Ορκωμοσία σε τόνους αντιφασιστικούς, έξω και…μέσα

Αντιφασιστική διαδήλωση έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και μήνυμα από Μάξιμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Σε αντιφασιστικούς τόνους κινήθηκε η σημερινή ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, έξω και μέσα.

Έξω, καθώς από νωρίς το πρωί αντιφασίστες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας στα Γιάννενα για να διαδηλώσουν αντίθεσή τους στην ορκωμοσία δύο περιφερειακών συμβούλων που εκλέχτηκαν με τον ακροδεξιό συνδυασμό «Ελληνική Αυγή». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας (δύο διμοιρίες των ΜΑΤ) φρουρούσαν την κεντρική είσοδο καθόλη πριν και μετά τη λήξη της τελετής.

Μέσα, καθώς ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή ορκωμοσίας, μιλώντας στους παρευρισκόμενους στάθηκε στην ανάγκη να εξαλειφθούν ακραία φαινόμενα για τα οποία «φταίμε εμείς γιατί δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας, με πρώτους από όλους εμάς τους δεσποτάδες και τους παπάδες». Όπως χαρακτηριστικά είπε «επειδή είδα έξω τη διαδήλωση, να ακούμε τις αγωνίες του λαού ακόμη κι αν κάνει λάθος ή τις εκφράζει με λάθος τρόπο».

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, προσπάθησε να δείξει ότι κλήρος και λαός βαδίζουν μαζί («να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας», «είναι ανάγκη να συμπορευτούμε όλοι, κλήρος και λαός, για να σταθούμε όρθιοι από την κρίση»), αποσιωπώντας τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν.

orkomosia_per#1ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

Είχε προηγηθεί μία (αναπάντεχη) συνομιλία του Μητροπολίτη με διαδηλωτές όπου από πλευράς μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του ζητήθηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο θα ορκίσει μέλη της Χρυσής Αυγής, νοσταλγών των ναζί που κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής έκαψαν χωριά στην Ήπειρο.  Η απάντηση του Μητροπολίτη ήταν πως είναι γνωστό το πρόβλημα με τους νεοναζί και ο ίδιος το γνωρίζει από τη θητεία του στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα (η πλατεία του οποίου μετατράπηκε σε ορμητήριο της ακροδεξιάς).

Μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας, οι δύο σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής, συνοδεία οπαδών του κόμματος που βρίσκονταν εντός κτιρίου, έφυγαν με αστυνομική προστασία από την πίσω πόρτα του περιφερειακού μεγάρου.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

orkomosia_per#7Όσο για τους αντιφασίστες ακολούθησε πορεία από την κεντρική πλατεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο (Γ. Ελιγιά) στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντιφασιστική αντιεξουσιαστική πρωτοβουλία NoPasaran. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Στα Γιάννενα ποτέ και πουθενά / τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Η ψήφος στη Χρυσή Αυγή / είναι μαχαίρι στα χέρια των ναζί», «Ούτε εθνικός ούτε θρησκευτικός / ο δικός μας πόλεμος είναι ταξικός».

ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΔΩ 

orkomosia_per#3

orkomosia_per#6 orkomosia_per#8 orkomosia_per#7 orkomosia_per#4


Related News

2 Responses

Leave a Reply
 1. **
  Aug 30, 2014 - 08:28 PM

  πήρε το μάτι μ διμοιρία να κατεβαίνει από κλούβα απ κάτ απ τ μητρόπολ και να κατευθύνεται σιακάτ στν οδό Ιωαννίδη. Πρέπ να πάγαιναν για το γλυκό στο μαγαζί τ αλέκ.

  • **
   Aug 30, 2014 - 08:35 PM

   ή να το φλάξν απ τς μπαχαλάκδες π το χν συνήθειο να πάν ακάλεστ.
   Κατάντια τελικά να σαι μπάτσος. Δουλεύεις ΣΚ, σε τρώει η ορθοστασία, φλας τα μαγαζιά του κάθε μαλάκα, τν ακούς και απ τς αντιφάδες.

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.