Περιφέρεια Ηπείρου: «Προϋπολογισμός φτωχός και άδικος»

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκε ο προϋπολογισμός του 2015 τον οποίον έφερε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η περιφερειακή αρχή.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία – όπως ήταν αναμενόμενο με τις ψήφους της παράταξης Καχριμάνη– στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 13 Νοεμβρίου, με τις παρατάξεις να συμφωνούν ότι δημιουργούνται προβλήματα από τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι-ΚΑΠ) να αγγίζουν το 70% σε σύγκριση με το 2011 (πρώτη χρονιά της «καλλικρατικής» διοίκησης). Για το 2015 προβλέπονται έσοδα της τάξης των 92,5 εκ. ευρώ. Ή περίπου 92,5 εκ. ευρώ. Κι αυτό επειδή για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 50 εκ. ευρώ από έργα του ΕΣΠΑ, γεγονός που αυτόματα κατεβάζει το ποσό στα 42,5 εκ. ευρώ. Εάν αφαιρεθούν οι πάγιες-ανελαστικές ανάγκες (μεταξύ άλλων ενοίκια, τέλη που πληρώνει η περιφέρεια, μεταφορά μαθητών) το ποσό που απομένει είναι πολύ μικρό. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2014 το ποσό είναι μειωμένο κατά 5,7 εκ. ευρώ, ενώ για επενδύσεις φέτος θα δοθεί ποσό 1,6 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 73% σε σύγκριση με πέρυσι όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Την εισήγηση εκ μέρους της περιφερειακής αρχής έκανε ο Νίκος Καττής ο οποίος δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου υποστήριξε: «Διεκδικούμε από την πολιτεία τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό και αρχίζει και καταγράφει και πλεονάσματα, τα υπεσχημένα και θεσμοθετημένα εξ ολοκλήρου χωρίς άλλες περικοπές». Έκανε λόγο για προϋπολογισμό ο οποίος συντάχτηκε με γνώμονα το ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, ενώ άφησε αιχμές για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει καμία Περιφέρεια της χώρας «ακόμη και αυτές που μιλούσαν για ανατροπή» (Αττική, Ιόνια Νησιά- σ.σ. εξελέγησαν περιφερειάρχες με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης)  που να μην ψήφισε προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Βάση της νομοθεσίας οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ πρέπει να έχουν την απόλυτη έγκριση του παρατηρητηρίου το οποίο λειτουργεί στην ουσία ως τοποτηρητής των κυβερνητικών συμφερόντων.

«ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΜΟ ΔΕΝ ΖΗΜΙΩΝΕΣΑΙ»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Τσίκαρης, εισηγητής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη (απουσίαζε από τη συνεδρίαση) συνέδεσε τον προϋπολογισμό με τη διαδικασία φτωχοποίησης τμημάτων της τοπικής κοινωνίας, μίλησε για εικονικές εγγραφές ποσών οι οποίες στοχεύουν να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις σε μία προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με το τάξιμο δεν ζημιώνεται, αλλά με το δόσιμο». Ανέφερε ότι προβλέπεται η ένταξη έργων για επικοινωνιακούς λόγους, σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε καμιά δημόσια διαβούλευση και χαρακτήρισε κοινωνικά ανάλγητο τον προϋπολογισμό, ο οποίος «υπηρετεί τις μνημονιακές πολιτικές», ενώ δεν προβλέπει αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για μεγάλα και μικρά έργα στην Ήπειρο ζήτησε από την περιφερειακή αρχή ο Δ. Χαμπίμπης, εισηγητής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, σημειώνοντας ότι η παράταξή του δεν θα είναι επικριτική καθώς «έρχονται μειωμένα κονδύλια από την πολιτεία και δεν ευθύνεται η περιφερειακή αρχή».

«Για τα 2/3 του προϋπολογισμού που αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες, λειτουργικά, επιδόματα συμφωνούμε-πρόσθεσε-, αλλά δεν είμαστε καλυμμένοι για το υπόλοιπο 1/3» σημείωσε.

ΤΑΞΙΚΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟΣ

Αρνητική ήταν και η ψήφος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον Κώστα Κωτσαντή να σημειώνει ότι δικαιώθηκε η εκτίμηση της παράταξης για τον «Καλλικράτη» («όχημα για το πέρασμα της στρατηγικής του κεφαλαίου») με την περιφερειακή αρχή να υλοποιεί την πολιτική αυτή με το πέρασμα σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας, του υδάτινου δυναμικού. Μίλησε για προϋπολογισμό φτώχευσης των λαϊκών αναγκών, ταξικό και κοινωνικά άδικα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι περικόπτεται η χρηματοδότηση για κτηνιάτρους και γεωπόνους στον πρωτογενή τομέα την ώρα που  παραμένει μεγάλο το κονδύλι για την μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων.

perifereiako1ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

«Όποιος ψηφίσει τον προϋπολογισμό λειτουργεί σαν εντολοδόχος των συμφερόντων των τραπεζών» υποστήριξε ο Νίκος Ζήκος («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο») κάνοντας λόγο για προϋπολογισμό «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη φοροληστεία της κυβέρνησης να συνεχίζεται βάζοντας θηλιά στα συμφέροντα του λαού. Πρότεινε να αρνηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν προβλέπονται επιπλέον πόροι για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα όπως ο καταρροϊκός πυρετός που πλήττει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων και ο δάκος που πλήττει τις ελιές στην περιοχή της Πρέβεζας.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.