“Παγώνουν” τα πρόστιμα για το καρτέλ κοτόπουλου στην Ήπειρο

kotopoula1

Ικανοποίηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου

Κέρδισαν την πρώτη μάχη οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου στις οποίες επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κατηγορία της δημιουργίας  καρτέλ στις τιμές.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή των προστίμων, που είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή. Τα πρόστιμα θα παγώσουν προσωρινά μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο  της Επικρατείας. Η απόφαση για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Πίνδος και την εταιρεία Νιτσιάκος  εκδόθηκε την Τρίτη και η απόφαση για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας την Τετάρτη.

Στο πλευρό των τριών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων στάθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η παρέμβαση της Περιφέρειας είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» σε ποσοστό 100% τα πρόστιμα (οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ζητούσαν αναστολή επιβολής των προστίμων κατά 80%).

«Ήταν υποχρέωση μας η παρέμβαση για να σωθεί η πτηνοτροφία στην Ήπειρο», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης κάνοντας λόγο για δήθεν καρτέλ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» Βαγγέλης Αργύρης υποστήριξε ότι η πτηνοτροφία στην Ήπειρο έπεσε θύμα ενός ανθρώπου από μία εταιρεία ο οποίος «εμφάνισε πρακτικά ότι δήθεν γίνονται συναντήσεις μεταξύ των πτηνοτροφικών εταιρειών για εναρμόνιση τιμών». Η εταιρεία δεν εμπλέκεται στην υπόθεση καρτέλ, ενώ παρευρίσκονταν στις συναντήσεις, πρόσθεσε.

Συναντήσεις γίνονταν αλλά σε διεπαγγελματική βάση για θέματα όπως οι διοξίνες, συνέχισε ο κ. Αργύρης, αναφέροντας ότι αντίστοιχες καταστάσεις μπορεί να υπάρξουν και στην περίπτωση του φρέσκου γάλακτος.

Έστω και την τελευταία στιγμή ο περιφερειάρχης παρενέβη για το θέμα, τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζήκος («Αριστερή Παρέμβαση») επισημαίνοντας την ανάγκη να συζητηθούν ξανά τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής στο περιφερειακό συμβούλιο στη νέα θητεία (από τον Σεπτέμβριο).

Δεν αρκεί η απόφαση, αλλά χρειάζεται επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική για την ενημέρωση των καταναλωτών, για να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα όσον αφορά τα κοτόπουλα στην Ήπειρο, τόνισε ο Γιάννης Παπαδημητρίου (ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο), ενώ ο Κώστας Κωτσαντής («Λαϊκή Συσπείρωση») μίλησε για σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων τον καιρό της οικονομικής κρίσης, σύγκρουση που σχετίζεται και την υπόθεση του καταγγελόμενου καρτέλ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.