίγουρο πως κάτι δεν γίνεται σωστά. Είχαμε τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Ιόνια Οδό, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την περιοχή. Τώρα έχουμε το Ρυθμιστικό το οποίο παραπέμπεται στις καλένδες. Είναι μία εγκληματική ενέργεια. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αναστέλλεται η διαδικασία της υπογραφής του, όταν είναι έτοιμο και ψηφισμένο από τους τοπικούς φορείς, μετά από έναν ατελείωτο και εξαντλητικό διάλογο», υπογράμμισε.

Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα τα οποία καθυστερούν ή ακυρώνονται όπως είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και ο αγωγός φυσικού αερίου, για να τονίσει ότι πρόκειται για ενέργειες που είναι εχθρικές προς την πόλη. «Χωρίς ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δημιουργούσαν το Ρυθμιστικό και το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάπτυξη για την περιοχή, δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα επένδυση. Γιατί κανένας δεν μπορεί να επενδύσει χωρίς να γνωρίζει τι ισχύει και τι όχι».

Ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων που εκκρεμεί από το 2009, ζήτησε εξάλλου την Τετάρτη, 25/6 ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με έγγραφό του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη. Μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:

«Στο κατατεθέν, χθες, στη Βουλή σ/ν με τίτλο “Xωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη” υπάρχει διάταξη στο άρθρο 13Α, όπου ορίζεται ότι για τα εκκρεμή Ρυθμιστικά σχέδια, οι στρατηγικές κατευθύνσεις τους εγκρίνονται με την Απόφαση έγκρισης των αναθεωρημένων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, ενώ οι ρυθμιστικές τους κατευθύνσεις εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης μπορεί να παραπέμψει στις καλένδες την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων, καθώς η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου της Ηπείρου βρίσκεται ακόμα στο Β΄ στάδιο της μελέτης και η έγκρισή του θα καθυστερήσει. Παρακαλούμε να διαγραφεί η παράγραφος 6 του άρθρου 13Α του σ/ν, και να επιτραπεί στα εν εξελίξει Ρυθμιστικά Σχέδια να ολοκληρώνονται με τις υφιστάμενες διατάξεις. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειές σας, ώστε το Ρυθμιστικό Σχέδιο να θεσμοθετηθεί επιτέλους μετά από πέντε χρόνια αναιτιολόγητων καθυστερήσεων στο ΥΠΕΚΑ».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δήλωση για το θέμα έκανε και η βουλευτίνα Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου: «Το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων έχει περάσει από μακρόχρονη, επίπονη και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης αλλά και γνωμοδότησης όλων των εμπλεκομένων φορέων και έχει την αποδοχή και της τοπικής κοινωνίας. Για αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω.Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα,αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με στόχο την άμεση, βιώσιμη και αποτελεσματική επίλυση αυτού του κρίσιμου θέματος για την ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων».

Ακόμη ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης που μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής ανέφερε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης: «Φοβάμαι ότι το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων καθώς και τα Ρυθμιστικά των άλλων μεγάλων πόλεων τινάζονται στον αέρα. Και η ευθύνη για το τεράστιο κόστος που θα έχει αυτή η εξέλιξη, θα βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος». Ο κ. Καλογιάννης και ζήτησε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.
«Είναι έτοιμο από το 2009. Δεν νοείται άλλη καθυστέρηση. Καταθέτω όλα τα σχετικά έγγραφα, από το 2009 μέχρι σήμερα. Ενέργειες 5 ετών δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες. Επισημαίνω για πολλοστή φορά ότι, το Ρυθμιστικό έχει μηδενικό κόστος θεσμοθέτησης, ενώ το όφελος από την εφαρμογή του θα είναι τεράστιο, καθώς θα εγκριθούν τα ΓΠΣ των πρώην Δήμων Ιωαννίνων, Παμβώτιδας, Ανατολής, Περάματος, Πασσαρώνος και πολλές εκκρεμούσες – επί δεκαετία – πολεοδομικές μελέτες».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης δήλωσε: «Πράγματι ο κ. Καλογιάννης έχει φέρει πολλές φορές το θέμα του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων στη Βουλή» και πρότεινε να συνεργαστούν οι βουλευτές του νομού και η αυτοδιοίκηση, ώστε να κλείσει το θέμα, καθώς «οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν διαφωνίες για τον τρόπο θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού και του ΠΔ της Παμβώτιδας».
Ο κ. Καλογιάννης απάντησε: «Αποδέχομαι την πρόταση του Υπουργού. Όμως η ευθύνη για την θέσπιση του Ρυθμιστικού ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εγώ έσπασα αυγά για να γίνει το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων. Φοβάμαι ότι με τις προτεινόμενες τακτικές το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων παραπέμπεται στις καλένδες». Στο κοινοβούλιο τοποθετήθηκε ακόμη ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Κασσής αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στα Γιάννενα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει σε εκκρεμότητα το προεδρικό διάταγμα της Λίμνης από το 2003 και είμαστε στο 2014, όπως σε εκκρεμότητα είναι και το ρυθμιστικό του λεκανοπεδίου της πόλης των Ιωαννίνων. Δυστυχώς και εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία δεν ξέρω που οφείλεται. Οφείλεται στη σύγκρουση μεταξύ των υπηρεσιών, αυτό που ακούστηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή; Οφείλετε να παρέμβετε, για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, γιατί στις κατηγορίες των περιεχομένων χρήσης γης δίπλα ακριβώς από οικισμό και μέσα σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, αυτό το διάστημα εξελίσσεται και είναι προς έγκριση μια δραστηριότητα επεξεργασίας που αφορά τα αστικά λύματα, που κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί. Δυστυχώς, δεν ξέρω αν αυτή η μεγάλη καθυστέρηση και του προεδρικού διατάγματος της λίμνης αλλά και του ρυθμιστικού των Ιωαννίνων έχει να κάνει με την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων εκεί όπου δεν επιτρέπεται».

Γ.ΠΑΠ.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.