«Πλημμύρισε» αλληλεγγύη η λαϊκή αγορά του Αγ. Νικολάου (photos)

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

«Η αλληλεγγύη σαν κοινωνική πράξη ελευθερίας στο δημόσιο χώρο, είναι το όπλο της κοινωνίας απέναντι στην κρίση».

Αυτή η εκτίμηση του Δικτύου Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Ημέρας Αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στο χώρο της λαϊκής αγοράς του Αγίου Νικολάου στην οδό Ανεξαρτησίας.

Από νωρίς το πρωί μέχρι που έπεσε ο ήλιος, δεκάδες συμπολίτες πέρασαν μία βόλτα από τη λαϊκή αγορά και είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν, να ανταλλάξουν ρούχα, βιβλία, παπούτσια, παιχνίδια, να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν, στα πλαίσια του ανταλλακτικού-χαριστικού παζαριού «άμα θέλεις φέρνεις ό,τι θέλεις παίρνεις».

Το παζάρι, χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, πέρα από τη λογική της κερδοσκοπίας, από τα τέλη του 2011 διοργανώνεται ανά συχνά χρονικά διαστήματα από τον «μπαχτσέ» (μία από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο δίκτυο).

Ρούχα, βιβλία, παπούτσια, παιχνίδια, άλλα αντικείμενα απλώθηκαν στους φιλόξενους πάγκους της λαϊκής, ενώ ο…μπαχτσές της ημέρας περιελάμβανε κι άλλες δραστηριότητες: συλλογική κουζίνα, μουσική, αυτοσχεδιασμούς, τετράδια για μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εργαστήρι κούκλας.

Το παρών έδωσαν ακόμη η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΑ Ιωαννίνων (η οποία προετοιμάζει ανοιχτή συνέλευση για τη δημιουργία συλλόγου φίλων και αλληλέγγυων υποστηρικτών), η lgbtq κοινότητα Ιωαννίνων Painted Youth.

Απόδειξη ότι«μέσα από την ανθρώπινη επικοινωνία, την αυτοδιαχείριση και την κοινωνική αλληλεγγύη μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, έναν κόσμο ελευθερίας και δημιουργίας, γκρεμίζοντας τον φόβο και την απομόνωση», όπως ανέφερε το κάλεσμα των διοργανωτών.

  • Επόμενη δράση του Δικτύου Αλληλεγγύης (ομάδες του οποίου συζητούν εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός ελεύθερου κοινωνικού χώρου στην πόλη των Ιωαννίνων με άμεση δημοκρατία, αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, χωρίς κομματική χειραγώγηση) η 9η διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, την Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, στο πάρκινγκ του Πανηπειρωτικού Σταδίου, στην Ανατολή.

Η αυτενέργεια των πολιτών, η συμμετοχή στο δημόσιο χώρο, χωρίς κρατική ή επιχειρηματική διαμεσολάβηση, η συνύπαρξη με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης κόντρα στο κυρίαρχο εμπορευματικό μοντέλο, δημιουργούν λοιπόν τους όρους για μία άλλη αξιοποίηση της λαϊκής αγοράς ως τόπου ο οποίος, ελεύθερα, θα στεγάζει και τέτοιου είδους δραστηριότητες σε συνδυασμό με την καθημερινή λειτουργία της (αν δεν κάνουμε λάθος, στη λαϊκή λειτουργούν μόλις τρεις πάγκοι πώλησης αγροτικών προϊόντων).

*Κεντρική φωτογραφία: Τ.Β.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

pazari_noemvris3 pazari_noembris4 pazari_noemvris7 pazari_noemvris1 pazari_noemvris6 pazari_noemvris2 pazari_noemvris5

pazari_noemvris6


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.