Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: “Να επιστρέψουν άμεσα οι εργαζόμενοι υπό διαθεσιμότητα”

Σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές της 5οχρονης και πλέον ιστορίας του βρίσκει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το τέλος του 2014: το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου κινδυνεύει να αποψιλωθεί ακόμη περισσότερο από προσωπικό εάν προχωρήσει η διαδικασία της περίφημης διαθεσιμότητας. Η οκτάμηνη προθεσμία λήγει τα μέσα Δεκεμβρίου κι έτσι 37 διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας εάν προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Όπως έχει δείξει η σχετική έρευνα την οποία παρήγγειλε γφια τα ΑΕΙ το καλοκαίρι το υπουργείο Παιδείας, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όχι μόνο δεν χρειάζεται να φύγει προσωπικό, αλλά για την εύρυθμη λειτουργία του είναι απαραίτητη η πρόσληψη κι άλλων εργαζομένων: για την λειτουργία σχολών και τμημάτων χρειάζονται συνολικά 353 άτομα, τη στιγμή που σήμερα το ίδρυμα έπειτα από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, εργάζονται σε αυτό ως διοικητικοί 207 άτομα (προ διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι διοικητικοί ανέρχονται σε 270 άτομα).

ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ

Για το θέμα δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το μεσημέρι από την πρυτανεία, το σύλλογο των διοικητικών υπαλλήλων, το επιστημονικό προσωπικό, το σύλλογο μελών ΔΕΠ.

«οι συνάδελφοι βρίσκονται σε ομηρία» τόνισε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την πολιτική απόφαση για τη διαθεσιμότητα και σημειώνοντας ότι οι υπό απόλυση διοικητικοί υπάλληλοι είναι απαραίτητοι για τη βασική λειτουργία του ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την επιστροφή άμεσα των υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο.

Το δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο είτε θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση είτε θα έχουν τον τελευταίο λόγο για μία αξιοπρεπή ζωή, σημείωσε από την πλευρά της η Ολυμπία Τσαπάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, 27 Νοεμβρίου.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Έχουμε καταντήσει να μην έχουμε χαρτί και πετρέλαιο θέρμανσης» σημείωσε ο Μανόλης Παπαμιχαήλ, αντιπρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, ενώ η Θεοδώρα Τσελίγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, έκανε λόγο για υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών.

Ο Χαράλαμπος Ματσούκας, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΤΕΠ αναφέρθηκε στην αποψίλωση των εργαστηρίων από προσωπικό (αυτή τη τη στιγμή 58 άτομα εργάζονται εκεί με όσους συνταξιοδοτούνται να μην αντικαθίστανται), ενώ ο Θωμάς Γιαννόπουλος από το Σύλλογο Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού τόνισε την ανάγκη για αύξηση των διαθέσιμων πόρων και πρόσληψη προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν τα εργαστήρια.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.